Vad är en decentraliserad börs (DEX)?

Bitcoin, den första blockchain-baserade kryptovalutan skapades som ett peer-to-peer-betalningssystem som tillåter sina användare att överföra värde utan någon central myndighet eller tredje part inblandad. Eftersom ett nätverk av distribuerade och mestadels anonyma gruvarbetare alla ansvarar för hanteringen av transaktionerna säkerställs användarna att problem som censur, bedrägeri och andra inte är möjliga.

Den automatiserade utgivningsmekanismen för bitcoin genom gruvdrift försöker också ta bort kontrollen av penningemissioner från privatägda banker. Privatägda banker lånar ut pengar till regeringar med ränta och skapar den skuldbaserade ekonomin som bland annat ledde till den globala finansiella kraschen 2008 – händelser som själva framkallade skapandet av Bitcoin.

I detta sammanhang är det primära målet för Bitcoin att återlämna kontrollen av pengar till sina ägare, men vi anförtror vår bitcoin regelbundet till tredje part. De mest populära av dessa tjänster är utbyten.

Centraliserade utbyten är lätta att använda, lätta att komma åt och de erbjuder avancerade handelsfunktioner som bland annat marginalhandel.

De utgör emellertid också en säkerhetsrisk för dina fonder. Medan vissa börser är bättre bevakade än andra, är hack inte alls ovanliga i kryptovalutaindustrin, och vissa som den ökända Bitfinex hack har lett till att tusentals användare tappat sina besparingar. 

Vissa utbyten är helt enkelt inkompetenta eller skadliga och använder fraktionerade reservsystem som antingen kan leda till en frivillig eliminering av överflödiga instrument (Mt. Gox-hack från juni 2011), konkurs (bortfallet av mybitcoin) eller en ny räddningsaktion för investerare. Mt. Gox-fallet hade en sådan inverkan på Bitcoin-communityn att det skapade termen "Få Goxed".

Ändå måste användarna byta ut sina kryptoassets. Det finns vissa artiklar och tjänster som vi inte kan köpa med Bitcoin (ännu) och för att förvärva bitcoin eller andra kryptovalutor måste de flesta byta ut dem mot en nationell fiatvaluta. Dessutom har vissa kryptoassets som Ether (ETH) eller Monero (XMR) specialfunktioner eller verktyg som bitcoin inte erbjuder. Så hur kan vi byta ut våra mynt utan att överlåta dem till en tredje parts tjänst? Svaret ligger hos decentraliserade utbyten (eller DEX).

Vad är en decentraliserad börs??

En decentraliserad börs är en börsmarknad som inte förlitar sig på en tredje parts tjänst för att hålla kundens medel. I stället sker transaktioner direkt mellan användare (peer-to-peer) genom en automatiserad process. Ett sådant system kan upprättas genom att skapa proxy-tokens (kryptoassets som representerar en viss fiat eller kryptokurrency) eller tillgångar (som till exempel kan representera aktier i ett företag) eller genom ett decentraliserat escrow-system med flera signaturer, bland andra.

Detta system står i kontrast till den centraliserade modellen där användare sätter in sina medel och utbytet ger en “IOU” som kan handlas fritt på plattformen. När en användare ber om att ta ut sina pengar konverteras dessa tillbaka till den kryptovaluta de representerar och skickas till sin ägare. 

Fördelar med DEX

Den mest uppenbara fördelen med att använda en decentraliserad börs över en centraliserad är deras "pålitlig" natur. Du är inte skyldig att lita på säkerheten eller ärligheten vid utbytet eftersom medlen innehas av dig i din personliga plånbok och inte av en tredje part.

En annan fördel med den decentraliserade modellen är den integritet den ger. Användare är inte skyldiga att lämna ut sina personliga uppgifter till någon, förutom om utbytesmetoden innebär banköverföringar, i vilket fall din identitet endast avslöjas för den person som säljer eller köper från dig.

Vidare distribueras värd för decentraliserade utbyten över alla inblandade noder – vilket innebär att det inte finns någon risk för serverstopp.

Nackdelar

Naturligtvis finns det alltid en nackdel och detta fall är inget undantag. Centraliserade börser är extremt populära av många anledningar.

Vissa decentraliserade börser som Bisq kräver att användare är online för att en order ska listas och att handeln sker, vilket kräver att användare utför vissa åtgärder som att signalera att en betalning mottogs.

Handelsfunktioner som marginalhandel, utlåning och stoppförlust är för närvarande inte tillgängliga på många DEX eftersom de endast tillåter basutbyte av valuta till ett förutbestämt värde. 

Jämför decentraliserade börser

För mer information om de senaste DEX-enheterna och en omfattande översikt över decentraliserade och centraliserade börser, se vår sida här.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me