Decentraliserade börser fortsätter att växa även när institutioner investerar i krypto

Cryptocurrency exchange spelar en viktig roll i kryptokonomin och fungerar som en ramp för alla som letar efter ett annat alternativ över fiatvalutor och börjar hantera sina egna pengar. De flesta kryptobörser är centraliserade, drivs av en enhet som kan ses som en enda felpunkt.

Om ett börs operatörer beslutar eller tvingas frysa användarens medel, överlämna kunddata eller till och med manipulera marknaden finns det inte mycket användare kan göra. Börsoperatörer måste lita på, och när förtroendet har brutits flyttar användare till en annan handelsplattform.

Decentraliserade utbyten har länge ses som en lösning. Börsanvändare kan komma åt med sina plånböcker på blockchain utan att behöva lämna ut någon privat information eller utan att behöva flytta sin uppgift om sina medel. Säkerhet är dock också ett problem med dessa handelsplattformar.

Decentraliserade finansieringsprotokoll (DeFi) och decentraliserade utbyten har utnyttjats genom åren. Det första stora fallet med att ett decentraliserat utbyte blev hackat var EtherDelta, som såg hackare stjäla minst 308 ETH, då värt $ 266 000, och ett antal ERC-20-tokens efter att hackare tog över sin DNS-server för att ge användarna en falsk version av webbplatsen.

I vissa fall kan dessa säkerhetsöverträdelser vara extremt allvarliga. Om en centraliserad handelsplattform hackas kan användarna få ersättning från börsen, men om en decentraliserad börs hackas är deras pengar troligtvis borta.

Striden mellan centraliserade utbyten och decentraliserade utbyten tar nu nya proportioner. Medan centraliserade plattformar nu tar nya roller – intressebärande erbjudanden, utbildningsresurser, kryptoekosystemkampanjer – utvecklas också decentraliserade utbyten för att bli mer tillgängliga.

CryptoCompare har kommit i kontakt med representanter från några av de största kryptovalutautbytena i rymden – inklusive OKCoin, Huobi, EXMO och KuCoin – för att få sina tankar om hur rymden utvecklas och vad framtiden har för kryptovalutautbyten.

Decentraliserade utbyten fortsätter att växa

Framför allt avslöjade CryptoCompare-representanterna för kryptovalutaväxlingar mestadels att de tror att decentraliserade börser (DEX) kommer att fortsätta växa. 73% av de tillfrågade uppskattar att DEXs nuvarande marknadsandel på 5% kommer att öka om två år.

Medan 23,1% av de tillfrågade sa att DEXs marknadsandel kommer att ligga kvar i intervallet 5-10%, sa 34,6% att det skulle gå upp till 20%, medan ytterligare 34,6% sa att det kunde gå så högt som 30% av marknadsandelen. 

Trots att de flesta tror decentraliserade börser i framtiden kommer att stå för mycket mer handelsvolym än de gör nu, verkar de flesta centraliserade börsoperatörer välja bort DEX-loppet. 48% av de tillfrågade avslöjade att de inte har några planer på att bygga ett decentraliserat börs, medan 32% medgav att de “kan bygga en DEX inom en snar framtid.” 12% sa att de redan använder en DEX.

Vissa börsoperatörer kan välja bort DEX-loppet på grund av farorna med att bygga en decentraliserad handelsplattform som vem som helst kan använda. Kommentar till tillsynsmyndigheternas potentiella tillvägagångssätt för decentraliserat utbyte, chefsarkitekt vid Telos Blockchain Douglas Horn berättade för CryptoCompare:

“Ju tidigare tillsynsmyndigheter ser på sina egna regler som ett stort hinder för även välmenande kryptohandlare att hoppas träffas, desto snabbare kan de hitta fungerande lösningar för DEXs och DeFis framsteg.”

Även om det bara kan stärka ekonomisk frihet, kan det också hjälpa brottslingar att tvätta medel och finansiera terrorism. Tillsynsmyndigheter kommer sannolikt att rynka pannan på vilken plattform som helst utan kännedom-kund (KYC) och kontroller mot penningtvätt (AML)..

Självhushållning kanske inte prioriteras

På frågan om de viktiga funktionerna i decentraliserade börser som drar användare från centraliserade börser verkar de flesta operatörer tro att egenhantering inte är en prioritet och att snarare användare vill fungera anonymt.

46,2% av de tillfrågade påpekade att decentraliserade utbyten inte tillämpar KYC-kraven, medan 19,2% pekade på egenförvaring. Ytterligare 15,4% pekade på den nuvarande trenden för jordbruksavkastning, där det är möjligt att tjäna betydande avkastning genom att interagera med decentraliserade plattformar tack vare fördelningen av styrningstoken.

11,5% påpekade att transparensen i marknadsstrukturen kan vara en faktor som drar användare, medan 7,7% tror att användarna flyttar till DEX eftersom de inte drivs av tredje part. Dessa faktorer kan vara så viktiga för användare, centraliserade börsoperatörer ser fortfarande att deras plattformar kommer att ha över DEX för att locka användare.

Dessa inkluderar bättre likviditet (30,8%), kompatibilitet med fiatvalutor (30,8%), bättre användarupplevelse (19,2%) och en bättre kundservice (11,5%). Ytterligare 7,7% visade att avancerade handelsfunktioner också kommer att fortsätta att dra in användare till centraliserade plattformar. Tänk på att de flesta tror att DEXs marknadsandel kommer att växa.

Endast 11,6% av de tillfrågade sa att de tror att DEX kommer att ha en bättre användarupplevelse än CEX på två år, medan endast 7,7% sa att de tror att decentraliserade handelsplattformar kommer att ha bättre likviditet.

Crypto Space’s rykte förbättras

Av svaren verkar det som om rykte kryptovalutan har förbättrats stadigt, så mycket att det för centraliserade börser har blivit lättare under de senaste två åren att hitta och upprätthålla bankrelationer. Endast 4% av respondenterna sa att det blev svårare, medan 56% sa att de förbättrades. 40% sa att de inte har känt någon signifikant skillnad.

Intressant nog sa 73% av de tillfrågade att de tror att det är troligt att utbyten kommer att erbjuda finansiella tjänster för krypto- och icke-kryptotillgångar. Utöver det sa 57,7% av de tillfrågade att de tror att det är troligt att börser kommer att börja erbjuda traditionella tillgångar om två år, medan 23% sa att de inte trodde att detta var mer sannolikt.

Bara förra månaden såg kryptobörsen Kraken den amerikanska staten Wyoming godkänna ansökan att bilda det första specialförvaringsinstitutet (SPDI), en bank som regleras i stort sett på samma sätt som en standardbank. Den nya institutionen, Kraken Financial, kommer att ha sitt huvudkontor i Wyoming och vara den första reglerade banken i USA som “tillhandahåller omfattande insättnings-, förvarings- och förvaltningstjänster för digitala tillgångar.”

Att förbättra kryptovalutans rymds rykte skulle också innebära att institutionella investerare och högfrekventa handlare investerar mer i utrymmet. 65,4% av respondenterna tror att högfrekvent handel kommer att öka i krypto inom två år,

Imponerande tror 92,3% att institutionella investerare kommer att öka i digitala tillgångar under samma period.

Går vidare

Resultaten av vår undersökning tycks visa att rena krypto-till-kryptobörser över tid kommer att bli mer decentraliserade, medan centraliserade handelsplattformar kommer att fortsätta utvecklas för att erbjuda fler finansiella tjänster till kryptovalutaanvändare..

Centraliserade handelsplattformar är inställda på att fortsätta att vara en pålitlig ramp till kryptovalutautrymmet och hjälpa till att ytterligare bankera de obankrade, medan decentraliserade krypto-till-kryptoplattformar kommer att säkerställa att finansiella tjänster når de som kan ha fel åsikt, kan fötas i fel land, eller kan arbeta i fel bransch eller med fel grupp.

Talar med CryptoCompare Stephen Stonberg, CFO och COO vid utbyte av kryptovaluta Bittrex, sade att den växande regleringsmiljön måste “garantera potentiella detaljhandels- och institutionella parter att deras tillgångar hanteras med samma garantier som vanliga banker och kapitalförvaltare skulle göra.” Han lade till:

”Korrekt reglering kommer att vara grundläggande för den långsiktiga framgången och framtiden för kryptovalutaindustrin. Med en tydlig ram på plats kan centraliserade börser skapa ett säkert och lagligt forum för investerare att handla. ”

Kort sagt kommer DEX att se till att kryptovalutor förblir censurbeständiga, medan CEX kommer att se till att de förblir tillgängliga. Vad det innebär på AML och finansiering av terrorism kanske inte är mycket. Medan krypto-ramper kommer att tillämpa KYC och AML kan kryptovalutor bytas mot varor och tjänster, förbi ramper.

Stora mängder uppmärksammar en öppen blockchain, och som sådan kan blockchain-kriminalteknikföretag ha en allt viktigare roll med tiden. Douglas Horn påpekade att även om kryptovalutor “bevisligen inte är en viktig form av penningtvätt jämfört med kontanter”, skulle människor “vara klokt att behandla deras användning av kryptovaluta som allmän kunskap och följa alla lämpliga lagar snarare än hopp om skydd mot skölden av anonymitet.”

Horn tillade att “den påstådda finansieringen av terrorism och penningtvätt är röda sillningsregeringar alltid erbjuder för att hjälpa till att legitimera deras strävan efter kryptosamhället”, när de faktiskt bryr sig om “intäktsinsamling och skydd av det traditionella finansiella systemet.”

Ett särskilt tack till Thore Network, KuCoin, CoinCorner, Huobi Global, LMAX Digital, EXMO, OKCoin, NDAX, AAX, GOPAX och Currency.com för att delta i vår undersökning.

 

Utvalda bild via Pexels. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me