Skalerbarhet og fremtiden for kryptovaluta

Kryptovalutaer basert på blokkjeder som Bitcoin, Ethereum og andre har tatt verden med storm og viser hvordan desentraliserte databehandlingsplattformer kan brukes til å skape og opprettholde hele digitale økonomier. Likevel er det stordriftsfordelene – antallet mennesker som bruker disse systemene – som blokkjeder fortsatt sliter med å løse.

 

En iboende feil

Kryptovalutainnovatører konseptualiserte blockchain rundt ideen om desentralisering – distribuert databehandling som ga høye nivåer av sikkerhet og redundans gjennom kryptografiske midler. Disse egenskapene er fordelaktige når det gjelder å sikre at et finansielt nettverk er svært motstandsdyktig mot manipulering; det er noe som hver eneste enkel brukerveiledning for kryptovaluta vil utvilsomt påpeke. Den uheldige bivirkningen er imidlertid at hastigheten til disse nettverkene, når det gjelder behandling av transaksjoner, ofte blir redusert.

Den konsensusbaserte naturen til de fleste blokkjeder betyr at hver node som opprettholder blockchain-databasen, må verifisere hver transaksjon på hovedboken. Det betyr at blokkjeder effektivt er begrenset til et relativt lavt antall transaksjoner de kan håndtere per sekund – til tross for kraften til Bitcoin, for eksempel, kan enkelt oppnå 4000 transaksjoner per sekund hvis den ble kjørt på en enkelt datamaskin, ville behovet for å ha hver node i nettverket nå konsensusregulering som til en snau 7 transaksjoner per sekund.

Det virkelige verdensproblem

Selv med den iboende flaskehalsen forårsaket av å søke konsensus over et helt desentralisert nettverk, høres 7 transaksjoner i sekundet ut som om det ville være tilstrekkelig for de fleste. Dette var faktisk ganske tydelig tilfellet i størstedelen av Bitcoins levetid. Når kryptovalutaen nådde en ny popularitet i slutten av 2017 – noe som førte til en stor prisboble – økte imidlertid antallet personer interessert i Bitcoin eksponentielt..

Dette viste seg å være for mye av det gode. Transaksjonsvolumet steg i været, og forårsaket store etterbehandlinger av timer eller til og med dager, en frustrerende forsinkelse når brukerne forventer at transaksjoner skal vare noen få sekunder eller minutter på det meste. På samme tid, gebyret knyttet til hver transaksjon på Bitcoin blockchain, som hadde vært liten frem til dette punktet, begynte å hovne opp for å imøtekomme den nye etterspørselen. Dette var også et resultat av manglende evne til Bitcoin å holde tritt med antall transaksjoner på blockchain.

Et universelt tema

Mens vi bruker Bitcoin som et eksempel, er skalerbarhetsproblemet en iboende problemstilling i praktisk talt alle blockchain som er i bruk. De jobber alle med den samme distribuerte konsensusmekanismen, noe som betyr at de alle lider av den samme mangelen på flaskehals hvis de blir for populære. Dette betyr at til slutt ingen moderne blockchain er trygge for bekymringer for skalerbarhet, ettersom jo mer populær en blockchain blir, desto mer sannsynlig vil etterspørselen overgå datakraften..

Ethereum, for eksempel, kanskje den nest mest kjente blockchain, opplevde lignende forsinkelser i slutten av 2017 takket være plutselig mani for CryptoKitties, tjente penger på digitale samleobjekter som ble veldig populære i løpet av litt over en måned. Brukere som er fanget i å kjøpe, selge, handle og avle disse små kryptografiske kjæledyrklippene, brukte Ethereum-ressurser til å gjøre det, noe som forårsaket avmatning for de som ønsket å bruke blockchain til andre transaksjoner..

Mislyktes inkrementelle forsøk

De største hodene i blockchain-samfunnet har vært hardt i arbeid med å finne svar på problemet med skalerbarhet. Noen forsøk på løsninger er gjort, men mange har lidd av manglende adopsjon av det utbredte samfunnet, eller de har vært for inkrementelle til å tilby mye i veien for lettelse. Alternativer som Bitcoins Segwit 2x hardfork, som ville ha doblet størrelsen på hver blokk i databasen, kom til slutt aldri til å skje.

De feil på Segwit 2x i slutten av 2017 kan igjen tilskrives både den indre styrken og feilen ved blockchain-teknologien – desentralisering. Ettersom hardfork egentlig er en ny versjon av blockchain-programmeringen, må et tilstrekkelig antall noder i blockchains-konsensusnettverket godta å oppgradere til den spesifikke versjonen. Når det gjelder Segwit 2x, uthulet den første støtten til hardfork sakte over tid da medlemmer av samfunnet gjorde beslutningen om at hardfork bare ville være en plaster på et mer alvorlig problem..

Løsninger innen utvikling og fremtid

Det er imidlertid løsninger som utvikles som ikke krever konsensusgodkjenning, ganske enkelt fordi de ikke søker å endre noen eksisterende blockchain. I stedet har mye av arbeidet som gjøres for å løse skalerbarhetsproblemer i dag, vært sentrert rundt løsninger utenfor plattformen – plattformer som lar store mengder transaksjoner skje i et lukket system og deretter bruke blockchain til å "lukke ut" disse gruppene som en enkelt transaksjon.

Det er to fremtredende off-chain-løsninger som utvikles for øyeblikket. For Bitcoin er det The Lightning Network, utviklet av Joseph Poon og Thaddeus Dryja. I mellomtiden er en Ethereum-versjon kjent som Raiden-nettverket, utviklet uavhengig, fungerer på samme måte som den Bitcoin-baserte transaksjonsløsningen utenfor kjeden, selv om den bruker forskjellige metoder for å oppnå de samme målene.

Ser enda lenger frem

For at blockchain-baserte kryptovaluta-systemer skal blomstre, må det utvikles en løsning på kompleksiteten i skalaen. Det eneste andre alternativet, som ville være å sentralisere visse blokkjeder for å redusere mengden konsensus som trengs for å validere transaksjoner, går på tvers av målene for å ha et desentralisert system – høy grad av sikkerhet, gjennomsiktighet og uavhengighet.

Løsninger som The Lightning Network og The Raiden Network er absolutt skritt i riktig retning. Det kan være at morgendagens løsninger vil ha sine røtter i å overføre transaksjoner utenfor kjeden i grupper for å bli integrert senere. På samme måte kan en helt annen løsning komme fra en annen retning helt. Med antall utviklere som er dedikert til å løse problemet, er det imidlertid lite sannsynlig at skalerbarhetsproblemet forblir ubeseiret lenge, uansett den ultimate løsningen.

Forfatter: Catherine Tims er eieren av  Ivy League innhold . Etter å ha mottatt sin mastergrad i engelsk språk og lingvistikk ved University of Arizona, lærte hun skriving til studenter ved University of Illinois / Champaign-Urbana. Hun har sin egen skrivevirksomhet, Ivy League Content, og frilanser på heltid for forretningskunder som trenger svært etterforskede artikler.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me