Hva er stablecoins?

Kryptovaluta tillater brukere å utveksle pengeverdi uten hjelp fra tredjeparter til å fullføre transaksjoner. Kryptografiske eiendeler som Bitcoin (BTC), Ether (ETH) og Litecoin (LTC) overføres mellom brukere på offentlige, blockchain-baserte nettverk. 

Selv om digitale eiendeler har introdusert en unik måte å gjennomføre pålitelige, peer-to-peer (P2P) -transaksjoner, priser av de fleste kryptovalutaer er ekstremt ustabile. For eksempel nådde bitcoinprisen et lavt nivå på rundt $ 3 150 i desember 2018, men BTC handler nå rundt $ 10 000-marken (i skrivende stund).

Stablecoins opplever ikke ekstreme prissvingninger

På grunn av deres svært ustabile natur er det upraktisk for mange forbrukere og selgere å akseptere kryptovalutaer som betalingsmåte. For å sikre mot kryptoassets volatilitet og la handelsmenn lagre verdi i eiendeler som ikke opplever ekstreme prissvingninger, har flere kryptofirmaer lansert stallmynter.  

Tether Ltd., selskapet bak verdens første og mest dominerende stablecoin, USDT, hadde opprinnelig foreslått ideen om å utstede en fiat valuta-støttet digital eiendel i en whitepaper publisert i januar 2012. Tether’s ledelse hadde tidligere hevdet at hver USDT i omløp ble støttet av 1 amerikanske dollar. 

Tether’s USDT er ikke lenger støttet 1-til-1 med USD

14. mars 2019 avslørte stablecoin-utstederen at USDT nå også ble støttet av lån gitt til “tilknyttede” selskaper. Tether-ledelsen hevdet videre at $ 3,6 milliarder dollar i USDT som for tiden er i omløp er støttet av en kombinasjon av kontanter, “kontantekvivalenter” og flere forskjellige typer eiendeler. 

Mange medlemmer av kryptoindustrien har hevdet at Tether kanskje ikke har tilstrekkelige reserver for å fullstendig støtte mengden USDT som omsettes i digital eiendel markeder, selv om det i skrivende stund ikke har vært begrunnet bevis for å støtte disse påstandene. 

Kontrovers rundt Tether’s Operations

New York Attorney General (NYAG) har gjennomført undersøkelser inn i forretningsdriften til både Tether og kryptobørs Bitfinex, og i april 2019 beskyldte NYAG Bitfinex for å ha mistet $ 850 millioner dollar og deretter forsøkt å bruke lånte midler fra Tether til å dekke tapet. NYAG hevdet også at Bitfinex og Tether ulovlig betjente kunder i New York-området. Selskapene har på strengt vis nektet påstandene og beskrevet sistnevnte påstander som “unøyaktige og misvisende.”

USDC: Handlere kan “alltid” løse inn 1 USDC for $ 1,00

San Francisco-basert kryptobørs Coinbase og Circle Internet Financial lanserte USD Coin (USDC) i et forsøk på å få markedsandeler fra Tether. Både Coinbase og Circle hevder at hver USDC i omløp alltid er støttet 1-til-1 med USD.

USDC-holdere kan “alltid” løse inn 1 USDC-mynt for $ 1,00 – noe som gjør at USDC-kryptovalutaen kan opprettholde en stabil pris. Dette, ifølge en blogg innlegg på Coinbases offisielle nettside, som bemerker at for brukere som har en USD-bankkonto, kan USDC lett innløses for USD-ekvivalenten fordi reservene også holdes på en bankkonto.

Som et Ethereum-basert token kan handelsmenn lagre sine USDC-mynter i en hvilken som helst kryptolommebok som støtter transaksjoner med Ethereum. Ifølge Coinbase er selskapets mål å skape et globalt tilgjengelig og åpent finansielt system, som inkluderer å gi alle muligheten til å “nyte stabiliteten” i den mest dominerende fiatvalutaen, USD..

Tillate at ikke-bankede eller underbankede personer har verdi i USD

Som bemerket av Coinbases ledelse, tillater USDC stablecoin unbanked eller underbanket folk til enkelt å ha et USD-støttet digitalt aktivum. Enkeltpersoner og organisasjoner (hvor som helst) med tilgang til en internettforbindelse og en grunnleggende smarttelefon kan anskaffe USDC-mynter. 

Markedsverdien av alle USDC i omløp, i skrivende stund, ligger på $ 366 millioner ifølge CryptoCompare-data. I tillegg til Circle and Coinbases USDC stablecoins, har TrustToken, en San Francisco-basert utvikler av en plattform som utsteder asset-backed tokens, introdusert flere nye stablecoins inkludert TrueUSD.

TrustToken’s TrueUSD støttes også 1-til-1 med USD

I følge TrustTokens tjenestemann nettsted, TrueUSD-holdere kan alltid løse inn 1 enhet av stablecoin for $ 1,00 – noe som gir den en stabil pris. Det er for tiden mer enn 70 forskjellige kryptobørser som angivelig støtter transaksjoner med TrueUSD. I tillegg hevder TrustTokens ledelse at det er over 20 reseptfrie (OTC) skrivebord, lokalisert over hele verden, som tillater brukere å kjøpe og selge TrueUSD-mynter.

Mens TrueUSD forblir TrustTokens mest brukte stablecoin, har Andreessen Horowitz-støttede firma også utviklet andre stablecoins, inkludert TrueGBP (fullt støttet med britiske pund), TrueCAD (fullt støttet med kanadiske dollar), TrueAUD (fullt sikkerhetsstillet med australske dollar) og TrueHKD (fullt sikkerhetsstillet med Hong Kong dollar). 

Paxos Standard Token (PAX) kan brukes til å betale for online-tjenester 

Andre store stallmynter inkluderer Paxos Standard Token (PAX), som er designet for å utnytte stabiliteten i USD og effektiviteten til distribuert hovedboksteknologi (DLT). Som forklart av sine skapere, kan handelsmenn og investorer over hele verden bytte PAX-mynter umiddelbart – noe som egentlig er det samme som å sende og motta faktisk USD. 

PAX-mynter lar brukerne “nyte stabiliteten” i USD, ettersom brukerne enkelt kan konvertere stablecoin til kontanter eller bruke den til å betale for varer og tjenester når de handler online. Paxos Trust Company, firmaet bak utviklingen av PAX-tokens, har hyret Withum, et etablert revisjonsselskap for å “uavhengig” kontrollere på forskjellige tidspunkter at antall PAX-mynter i omløp er i samsvar med mengden USD som Paxos (selskapet) har i reserver..

De siste attestasjonsrapport, som ble ferdigstilt 28. juni 2019 av Withum, har bekreftet at Paxos Trust Company hadde utstedt 164.099.588,07 PAX-mynter, og at de ble støttet med tilsvarende $ 164.099.588,07 (holdt i selskapets reserver).

Dai, den første desentraliserte Ethereum-baserte Stablecoin

Dai stablecoin, som for tiden har en markedsverdi på rundt $ 89 millioner dollar for hver Dai-mynthandel til $ 0,984817, er fundamentalt forskjellig fra andre prisstabile digitale eiendeler. Dette, ettersom Dai støttes av Ether (ETH), Ethereum-blockchainens opprinnelige token – i stedet for store fiat-valutaer.

I følge Maker (en Santa Cruz, California-basert skaper av en desentralisert autonom organisasjon, MakerDAO), Dai stablecoin er den “første” desentraliserte, Ethereum-baserte stablecoin som kan betraktes som en “hard valuta” for den utviklende globale økonomien i det 21. århundre. 

Rundt 2% av ETH i sirkulasjon holdt i DAI Stablecoin økosystem

Som en del av MakerDAOs peer-to-peer (P2P) utlånssystem, tar Dai stablecoins skapere sikte på å minimere prisvolatiliteten til stablecoin mot International Monetary Fund (IMF) Special Drawing Right (SDR), en internasjonal reservekapital. 

I henhold til Kerman Kohli, grunnleggeren av den stablecoin-baserte 8x-protokollen, har Makers desentraliserte utlånssystem oppnådd en betydelig 20% ​​”måned til måned vekst” (per mars 2019) – når det gjelder utestående lån, utstedt i Dai. 

Kohli avslørte også at omtrent 70% av låntakerne bruker sin Dai nesten så snart de anskaffer den. Spesielt holder DAI-økosystemet rundt 2% av all ETH i omløp gjennom en smart kontrakt.

Gemini Dollar (GUSD) støttes alltid 1 til 1 med USD

Gemini Dollar (GUSD), som har en relativt lav markedsverdi på rundt $ 12,3 millioner, er utviklet som en ERC-20 kompatibelt token. Som en stablecoin støttet 1-til-1 med USD, kan brukere sende og motta USD gjennom Ethereum-nettverket.

På en måte som ligner på andre stablecoins, kan GUSD innløses når som helst for 1 USD på Gemini, den Winklevoss-eide kryptoassetbørsen. Utstedt av Gemini Trust Company,   

GUSD i omløp støttes av en ekvivalent i USD-reserver, som angivelig holdes i Boston, Massachusetts-baserte State Street Bank and Trust Company, verdens største depotbank.

Facebook planlegger å lansere sin egen Stablecoin

18. juni 2019 ga Facebook ut en whitepaper og et nettsted som avslørte hvordan det amerikanske sosiale mediefirmaet ville lage sin egen kryptovaluta, kalt Libra. I følge den tekniske dokumentasjonen planlegger Facebook å utstede en digital eiendel som vil bli støttet av tilsvarende i fiat valutareserver. 

WhatsApp- og Facebook Messenger-brukere vil kunne sende og motta betalinger i Facebooks stablecoin – som kan lagres i en frittstående lommebok-app, kalt Calibra. For øyeblikket er Libra-prosjektet fortsatt i utviklingsstadier, med testnettet lansert i juni 2019. 

Den sosiale mediegiganten planlegger å lansere Libra mainnet i 2020, men tilsynsmyndigheter over hele verden har bedt Facebook om å gi ytterligere informasjon om deres kryptorelaterte prosjekt. Lovgivere har også bedt Facebook om det stoppe Libra-prosjektet på grunn av potensielt “enorme risikoer.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me