Hva er Cosmos?

Cosmos er et DLT-basert nettverk med distribuert ledgerteknologi som er designet for å la forskjellige blockchain-plattformer kommunisere og utveksle data med hverandre. Som nevnt på sin offisielle nettsted, Cosmos økosystem har som mål å være den mest skalerbare og mest “tilpassbare” plattformen for å bygge applikasjoner med høy ytelse.

I følge Cosmos utviklere er nettverket “internet of blockchains” designet for å løse tre hovedproblemer som DLT-drevne kryptovaluta-plattformer står overfor. Disse inkluderer skalerbarhet, interoperabilitet og brukervennlighet.

Cosmos ’Design Team: Tendermint BFT Løser Blockchain Scalability Problem

Som en proof-of-stake (PoS) -basert plattform er Cosmos utviklet for å løse (hva skaperne anser) de iboende problemene i proof-of-work (PoW) -aktiverte kryptokurvenettverk.. 

Store PoW-kjeder inkludert Bitcoin (BTC) og Ethereum (ETH) lider av problemer med skalerbarhet da de bare kan behandle opptil 20 transaksjoner per sekund (TPS). Et relativt stort antall brukere som for øyeblikket handler med Bitcoin og Ethereum blockchain, men Cosmos ‘designteam hevder at disse nettverkene ikke effektivt kan skalere for å imøtekomme et økende antall nettverksdeltakere. 

Cosmos ’Developers: Eksisterende Blockchains er treg og kostbar å bruke

I tillegg til å være “unscalable”, bemerker Cosmos tekniske team at PoW-baserte blokkjeder vanligvis er treg og kostbar å bruke. Videre administreres disse nettverkene ved hjelp av det energiintensive gruvedrift prosess, som er skadelig for miljøet. Dette ifølge Cosmos utviklere, som hevder at Tendermint Byzantine Fault Tolerant (BFT) blockchain konsensusalgoritme løser skalerbarhetsproblemet.

Aktivering av Blockchain-interoperabilitet

Som forklart av Zaki Manian, Direktør i Tendermint Labs (en organisasjon som er ansvarlig for hovedutviklingen av Cosmos Hub), Cosmos programvareutviklingssett (SDK) tillater utviklere å implementere plattformer som muliggjør blockchain-interoperabilitet.

Interoperable blockchains er i stand til å samhandle med hverandre – selv om de kan være basert på to fundamentalt forskjellige protokoller. Lanserte 13. mars 2019 er Cosmos Hub den første blockchain-plattformen som ble lagt til i Cosmos Network.

Første Blockchain for å implementere klassisk BFT

Etter å ha jobbet med Cosmos-prosjektet i nesten tre år, Manian avslørt at lanseringen av Cosmos Hub bare representerer den første fasen i utviklingen av et voksende økosystem av sammenkoblede blokkjeder.

Ifølge Manian er Cosmos det første blockchain-nettverket som gjelder klassisk BFT-konsensus og bruker også en spesiell algoritme utviklet av Tendermint (selskapet). Manian, som også er administrerende direktør i Trusted IoT Alliance, bemerket det Jae Kwon, administrerende direktør og grunnlegger i Tendermint, hadde oppfunnet konsensusprotokollen som for øyeblikket ble brukt av Cosmos i 2014.

Delegatorer og validatorer hjelper med å sikre og administrere Cosmos Network

Utviklerne av Cosmos hadde jobbet det siste året for å fullføre implementeringen av Tendermint, som inkluderte integrering av et PoS-basert lag på toppen av plattformens viktigste konsensusmekanisme. Som en PoS-kjede bruker Cosmos-nettverket innfødte tokens, kalt ATOM, for transaksjoner i kjeden.

Ifølge Manian er Cosmos-plattformen designet for å gjøre det mulig for tusenvis av delegatorer og hundrevis av transaksjonsvalidatorer å delta på nettverket. For tiden er det 146 millioner ATOM-er delegert på Cosmos-nettverket, et beløp verdt til rundt $ 850 millioner (til nåværende markedspriser).

Første “virkelig desentraliserte” lansering av et bevis på stav Blockchain

Spesielt hevder Manian at utgivelsen av Cosmos-huben er den “første virkelig desentraliserte” lanseringen av en PoS-basert blockchain. Han bekreftet at det ikke var noen stiftelse eller noen annen organisasjon som hjalp til med å koordinere lanseringen.

Samfunnet med innsamlingsenheter, som bidro til å generere kapital til Cosmos-prosjektet (startet i april 2017), lanserte “samlet” Cosmos Hub, forklarte Manian. Han la til at Cosmos er utviklet for å tjene som et økosystem med “suverene” og “økonomisk tilknyttede” blokkjeder..

Inter-Blockchain Communication (IBC) Protocol muliggjør interoperabilitet

Cosmos ‘SDK lar applikasjonsutviklere lage tilpassbare blokkeringer, og Cosmos’ pakke med programvareprodukter blir i økende grad tatt i bruk av ledende kryptoplattformer, inkludert Binance Chain

Som bemerket av Manian, vil Cosmos tekniske team fokusere på plattformens inter-blockchain kommunikasjon (IBC) protokoll – som tillater de fleste standard PoS-baserte blokkjeder (inkludert de som støtter Casper-protokoll) for å utveksle datapakker med hverandre.

Datapakkene kan inneholde ikke-soppbare tokens (NFT), vanlige kryptotokener og til og med hele dataprogrammer. For øyeblikket jobber Cosmos utviklere fortsatt med implementeringen av IBC-protokollen.

Hovedutfordringen vil være å gjøre Legacy Blockchains interoperable

Manian hevder at pågående forskning og utviklingsarbeid knyttet til sluttføring av IBC-protokollen er en relativt lavrisikoprosess. Han påpekte at utviklere har jobbet med å utveksle datapakker mellom nettverk siden 1990-tallet. Med henvisning til IBCs nåværende utviklingsfase som den “intense spesifikasjon” -fasen, understreket Manian at det er viktig å “innlemme alle erfaringer fra fortiden.”

En av de viktigste utfordringene som Cosmos tekniske team vil møte er å muliggjøre interoperabilitet mellom eldre blokkjeder som inkluderer Bitcoin (BTC) -nettverket og Zcash (ZEC) blockchain.

Tokenoverføring ikke aktivert ved lansering på grunn av sikkerhetsgrunner

Manian bekreftet at lanseringen av Cosmos Hub ikke (i første omgang) tillot brukere å overføre tokens, og nevnte at grunnleggende styring inkludert PoS-basert konsensus fungerte fra begynnelsen. Han forklarte at siden Cosmos Hub ble lansert på en desentralisert måte, kunne ikke plattformens utviklere garantere sikkerhet av nettverket (under lanseringsprosessen).

23. april 2019 stemte ATOM-innehavere for å godkjenne en forslag som innebar aktivering av tokenoverføringer på Cosmos-nettverket. Etter å ha tillatt utveksling av tokens, begynte Cosmos tekniske team å jobbe med “Fase II” av Cosmos mainnet-prosjektet. I løpet av denne fasen vil Cosmos-teamet fokusere på å utvikle IBC-protokollen (som nevnt ovenfor).

“Høye deltakerpriser” 

For øyeblikket er det 100 aktive validatorer (av totalt 171 kvalifiserte validatorer) som hjelper til med å administrere Cosmos-nettverket. Som bekreftet av sine fellesskapsmedlemmer har Cosmos ‘styringsforslag sett “høye deltakerandeler” – ettersom deltakelse regelmessig oversteg “minimum 40% quorum” som kreves for godkjenning av hvert forslag.

Som bemerket av Chjango Unchained, Community Head i Tendermint, Cosmos Hub, har en innebygd styringsprotokoll i kjeden som gjør det mulig for delegatorer og validatorer å stemme på forslag. På en måte som ligner på hvordan forslag til forbedring av bitcoin eller eterum blir gjennomgått, er Cosmos medlemmer i samfunnet i stand til å godkjenne (eller ikke godkjenne) foreslåtte endringer i Cosmos Hub. 

Når spesifikke endringer er godkjent av plattformens samfunn, begynner Cosmos Hub-validatorene å aktivere modifikasjonene knyttet til oppgraderingen.

Tendermint: Mange forskjellige blockchains vil eksistere samtidig i fremtiden

Spesielt Cosmos utviklere tror at det vil være mange forskjellige, etablerte og mye brukte blockchain-protokoller i fremtiden. Fordi mange uavhengige blokkjeder vil eksistere samtidig, og forskjellige brukere også vil ha forskjellige preferanser når det gjelder bruk av en bestemt kjede, bør det være en måte å la alle disse nettverkene kommunisere effektivt. 

Dette, ifølge ledelsen i Tendermint, som også nevnte at uavhengige blokkjeder må kunne utveksle informasjon – for å la brukerne delta i en internettbasert økonomi i utvikling.. 

Andre store blockchain-nettverk, inkludert Cardano (ADA) -plattformen, har også som mål å la forskjellige blockchain-nettverk kommunisere med hverandre. Mange deltakere i kryptoindustrien tror at det vil være et bredt spekter av protokoller som støtter et voksende økosystem med blokkjeder i fremtiden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me