Vad är Stellar (XLM)?

Stellar är en öppen källkod, blockchain-baserad plattform som underlättar snabba och kostnadseffektiva gränsöverskridande betalningar mellan flera olika valutor. På ett sätt som liknar hur Ripple-företagets XRP-baserade transaktioner genomförs använder Stellars betalningssystem ett DLT-aktiverat nätverk för att överföra värde mellan två olika parter.

Ursprungligen lanserades av kryptoentreprenör Jed McCaleb som en gaffel av Ripples realtidsprotokoll i realtid använder Stellar-nätverket en inbyggd kryptovaluta, kallad lumen (XLM), för att utföra alla operationer på sin plattform. 

Som förklaras i a blogginlägg publiceras på Blockchain.com, XLM-baserade transaktioner registreras i ett delat, offentligt blockchain-nätverk, som består av ett distribuerat databashanteringssystem som är tillgängligt för alla över hela världen.

Stellar Consensus Protocol optimerat för “Säkerhet över livlighet”

Konsensus mellan (transaktions) valideringsnoder i Stellar-nätverket uppnås genom plattformens unika Stellar Consensus Protocol (SCP). Som noterats i dess teknisk dokumentation, SCP tillåter nätverksdeltagare att nå enighet om transaktionernas giltighet utan att “förlita sig på ett slutet system” för att verifiera finansiell information.

Enligt utvecklarna har SCP implementerats med hjälp av “bevisbara säkerhetsegenskaper” som optimerar det distribuerade betalningsnätverket för “säkerhet över livlighet.” SCP skyddar mot potential säkerhet sårbarheter inklusive partitioner och skadligt beteende genom nackdelar.

I fall som involverar oärliga noder avbryts Stellar-nätverkets framsteg tills konsensus uppnås genom SCP. Som nämnts i specifikationsdokumentet har SCP utvecklats för att möjliggöra decentraliserad kontroll, “asymptotisk” säkerhet, låg latens och “flexibel” förtroende.

Transaktionens giltighet bestämd inom några sekunder

Stellars distribuerade konsensusmekanism möjliggör snabba och billiga betalningar – samtidigt som alla nätverksdeltagare kan komma överens om giltigheten av transaktioner inom “några sekunder.” 

Deltagare i Stjärn plattform, kallad noder, kan lägga till XLM-transaktioner i nätverkets globalt tillgängliga huvudbok. Denna process kräver att varje nod väljer sitt eget “mini-nätverk” av andra betrodda stjärnnoder som har nått enighet om de transaktioner de har skickat.

Som noterats i dess tekniska dokument, Stellar blockchain kan nå enighet “mycket snabbt” om vilka transaktioner som ska godkännas och registreras på plattformens huvudbok. Enligt dess utvecklare måste mini-nätverk, känd som kvorumskivor, fortsätta att överlappa så att Stellar-nätverksnoderna på ett tillförlitligt sätt kan verifiera transaktioner.

Bearbetning av “tusentals” transaktioner per sekund (TPS)

Värdet av Stellar blockchain och dess inhemska XLM-kryptovaluta härrör från nätverkets förmåga att effektivt fungera som en global utbytesplattform. Som förklarats av dess utvecklingsteam kan Stellar-nätverket vara värd för “tusentals” utbyten mellan flera valutor och kryptotoken per sekund.

Konvertering mellan fiat-pengar och kryptoassets kan vara ganska kostsamt och kräver också relativt långa tidsperioder innan transaktioner avvecklas. Transaktioner som görs via Stellar-nätverket, som använder XLM som basvaluta, möjliggör dock betydligt snabbare avvecklingstider.

$ 125 miljoner XLM Airdrop för Blockchain Wallet-användare

I början av november 2018 ledde ledningen på Blockchain.com, en leverantör av kryptoplånböcker och block explorer, avslöjade att det skulle leda den största luftdroppen i “kryptos historia”. 

Det ledande Londonbaserade kryptoplansföretaget meddelade att det skulle distribuera $ 125 miljoner i XLM-tokens till Blockchain-plånbokanvändare. Enligt CryptoCompare-data ligger marknadsvärdet för Stellars XLM-tokens för närvarande på över 2 miljarder dollar, och varje token handlas till cirka 0,103456 dollar (i skrivande stund). 

Att sprida medvetenhet, påskynda krypto-antagande 

Som förklarats av Blockchain.coms ledning genomfördes den extremt stora XLM airdrop för att ge varje Blockchain-plånbokanvändare möjlighet att få sin första $ 20 i kryptovaluta. McCaleb, Chief Technical Officer (CTO) vid Stellar Development Foundation (en organisation som fokuserar på att påskynda tillväxten av Stellar-plattformen), noterade att kryptovaluta airdrops hjälper till att skapa en mer “inkluderande digital ekonomi.”

San Francisco-baserad kryptovalutautbyte, Coinbase ger också möjlighet att förvärva XLM-tokens. Genom att delta i Coinbase tjäna programmet kan människor lära sig om hur Stellar-nätverket och dess basvaluta fungerar – samtidigt som de tjänar så mycket som $ 50 i XLM.

IBM lanserar gränsöverskridande betalningslösning på Stellar Network

Den 18 mars 2019, teknikjätten IBM meddelat lanseringen av “IBM Blockchain World Wire”, ett projekt som det New York-baserade företaget först introducerade i september 2018. Som beskrivs av dess utvecklingsteam är World Wire-plattformen utformad för att fungera som blockchain-aktiverade gränsöverskridande betalningar nätverk.

I synnerhet har IBM: s DLT-baserade, internationella betalningsplattform utvecklats i Stellar-nätverket. Enligt IBMs tekniska team är det traditionella gränsöverskridande överföringssystemet mycket ineffektivt eftersom det involverar för många tredje parter och en separat clearing- och avvecklingsprocess. 

Genom att implementera ett nytt betalningsnätverk på Stellar-plattformen hävdar IBMs utvecklare att de flesta transaktioner kan rensas i “realtid”. Detta, som Stellar blockchain och dess ursprungliga valuta, XLM, tillåter användare att på ett tillförlitligt sätt avveckla transaktioner med hjälp av tydliga “betalningsinstruktionsmeddelanden.”

Stellar Network går ner i två timmar

Den 15 maj 2019, Stellar-nätverket gick offline i cirka 2 timmar. Under denna tidsperiod lades inga nya transaktioner till Stellars blockchain och avbrottet märktes bara av nätverksdeltagare som hade kört valideringsnoder.

Den 16 maj 2019 publicerade Stellar Development Foundation (SDF) en incident Rapportera där den bekräftade att XLM-huvudbokens tillstånd lyckades förbli “säkert och konsekvent” över den DLT-drivna kryptovalutaplattformen.

Representanter vid SDF erkände att avbrottet var “mycket oönskat”, men användarnas medel förblev enligt uppgift säkra medan nätverket gick ner. SDF klargjorde också att användarnas kontosaldon inte påverkades av gaffeln (nätverksuppgradering) – vilket genomfördes för att säkerställa att plattformen skulle fungera tillförlitligt i framtiden. 

Enligt dess utvecklare indikerade Stellar-nätverksavbrottet att plattformen “behöver bättre verktyg kring drifttid.” Utvecklingsteamet hävdade också att funktionerna i Stellar-nätverket hade återgått till det normala.

Framtida uppdateringar av Stellar blockchain kommer att fokusera på att implementera förbättrad statusövervakning för transaktionsvaliderare, noterade SDF. Det tillade att processen för att starta om en XLM-valideringsnod (efter att den har gått ner) bör göras mycket enklare.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me