Vad är stablecoins?

Kryptovalutor tillåter användare att utbyta monetärt värde utan hjälp från tredje part vid slutförandet av transaktioner. Kryptografiska tillgångar som Bitcoin (BTC), Ether (ETH) och Litecoin (LTC) överförs mellan användare på offentliga, blockchain-baserade nätverk. 

Även om digitala tillgångar har infört ett unikt sätt att genomföra pålitliga, peer-to-peer (P2P) -transaktioner, priser av de flesta kryptovalutor är extremt flyktiga. Exempelvis nådde bitcoinpriset ett lågt värde på cirka 3 150 dollar i december 2018, men BTC handlar nu runt 10 000 dollar (i skrivande stund).

Stablecoins upplever inte extrema prisfluktuationer

På grund av sin mycket volatila natur är det opraktiskt för många konsumenter och handlare att acceptera kryptovalutor som betalningsform. För att säkra mot kryptoassets volatilitet och låta handlare lagra värde i tillgångar som inte upplever extrema prisfluktuationer har flera kryptoföretag lanserat stallmynt.  

Tether Ltd., företaget bakom världens första och mest dominerande stablecoin, USDT, hade ursprungligen föreslogs idén om att utfärda en fiat valutastödd digital tillgång i en vitbok som publicerades i januari 2012. Tether-ledningen hade tidigare hävdat att varje USDT i omlopp stöddes av 1 amerikansk dollar. 

Tether’s USDT backas inte längre 1-till-1 med USD

Den 14 mars 2019 avslöjade stablecoin-emittenten att USDT nu också stöddes av lån som gjordes till “anslutna” företag. Tether ledning hävdade vidare att de 3,6 miljarder dollar i USDT som för närvarande är i omlopp stöds av en kombination av kontanter, “likvida medel” och flera olika typer av tillgångar. 

Många medlemmar i kryptoindustrin har hävdat att Tether kanske inte har tillräckliga reserver för att helt kunna backa upp mängden USDT som handlas i digital tillgång. marknader, även om det i skrivande stund inte har funnits några underbyggda bevis som stöder dessa påståenden. 

Kontrovers kring Tether’s Operations

New York Attorney General (NYAG) har genomfört utredningar in i affärsverksamheten för både Tether och kryptobörsen Bitfinex, och i april 2019 anklagade NYAG Bitfinex för att förlora 850 miljoner dollar och sedan försöka använda lånade medel från Tether för att täcka förlusten. NYAG hävdade också att Bitfinex och Tether olagligt betjänade kunder i New York-området. Företagen har strängt förnekat påståendena och beskrivit de senare påståendena som ”felaktiga och vilseledande.”

USDC: Handlare kan “alltid” lösa in 1 USDC för $ 1,00

San Francisco-baserad kryptobörs Coinbase och Circle Internet Financial lanserade USD Coin (USDC) i ett försök att få marknadsandelar från Tether. Både Coinbase och Circle hävdar att varje USDC i omlopp alltid backas 1-till-1 med USD.

USDC-innehavare kan “alltid” lösa in 1 USDC-mynt för $ 1,00 – vilket gör att USDC-kryptovalutan kan hålla ett stabilt pris. Detta enligt en blogginlägg på Coinbases officiella webbplats, som noterar att för användare som har ett bankkonto i USD kan USDC enkelt lösas in för dess USD-motsvarighet eftersom reserverna också finns på ett bankkonto.

Som en Ethereum-baserad token kan handlare lagra sina USDC-mynt i alla kryptoplånböcker som stöder transaktioner med Ethereum. Enligt Coinbase är företagets mål att skapa ett globalt tillgängligt och öppet finansiellt system, vilket inkluderar att ge alla möjlighet att “njuta av stabiliteten” i den mest dominerande fiatvalutan, USD..

Tillåta individer utan banker eller underbanker att hålla värde i USD

Som noterats av Coinbases ledning tillåter USDC stablecoin obankrad eller underbank människor att enkelt hålla en USD-stödd digital tillgång. Individer och organisationer (placerade var som helst) med tillgång till en internetanslutning och en grundläggande smartphone kan förvärva USDC-mynt. 

Börsvärdet för allt USDC i omlopp, i skrivande stund, uppgår till $ 366 miljoner enligt CryptoCompare-data. Förutom Circle och Coinbases USDC-stablecoins har TrustToken, en San Francisco-baserad utvecklare av en plattform som utfärdar tillgångsbaserade tokens, introducerat flera nya stablecoins inklusive TrueUSD.

TrustToken TrueUSD backas också 1-till-1 med USD

Enligt TrustTokens tjänsteman hemsida, TrueUSD-innehavare kan alltid lösa in 1 enhet av stablecoin för 1,00 $ – vilket ger det ett stabilt pris. Det finns för närvarande mer än 70 olika kryptobörser som enligt uppgift stöder transaktioner med TrueUSD. Dessutom hävdar TrustTokens ledning att det finns över 20 OTC-skrivbord, placerade över hela världen, som tillåter användare att köpa och sälja TrueUSD-mynt.

Medan TrueUSD förblir TrustTokens mest använda stablecoin, har Andreessen Horowitz-stödda företag också utvecklat andra stablecoins inklusive TrueGBP (fullt stöd med brittiska pund), TrueCAD (fullt stöd med kanadensiska dollar), TrueAUD (helt säkerställt med australiska dollar) och TrueHKD (helt säkerställt med Hong Kong dollar). 

Paxos Standard Token (PAX) kan användas för att betala för onlinetjänster 

Andra viktiga stablecoins är Paxos Standard Token (PAX), som har utformats för att utnyttja stabiliteten i USD och effektiviteten hos distribuerad ledteknik (DLT). Som förklarade av dess skapare, handlare och investerare över hela världen kan byta PAX-mynt direkt – vilket i princip är detsamma som att skicka och ta emot faktiska USD. 

PAX-mynt gör det möjligt för användare att “njuta av stabiliteten” i USD, eftersom användarna enkelt kan konvertera stablecoin till kontanter eller använda den för att betala för varor och tjänster när de handlar online. Paxos Trust Company, företaget bakom utvecklingen av PAX-tokens, har anställd Withum, ett etablerat revisionsföretag för att “oberoende” verifiera vid olika tidpunkter att antalet PAX-mynt i omlopp överensstämmer med den mängd USD som Paxos (företaget) reserverar..

De senast intygsrapporten, som slutfördes den 28 juni 2019 av Withum, har bekräftat att Paxos Trust Company hade utfärdat 164 099 588,07 PAX-mynt och att de stöds med motsvarande 164 099 588,07 USD (innehas i företagets reserver).

Dai, den första decentraliserade Ethereum-baserade Stablecoin

Dai stablecoin, som för närvarande har ett börsvärde på cirka 89 miljoner dollar för varje Dai-mynt som handlas till 0,984817 dollar, skiljer sig i grunden från andra prisstabila digitala tillgångar. Detta, eftersom Dai stöds av Ether (ETH), Ethereum-blockkedjans ursprungliga token – istället för större fiatvalutor.

Enligt Tillverkare (en Santa Cruz, Kalifornien-baserad skapare av en decentraliserad autonom organisation, MakerDAO), Dai stablecoin är den “första” decentraliserade, Ethereum-baserade stablecoin som kan betraktas som en “hård valuta” för den utvecklande globala ekonomin från 2000-talet. 

Cirka 2% av ETH i cirkulation hålls i DAI Stablecoin ekosystem

Som en del av MakerDAOs peer-to-peer (P2P) -utlåningssystem syftar Dai stablecoins skapare till att minimera stablecoinens prisvolatilitet mot Internationella valutafondens (IMF) specialdragningsrätt (SDR), en internationell reservtillgång. 

Enligt till Kerman Kohli, grundaren av det stablecoin-baserade 8x-protokollet, har Makers decentraliserade utlåningssystem uppnått en betydande 20% “månad till månad tillväxt” (i mars 2019) – när det gäller utestående lån, utfärdat i Dai. 

Kohli avslöjade också att cirka 70% av låntagarna spenderar sin Dai nästan så snart de förvärvar den. I synnerhet håller DAI-ekosystemet cirka 2% av all ETH i omlopp genom ett smart kontrakt.

Gemini Dollar (GUSD) backas alltid 1-till-1 med USD

Gemini Dollar (GUSD), som har ett relativt lågt börsvärde på cirka 12,3 miljoner dollar, har utvecklats som en ERC-20 kompatibel symbol. Som en stablecoin som backas 1-till-1 med USD kan användare skicka och ta emot USD via Ethereum-nätverket.

På ett sätt som liknar andra stablecoins kan GUSD lösas in när som helst för 1 USD på Gemini, den Winklevoss-ägda kryptoassetbörsen. Utfärdad av Gemini Trust Company,   

GUSD i omlopp backas upp av motsvarande USD-reserver, som enligt uppgift innehas i Boston, Massachusetts-baserade State Street Bank och Trust Company, världens största depåbank.

Facebook planerar att lansera sin egen Stablecoin

Den 18 juni 2019 släppte Facebook en vitbok och en webbplats som avslöjade hur det amerikanska sociala medieföretaget skulle skapa sin egen kryptovaluta, kallad Libra. Enligt sin tekniska dokumentation planerar Facebook att utfärda en digital tillgång som kommer att stödjas av motsvarande i fiatvalutareserver. 

WhatsApp- och Facebook Messenger-användare kommer att kunna skicka och ta emot betalningar i Facebooks stablecoin – som kan lagras i en fristående plånbok-app, kallad Calibra. För närvarande är Libra-projektet fortfarande i sin utvecklingsfas, med testnätet som lanserades i juni 2019. 

Socialmediumjätten planerar att lansera Libra mainnet 2020, men tillsynsmyndigheter över hela världen har bett Facebook att ge ytterligare information om sitt kryptorelaterade projekt. Lagstiftare har också bett Facebook att stoppa Vågen-projektet på grund av potentiellt ”massiva risker”.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me