Vad är Qtum?

Qtum (QTUM) är en offentlig blockchain-aktiverad plattform som syftar till att “utnyttja säkerheten och enkelheten” i Bitcoins UTXO (outnyttjad transaktionsoutput) protokoll På ett sätt som liknar hur Ethereum, Tron och EOS tillåter användare att utveckla DLT-baserade applikationer för distribution, kan Qtum-plattformen också utvecklare bygga mjukvarulösningar ovanpå sitt blockchain-nätverk.

Som beskrivs i en förklaringsvideo om Qtums tjänsteman hemsida, den DLT-drivna plattformen frikopplar (eller separerar) applikationer från blockkedjans underliggande protokoll genom att använda ett konto “abstraktion” lager. 

Frikoppling av applikationer från baslagret förbättrar prestanda

Enligt Qtums utvecklare hjälper frikoppling av applikationer från baslagret till att upprätthålla prestanda för ett blockchain-nätverk. Ytterligare smarta kontraktfunktioner kan också läggas till i ett DLT-nätverk efter att program har separerats från det underliggande protokollet.

För att behandla transaktioner i sitt nätverk använder Qtum-blockchain en proof-of-stake (PoS) -baserad konsensusalgoritm. Qtums “decentraliserade styrelsemodell” gör det möjligt för sina medlemmar i samhället och intressenter att samarbeta med beslut relaterade till nätverkshantering – som att ändra blockstorlekar och gasavgifter (krävs för att lösa transaktioner).

Uppgradera Blockchain-protokoll utan “Ekosystemstörning”

Medan proof-of-work (PoW) -drivna blockkedjor tillåter nätverksdeltagare att skicka in förslag för förbättringar av protokollet, men Qtums tekniska team tror att deras styrningsmodell tillåter utvecklare att uppgradera plattformar utan “ekosystemstörning.”

Omstridda hårda gafflar (bakåtkompatibla uppdateringar) som Bitcoin Cash (BCH) uppgradera den 15 november 2018 fick kryptovalutans blockchain att delas upp i två separata nätverk. Efter den kontroversiella gaffeln var många kryptoinvesterare förvirrade över vilken kedja som skulle få BCH-tickern. 

Förutom att användare inte visste exakt hur de skulle lösa in sina mynt efter att nätverket hade delats, hade det också rapporterats om kritiska säkerhetsproblem som påverkade Bitcoin-kedjan (“Satoshi Vision”).. 

På grund av en programvarufel i Bitcoin SV-kodbasen (som visas i a video-) kunde användarna ha potentiellt engagerat sig i dubbla utgifter på kryptovalutans nätverk.

På grund av dessa problem med PoW-baserade konsensusalgoritmer har skaparna av andra och tredje generationens kryptovalutaplattformar som Qtum utvecklat PoS-baserade blockkedjor.

Bevis på insättningskedjor ger ett mer effektivt sätt att nå distribuerat samförstånd

Utvecklare av digitala tillgångsplattformar som föredrar PoS framför andra blockchain-konsensusprotokoll, inklusive Qtums utvecklare, hävdar att bevis på stavkedjor kan ge en högre nivå av säkerhet

Mer än 5000 aktiva noder online 

Enligt Qtums tekniska team ger PoS-baserade protokoll också ett mer effektivt tillvägagångssätt för att skapa enighet om blockkedjor. Kryptovalutor som Bitcoin (BTC), som baseras på bevis på arbetskonsensus, förbrukar mycket el efter behov brytning (för validering av transaktioner) – som kan vara skadligt för miljön.

För närvarande finns det mer än 5000 aktiva noder online som stöder Qtum-protokollet. Anmärkningsvärt har Qtum-blockkedjan fungerat ordentligt – utan att ha upplevt någon stilleståndstid i över ett år.

För att ytterligare förbättra Qtum-protokollet har dess utvecklare arbetat med olika projekt inklusive “Unita” och Qtums x86 virtuella maskin (VM). Unita lanserades i april 2019 och är en automatisk lösning för datautbyte och lagring som kan hantera över 10 000 transaktioner per sekund (TPS)..

Qtums Unita-protokoll utformat för att spara nätverksresurser

Som noterats av Qtums utvecklingsteam bygger Unita-protokollet på en skalbar konsensusmekanism, kallad ÄRR. SCAR-algoritmen har utformats för att spara datalagringsutrymme och den nätverksbandbredd som krävs för att bygga decentraliserade applikationer (dApps).

I synnerhet kan Qtums Unita-protokolluppdatering potentiellt tillåta plattformen att hantera miljontals transaktioner per dag. De senast uppgradering till Qtum-nätverket har också effektivare datahantering, kapacitetshandel och möjligheten att lagra privat information i Unitas behöriga nätverk. Användare kan också överföra data från den tillåtna kedjan till en offentlig plattform som stöds av Unita.

Qtums virtuella maskin för att stödja vanliga programmeringsspråk

Qtums virtuella dator stöder de mest använda programmeringsspråken för att bygga företagsklassade applikationer. Dessa inkluderar C, C ++, Python och Rust. 

Dessutom innehåller Qtums utvecklingsverktyg en omfattande uppsättning programvarubibliotek, funktionalitet för “parallell utförande av kontrakt” och “inbyggda verktygskedjor.” Enligt Qtums tekniska team har dessa funktioner utvecklats för att förbättra gaseffektiviteten på plattformens blockchain

Bevis på insatsskedjor “lovar betydande prestationsfördelar”

Enligt Qtum’s vitt papper, PoS-drivna blockchain-plattformar “lovar betydande prestandafördelar” jämfört med PoW-kedjor. Qtums tekniska team noterar också att kryptovalutaplattformar kräver “stabila bakåtkompatibla smarta kontraktssystem.”

Bakåtkompatibla program behövs för att automatisera “organisationsövergripande informationslogistik” med lite mobila plånböcker som ger enkel betalningsverifieringsteknik (SPV). Som förklaras i Vitbok i Bitcoin, SPV tillåter lättklienter att validera transaktioner i en blockchain utan att behöva ladda ner hela transaktionshistoriken associerad med en kryptovalutaplattform.

SPV-tekniker som används för att genomföra effektivare transaktioner

Uppdatering av smart kontraktskod kan bli svårt om ett kryptonätverk regelbundet upplever hårda gafflar. För att lösa detta problem och för att också helt enkelt blockhantera datahantering kommer Qtums tekniska team att använda SPV-tekniker för att effektivt genomföra transaktioner – eftersom dessa inte kräver kontroll av hela blockkedjans transaktionslogg. 

Första Atomic Swap med Bitcoin slutfört på Qtum Blockchain

I januari 2019 utvecklade Qtum framgångsrikt den första Bitcoin-baserade atombytet på Qtum blockchain. Atomiska swappar tillåter användare att utbyta on-chain mellan kryptovalutor som tillhör två olika och oberoende blockchain-plattformar. Tredjeparter behövs inte för att slutföra transaktioner som involverar atombyten.

Förmågan att utföra atombyten antyder att det kan vara möjligt att implementera pålitlig interoperabilitet mellan oberoende blockkedjor. Enligt Qtums utvecklingsteam genomfördes atombyten med Hash Time-Locked Contracts (HTLC). Dessa kontrakt låser användarens medel tills en atombytesaffär bekräftas av båda blockkedjorna som är inblandade i överföringsprocessen.

Qtum-token kan användas för “Alla försäljningsställen”

I mars 2019, Singapore-huvudkontoret Qtum Foundation och Storbritannien-baserade fintech-företag, Zuex meddelat att QTUM-tokens skulle listas i en kryptomobilplånbok (utvecklad av Zuex). Som nämnts i tillkännagivandet kan Zuex kryptoplånbok användas för “alla betalningar vid försäljningsstället.”

Den 2 maj 2019, Qtum Foundation infördes en komplett uppsättning utvecklarverktyg för blockchain-plattformar. De nya verktygen släpptes genom ett partnerskap med Google Cloud.  

Qtums tekniska team noterade att den nyligen släppta mjukvaran inkluderar ”fria att använda” -verktyg, som tillåter både tekniskt kunniga och icke-tekniska användare att starta noder och skapa applikationer på kryptovalutans blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me