Vad är MakerDAO?

Maker, en Santa Cruz, Kalifornien-baserad utvecklare av en decentraliserad autonom organisation, kallad MakerDAO, har hjälpt till att skapa det största Ethereum-baserade utlåningsekosystemet. Som en integrerad del av den decentraliserade finansmarknaden (DeFi), syftar Maker, ett blockchainbaserat utlåningsprotokoll, till att minimera prisvolatiliteten för en stablecoin, känd som Dai – som används för att hantera utfärdandet av lån.

Som världens första decentraliserade stablecoin stöds Dai av Ether (ETH), den ursprungliga symbolen för Ethereum blockchain – istället för USD eller andra stora fiatvalutor (som andra stablecoins som USDT eller USDC).

Tredjeparter som inte behövs för att hantera Dais reserver

Enligt sina utvecklare kan Dai vara en mer tillförlitlig investering i stabila pengar eftersom den litar på tredje part för att behålla sina reserver. Förvaltningen av Dais emitteringsprocess kräver inte heller att oberoende revisionsföretag ska verifiera om det finns tillräckligt med medel i reserver för att tillräckligt kunna backa upp antalet stallmynt i cirkulation.

Som förklarade av Kerman Kohli, grundaren av det stablecoin-baserade 8x-protokollet, hanterar MakerDAO-protokollet cirkulationen av Dai. I synnerhet är det mer utmanande för Dai att upprätthålla en 1-till-1-pinne med USD eftersom den stöds av Ether, som är en mycket flyktig kryptoasset.

Skapa ett tillståndsfritt system för Stablecoin-baserad utlåning

Grundad 2014 genomförde Maker-företaget inte ett första mynterbjudande (ICO) för att samla in pengar till MakerDAO-projektet. Företagets grundare förvärvade kapital för initiativet genom en privat försäljning av MKR-mynt och lanserade Dai-kryptovalutan i början av 2018.

På grund av kryptovalutornas mycket volatila karaktär syftar utvecklarna av Dai till att skapa ett tillståndslöst system som gör det möjligt för stablecoin-innehavarna att lösa in sina kryptokurrencyinnehav för motsvarande i fiatvaluta eller andra tillgångar. Andra stablecoins som Tether’s USDT kanske inte kan behålla tillräckliga reserver för att användare alltid ska kunna lösa in sin krypto för andra tillgångar.

Över 77 miljoner dollar i lån utställda i Dai 

Som en av de mest anmärkningsvärda kryptolåneplattformarna som utvecklats på Ethereum har DAI-ekosystemet cirka 2% av all ETH (i mars 2019) i omlopp – vilket upprätthålls genom utfärdandet av ett smart kontrakt. 

Det smarta kontraktsbaserade utlåningssystemet har utfärdat mer än 77 miljoner dollar i skuld (med Dai). På grund av den ökade användningen av utlåningsprotokollet har Maker enligt uppgift upplevt en ”månad till månad” tillväxt på cirka 20%. Användningen av P2P-utlåningsplattformen har ökat eftersom majoriteten, eller 71%, av Dai-låntagare spenderar stablecoin omedelbart efter förvärvet.

Smarta kontrakt utfärdar Dai i “Exchange for Collateral”

För att kunna använda det decentraliserade utlåningssystemet måste användarna först sätta in Ether till Makers smarta kontrakt. Genom att skicka ETH till kontraktet kan användare komma in i en säkerhetsposition (CDP).

Som förklarats hanteras MakerDAOs CDP via ett Ethereum blockchain-baserat smart kontrakt, vilket skapar Dai i “utbyte mot säkerhet.” Enligt MakerDAO hemsida, som noterar att säkerheten hålls i spärr tills låntagarna betalar tillbaka sitt lån i Dai.

Det utestående eller cirkulerande utbudet av Dai förändras via CDP för att ge ut mer Dai när “nya tillgångar utnyttjas”, enligt MakerDAOs dokumentation. CDP: er förändrar också Dai-utbudet genom att förstöra en viss mängd av stallkoinen när den “återbetalas till positionen.” 

Som konstaterats av utvecklarna hanteras det totala utbudet av Dai genom ett smart avtal som styr cykeln för att skapa och bränna stablecoin – baserat på när lån utfärdas och återbetalas. 

Värdet på säkerheter som innehas i en CDP är “alltid” betydligt större än den emitterade skulden (i Dai), vilket säkerställer att 1 Dai alltid är ungefär lika med 1 USD i “underliggande” tillgångar. 

Säkerställda lån hanteras av strikta villkor som anges i smarta avtal

Om du till exempel sätter in 1 eter (cirka 300 $ till aktuella priser) kan låntagare få ett lån på upp till 40 Dai. Lånebeloppet är baserat på en säkerhetsgrad på 150% ($ 300 / 1,50), utfärdad mot $ 300 i ETH.  

Om Ether-priset faller under $ 300-märket måste en låntagares CDP stängas. För att förhindra detta måste användarna antingen sätta in ytterligare medel i ETH eller så skulle de inte ha lånat lika mycket Dai (när de först tog ett lån). I synnerhet har de smarta kontrakten som hanterar Dai-utfärdandeprocessen skapats för att säkerställa att det alltid finns tillräckliga medel låsta mot det antal Dai-lån som utfärdats.

Lånade medel måste returneras för att få tillbaka ETH-insättning

Låntagare måste betala tillbaka det belopp de har tagit som ett lån och även betala en liten serviceavgift för att få tillbaka sin Ether som hålls som säkerhet.

Till exempel kan en användare ta ett Dai-lån genom att sätta in 1 ETH, som för närvarande värderas till cirka $ 300. Om användaren lånar 50 Dai kommer deras CDP att säkerställas 600%. I det här fallet bör en låntagares ställning förbli säker – förutsatt att Ether-priset inte sjunker under $ 150 (50 x 300%). 

Efter en ettårsperiod kan en låntagare betala tillbaka 50 Dai-lånet och sedan få tillbaka ETH låst i sitt kontrakt. När användarens position har stängts kommer de att debiteras en Dai-stabilitetsavgift – vilket är för närvarande satt till 16,5% av MakerDAOs medlemmar i samhället (genom ett röstningssystem).

MKR-mynt köpt för att betala stabilitetsavgift

Genom att använda MKR-mynt kan användare rösta om frågor relaterade till MakerDAO: s ledning, vilket inkluderar att rösta för att fastställa den årliga Dai-låneavgiften, vanligen kallad stabilitetsavgift. MKR-myntinnehavare kan också delta i beslut som involverar säkerhetsförhållandet – som bestämmer mängden säkerhet som ska användas för att backa CDP: er.

Varje gång användare måste betala stabilitetsavgiften förvärvas motsvarande (i dollarbelopp) MKR-mynt från marknaden. Dessa medel används sedan för att täcka stabilitetsavgiften. Denna typ av betalningsprocess säkerställer att MKR förblir en deflaterad kryptoasset. 

En Ethereum-baserad kreditfacilitet

På ett sätt som liknar en traditionell kreditfacilitet tillåter MakerDAO: s utlåningssystem användarna att ta lån och fastställa räntor (debiteras som en stabilitetsavgift). Lägre räntor, eller stabilitetsavgift, kan motivera användare att sätta in mer ETH som säkerhet för att ta lån i Dai.

Högre räntor skulle innebära att kostnaden för att förvärva kapital också skulle vara hög, vilket kan avskräcka användare som vill låna pengar. Enligt DeFiPulse, det finns för närvarande 445,4 miljoner dollar låsta i tillverkarens kontrakt.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me