Vad är Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) är en peer-to-peer (P2P) kryptovaluta som har utvecklats på en blockchain-baserad plattform. Som ett decentraliserat, tillståndlöst digitalvalutanätverk är Litecoins källkod helt öppen källkod och släpptes ursprungligen under MIT / X11-licens.

Rankas konsekvent som en av de största kryptovalutaplattformarna

Skapandet av nya LTC-mynt och transaktionerna med dem baseras på ett kryptografiskt protokoll. Som en del av Bitcoin-protokollet hanteras inte heller Litecoin-nätverket av en central myndighet. 

Efter att ha släppts som en Bitcoin (BTC) spinoff i oktober 2011 har Litecoin-kryptonätverket lyckats behålla sin position som en av de mest använda och största digitala tillgångsplattformarna. Börsvärdet för LTC-mynt ligger för närvarande på över 8,5 miljarder dollar och varje mynthandel handlar om cirka 137,38 dollar (i skrivande stund). 

Det finns för närvarande endast tre andra kryptovalutor med ett marknadsvärde som är större än Litecoin. Dessa inkluderar Bitcoin, världens mest dominerande kryptovaluta, Ether (ETH), den ursprungliga token för den största smarta kontraktsplattformen Ethereum, och XRP.

Skapad av tidigare Coinbase Director of Engineering

Ursprungligen utvecklad av Charlie Lee, en tidigare Coinbase-chef och programvaruingenjör på Google, publicerades källkoden för Litecoin på Github-arkiv den 7 oktober 2011.. 

När Lee lanserades, en forskarutbildning på datavetenskap från Massachusetts Institute of Technology (MIT), hade klargjort att Litecoin inte var en direkt Bitcoin-konkurrent. 

Istället hade Lee förklarat att LTC-nätverket skulle tjäna som ett komplement till det större och mer etablerade Bitcoin blockchain nätverk.

Litecoin över – eller underskattat?

Medan Litecoin har kritiserats för att inte ha ett legitimt användningsfall av framstående kryptoindustrideltagare inklusive Galaxy Digital CEO Michael Novogratz, forskargruppen vid den gigantiska sociala handelsplattformen eToro släppte en rapport förra året som hävdade att Litecoin var massivt undervärderat.

Publicerad i augusti 2018, eToro’s Rapportera hade påpekat att Litecoin var bland de första få kryptovalutaplattformarna som hade antagit SegWit (“Segregated Witness”), ett protokoll som separerar kryptotransaktionsdata från tillhörande signaturdata för att möjliggöra snabbare överföringar.

Litecoin Adopts Lightning Network (LN) Protocol

Förutom att integrera SegWit har utvecklarna av Litecoin antagit Lightning Network (LN) -protokollet. LN är utformad för att möjliggöra snabbare transaktionstider på ett kostnadseffektivt sätt, och är en skalbarhetslösning med två lager som syftar till att göra det mer praktiskt att skicka mikrobetalningar i kryptovaluta..

Antagande av kryptovaluta ökar över hela världen och stora online-handlare inklusive CheapAir och TapJets, ett privat flyguthyrningsföretag, har börjat acceptera LTC-betalningar. Även om betydligt fler återförsäljare och konsumenter har börjat använda kryptovalutor, kan deras mycket flyktiga och tekniska karaktär hindra (eller avskräcka) många människor från att använda dem för dagliga transaktioner..

En av de största krypteringsbaserade kryptovalutorna (PoW)

Som en Bitcoin Core-kundgaffel skiljer sig Litecoins implementering huvudsakligen från Bitcoin (BTC) genom att den förra använder en annan typ av PoW-baserad hashingalgoritm, kallad kryptera (istället för SHA-256 som används av Bitcoin-protokollet).

En annan viktig teknisk skillnad mellan Litecoin och Bitcoin är att den tidigare har minskat blockgenereringstiderna. I genomsnitt skapas ett nytt bitcoinblock var tionde minut, medan LTC-block genereras var 2,5: e minut. 

Litecoin är en deflatorisk tillgång

Både Litecoin och Bitcoin är deflaterade tillgångar, vilket innebär att det finns en förutbestämd gräns för antalet enheter av båda kryptovalutorna som kan skrivas ut digitalt. Den maximala BTC-utbudet har fastställts till 21 miljoner och Litecoins maximala utbud är också begränsat algoritmiskt till 84 miljoner. Litecoin, som Bitcoin, genomgår halveringshändelser där blockbelöningen är halverad – föregås ofta av en ökning av tillgångens pris.

Litecoin: Ett testnätverk (Bitcoin)

Som nämnts hävdar Litecoins kritiker att det inte har ett verkligt användningsfall eller ett unikt värderingsförslag, eftersom dess implementering är ganska lik Bitcoin. Men Litecoins anhängare har noterat att det har gjort det fungerade som ett testnät för Bitcoin. Detta, eftersom många nya tekniker har lanserats i LTC-nätverket liksom BTC-blockchain.

Genom att experimentera med nya innovationer på Litecoin blockchain kan utvecklare förutse eller få en rättvis uppfattning (i de flesta fall) om hur Bitcoin-nätverket kommer att svara på liknande uppgraderingar.

Litecoin Foundation: Stöd till den pågående utvecklingen av Litecoin 

Huvudkontoret i Singapore är ideellt Litecoin Foundation syftar till att stödja den pågående tillväxten och utvecklingen av Litecoin blockchain och även det för det större distribuerade ledgerteknologin (DLT).

Som beskrivs i Litecoin Foundation Crunchbase profil har LTC: s utvecklare utformat P2P-kryptovalutan på ett sätt som är “transaktionsvänligt” – vilket innebär att snabbare blocktider (jämfört med Bitcoin) skulle göra det möjligt för konsumenter att enkelt använda Litecoin som ett medium för byte (MoE). Under tiden föredrar många kryptoentusiaster att använda BTC som en butik av värde (SoV).

Litecoin är “silver” till Bitcoins guld

I synnerhet kallas Litecoin vanligen ”silver” till Bitcoins guld. Detta, eftersom LTC verkar vara mer lämpligt för betalningar medan Bitcoins mer etablerade och mycket säkra nätverk gör BTC mer idealiskt som en typ av långsiktiga investeringar.

Den 18 juni 2019, Litecoin Foundation avslöjade det hade samarbetat med blockchain-start Ternio och Bibox utbyte för att införa ett fysiskt kryptobetalkort. Kallas “BlockCard”, kortet kan användas för att enkelt spendera LTC vid online-köp och även på fysiska butiker..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me