Vad är Cosmos?

Cosmos är ett DLT-baserat nätverk som är utformat för att tillåta olika blockchain-plattformar att kommunicera och utbyta data med varandra. Som nämnts på dess tjänsteman hemsida, Cosmos ekosystem syftar till att vara den mest skalbara och mest “anpassningsbara” plattformen för att bygga högpresterande applikationer.

Enligt Cosmos utvecklare har nätverket “internet of blockchains” utformats för att lösa tre huvudproblem som möter DLT-drivna kryptovalutaplattformar. Dessa inkluderar skalbarhet, interoperabilitet och användbarhet.

Cosmos designteam: Tendermint BFT löser Blockchain-skalbarhetsproblem

Som en proof-of-stake (PoS) -baserad plattform har Cosmos utvecklats för att lösa (vad dess skapare anser) de inneboende problemen i PoW-aktiverade kryptovalutanätverk.. 

Stora PoW-kedjor inklusive Bitcoin (BTC) och Ethereum (ETH) lider av problem med skalbarhet eftersom de bara kan behandla upp till 20 transaktioner per sekund (TPS). Ett relativt stort antal användare handlar för närvarande på Bitcoin och Ethereum blockchain, men Cosmos designteam hävdar att dessa nätverk inte effektivt kan skala för att rymma ett växande antal nätverksdeltagare. 

Cosmos utvecklare: Befintliga blockkedjor är långsamma och dyra att använda

Förutom att vara ”oskalbar” konstaterar Cosmos tekniska team att PoW-baserade blockkedjor vanligtvis är långsamma och dyra att använda. Dessutom hanteras dessa nät med energiintensiva brytning process som är skadlig för miljön. Enligt Cosmos utvecklare som hävdar att Tendermint Byzantine Fault Tolerant (BFT) blockchain-konsensusalgoritm löser skalbarhetsproblemet.

Aktiverar Blockchain-interoperabilitet

Som förklaras av Zaki Manian, Director på Tendermint Labs (en organisation som ansvarar för den huvudsakliga utvecklingen av Cosmos Hub), Cosmos software development kit (SDK) tillåter utvecklare att implementera plattformar som möjliggör blockchain-interoperabilitet.

Interoperabla blockkedjor kan interagera med varandra – även om de kan baseras på två fundamentalt olika protokoll. Lanserades den 13 mars 2019 är Cosmos Hub den första blockchain-plattformen som lades till Cosmos Network.

Första Blockchain för att implementera klassisk BFT

Efter att ha arbetat med Cosmos-projektet i nästan tre år, Manian avslöjade att lanseringen av Cosmos Hub bara representerar det första steget i utvecklingen av ett växande ekosystem av sammankopplade blockkedjor.

Enligt Manian är Cosmos det första blockchain-nätverket som gäller klassisk BFT-konsensus och använder också en speciell algoritm utvecklad av Tendermint (företaget). Manian, som också är verkställande direktör för Trusted IoT Alliance, noterade att Jae Kwon, VD och grundare på Tendermint, hade uppfunnit det konsensusprotokoll som för närvarande används av Cosmos 2014.

Delegatorer och validerare hjälper till att säkra och hantera Cosmos Network

Utvecklarna av Cosmos hade arbetat under det senaste året för att slutföra Tendermints implementering, som inkluderade integrering av ett PoS-baserat lager ovanpå plattformens huvudsakliga konsensusmekanism. Som en PoS-kedja använder Cosmos-nätverket inbyggda tokens, som kallas ATOM, för transaktioner via kedjan.

Enligt Manian har Cosmos-plattformen utformats så att tusentals delegatörer och hundratals transaktionsvaliderare kan delta i sitt nätverk. För närvarande finns det 146 miljoner ATOM delegerade på Cosmos-nätverket, ett belopp värderat till cirka 850 miljoner dollar (till nuvarande marknadspriser).

Första “Verkligen decentraliserade” lanseringen av ett bevis på insats Blockchain

Manian hävdar särskilt att lanseringen av Cosmos-navet är den “första riktigt decentraliserade” lanseringen av en PoS-baserad blockchain. Han bekräftade att det inte fanns någon stiftelse eller någon annan organisation som hjälpte till att samordna lanseringen.

Gemenskapen med insamlingsenheter, som hjälpte till att generera kapital för Cosmos-projektet (började i april 2017), lanserade “kollektivt” Cosmos Hub, förklarade Manian. Han tillade att Cosmos har utvecklats för att fungera som ett ekosystem av “suveräna” och “ekonomiskt anslutna” blockkedjor.

Inter-Blockchain Communication (IBC) Protocol möjliggör interoperabilitet

Cosmos SDK tillåter applikationsutvecklare att skapa anpassningsbara blockkedjor, och Cosmos mjukvaruprodukt antas alltmer av ledande kryptoplattformar inklusive Binance Chain

Som noterats av Manian kommer Cosmos tekniska team att fokusera på plattformens inter-blockchain-kommunikationsprotokoll (IBC) – vilket tillåter de flesta standard PoS-baserade blockkedjor (inklusive de som stöder Casper-protokollet) för att utbyta datapaket med varandra.

Datapaketen kan innehålla icke-fungibla tokens (NFT), vanliga kryptotoken och till och med hela datorprogram. För närvarande arbetar Cosmos utvecklare fortfarande med implementeringen av IBC-protokollet.

Huvudutmaningen blir att göra Legacy Blockchains interoperabla

Manian hävdar att det pågår forskning och utvecklingsarbete relaterat till slutförandet av IBC-protokollet är en relativt låg riskprocess. Han påpekade att utvecklare har arbetat med att utbyta datapaket mellan nätverk sedan 1990-talet. Manian hänvisade till IBC: s nuvarande utvecklingsstadium som den “intensiva specifikationsfasen” och betonade att det är viktigt att “införliva alla lärdomar från det förflutna.”

En av de största utmaningarna som Cosmos tekniska team kommer att möta är att möjliggöra interoperabilitet mellan äldre blockkedjor som inkluderar Bitcoin (BTC) -nätverket och Zcash (ZEC) blockchain.

Tokenöverföring inte aktiverad vid lansering på grund av säkerhetsskäl

Manian bekräftade att lanseringen av Cosmos Hub inte (till en början) tillät användare att överföra tokens och nämnde att grundläggande styrning inklusive dess PoS-baserade samförstånd fungerade från början. Han förklarade att eftersom Cosmos Hub lanserades på ett decentraliserat sätt kunde plattformens utvecklare inte garantera säkerhet av nätverket (under lanseringsprocessen).

Den 23 april 2019 röstade ATOM-innehavare för att godkänna en förslag som innebar att möjliggöra tokenöverföringar i Cosmos-nätverket. Efter att ha tillåtit utbyte av tokens började Cosmos tekniska team arbeta med “Fas II” av Cosmos mainnet-projekt. Under denna fas kommer Cosmos-teamet att fokusera på att utveckla IBC-protokollet (som nämnts ovan).

“Höga röstdeltagandepriser” 

För närvarande finns det 100 aktiva validerare (av totalt 171 kvalificerade validerare) som hjälper till att hantera Cosmos-nätverket. Som bekräftat av sina medlemmar i samhället har Cosmos styrningsförslag sett “höga rösträttigheter” – eftersom deltagande regelbundet översteg det “minsta 40% kvorum” som krävs för godkännande av varje förslag.

Som noterats av Chjango Unchained, Gemenskapschefen i Tendermint, Cosmos Hub har ett inbyggt kedjestyrningsprotokoll som gör det möjligt för delegatorer och validerare att rösta på förslag. På ett sätt som liknar hur förslag till förbättring av bitcoin eller eterum granskas kan Cosmos samhällsmedlemmar godkänna (eller avvisa) föreslagna ändringar av Cosmos Hub. 

När specifika ändringar har godkänts av plattformens community börjar Cosmos Hub-validerarna att aktivera modifieringarna som är associerade med uppgraderingen.

Tendermint: Många olika blockkedjor kommer att samexistera i framtiden

Framför allt tror Cosmos utvecklare att det kommer att finnas många olika, etablerade och allmänt använda blockchain-protokoll i framtiden. Eftersom många oberoende blockkedjor kommer att existera och olika användare också har olika preferenser när det gäller att använda en viss kedja, bör det finnas ett sätt att låta alla dessa nätverk kommunicera effektivt. 

Enligt ledningen på Tendermint, som också nämnde att oberoende blockkedjor måste kunna utbyta information – för att tillåta sina användare att delta i en internetbaserad ekonomi under utveckling.. 

Andra stora blockchain-nätverk inklusive Cardano (ADA) -plattformen syftar också till att låta olika blockchain-nätverk kommunicera med varandra. Många kryptoindustrideltagare tror att det kommer att finnas ett brett utbud av protokoll som stöder ett växande ekosystem av blockkedjor i framtiden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me