Vad är Atomic Swaps?

Detta är ett gästinlägg från Bisola Asolo från MyCryptopedia – Klick här för att besöka MyCryptopedia.com

Vad är atombyten?

Atombyten, eller atomöverskridande handel, är utbyte av en kryptovaluta mot en annan kryptovaluta, utan att man behöver lita på en tredje part. En relativt ny teknik, atomöverskridande handel ser ut att revolutionera det sätt på vilket användare handlar med varandra.

Till exempel, om Alice ägde 5 Bitcoins men istället ville ha 100 Litecoins, skulle hon behöva gå igenom ett utbyte, dvs. en tredje part. Men med atombyten, om Bob ägde 100 Litecoins men i stället ville ha 5 Bitcoins, kunde Bob och Alice göra en handel. För att till exempel förhindra att Alice accepterar Bobs 100 Litecoins men sedan inte skickar över sina 5 Bitcoins använder atombyten det som kallas hash-tidslåsta kontrakt (HTLC).

Hash-tidslåsta kontrakt säkerställer att atombytesprocessen är helt förtroende genom att se till att båda uppfyller handelns krav. HTLC kräver att mottagaren av en betalning bekräftar mottagandet av betalningen före en tidsfrist genom att generera ett kryptografiskt betalningsbevis. Om de inte gör det riskerar mottagaren att förlora rätten till kravet på betalningen och återlämna pengarna till avsändaren.

För att en handel mellan Alice och Bob ska kunna ske måste båda därför skicka in sina transaktioner till sina respektive blockkedjor, Alice på Bitcoin-blockchain och Bob på Litecoin-blockchain. För att Alice ska kunna göra anspråk på de 100 Litecoins som skickas från Bob, måste hon producera ett nummer som bara hon vet, som används för att generera en kryptografisk hash och därför tillhandahålla bevis på betalning. För att Bob ska kunna göra anspråk på de 5 Bitcoins som skickades från Alice måste han också ange samma nummer som användes för att generera kryptografisk hash.

Krav på Atomic Swaps

Så spännande som denna teknik är, det finns några grundläggande krav på en kryptovaluta innan den framgångsrikt kan stödja atombyten. Ett sådant krav är implementeringen av Lightning-nätverket.

Om ett hash-tidslåst kontrakt kan betraktas som att länka två blockkedjor, kan blixtnätverket betraktas som att koppla samman betalkanaler. För att Alice och Bob ska kunna handla med varandra måste de vara länkade via betalningskanaler. Blixtnätverket möjliggör det.

För att en transaktion ska kunna ske mellan två olika blockkedjor är det dessutom nödvändigt för båda blockkedjorna att dela samma kryptografiska hashfunktion, såsom SHA-256. Detta för att möjliggöra att det hash-tid låsta kontraktet fungerar korrekt när det gäller att användaren tillhandahåller numret som genererades via hash-funktionen.

Var vi är nu

Om de senaste nyheterna är något att gå med ser framtiden för atomöverskridande handel ut ljus. Skaparen av Litecoin, Charlie Lee, genomförde framgångsrikt atombyten med Litecoin i utbyte mot Bitcoin, Vertcoin och Decred. Med fortsatt innovation är önskan att tekniken för atombyten gör det möjligt för oss att köra decentraliserade börser som är praktiska för den genomsnittliga användaren. Förbehållet för framgångarna för atombyten är dock att alla dessa byten krävde lokala myntdemoner.

Detta innebär att för att den genomsnittliga användaren ska kunna utföra en atombyte mellan två kryptovalutor, måste de ladda ner blockkedjorna i endera valutan. Som du kanske har gissat är den här processen inte särskilt praktisk för den genomsnittliga användaren. En lyckad atombyte kan dock ha gett lösningen på detta problem.

Komodo-teamet, som själva för närvarande försöker bygga ett eget decentraliserat utbyte kallas BarterDEX, före paketet lyckades en atombyte med en Electrum-server. Detta är viktigt eftersom Electrum-servern tillåter en användare att interagera med en kryptovaluta utan att behöva ladda ner hela blockchain. Detta gör utsikterna till ett decentraliserat utbyte ännu mer praktiskt. 

Avslutningsvis finns det en uppsjö av decentraliserade börser som använder denna teknik för att helt förändra det sätt som vi som användare handlar på. Projekt som Blocknät, som vill skapa internet för blockkedjor genom användning av atombyten. Till och med skapandet av semi-decentraliserade börser som Lykke, som tar ut 0% provision på handel. Det säger sig självt att blockchain-teknik, men mer specifikt, atomöverskridande handel, är ett utrymme att titta på.

Detta är ett gästinlägg från Bisola Asolo från MyCryptopedia – Klick här för att besöka MyCryptopedia.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me