En titt på Decreds styrsystem

Trots det brådskande, misslyckas Bitcoin gruvarbetare att fatta beslut om skalningsdebatten. Kan en alternativ konsensusmekanism vara lösningen?

Bitcoin-skalningsdebatt

Även om Bitcoin skalningsdebatt har blivit intensivare senast några veckor, det har pågått i flera år. Denna splittrande debatt har delat upp det som en gång var enat samhälle i olika fraktioner och har varit en fläck i Bitcoins rykte som en global och apolitisk valuta.

Sanningen är att även om vissa förespråkar att Bitcoins konsensusregler aldrig ska ändras, så är detta en hållning som inte tillåter Bitcoin att växa och anpassa sig till en föränderlig värld runt om. Ändring har dock visat sig vara extremt svårt när det gäller Bitcoin med sin konsensusmekanism som enbart baseras på gruvarbetare.

Gemensam konsensus är uppenbarligen nödvändig för att hålla en kryptovaluta decentraliserad. Projekt som Ethereum är visserligen i utvecklingsstadiet och har därför inga problem med att få enighet om uppdateringar. Men även Ethereum hade problem när det kom till det kontroversiella DAO återbetalning hård gaffel och slutade dela upp i två separata blockkedjor.

I Bitcoin får endast gruvarbetare rösta om viktiga beslut, men gruvarbetare har inte alltid nätverkets bästa i hjärtat och kan agera enbart i enlighet med sina egna ekonomiska intressen. Vissa hävdar att detta är fallet med SegWit, där transaktionens smidighetskorrigering har fått gruvarbetare att oroa sig för det framtida genomförandet av betalningskanaler som skulle avleda transaktionsavgifter från dem. Gruvearbetare röstar om andra lösningar eller avstår från att rösta på SegWit även om det skulle förbättra nätverkets transaktionskapacitet.

Detta styrningsproblem har fått andra kryptovalutaprojekt att leta efter alternativa konsensusmekanismer som gör att nätverket snabbt kan komma till ett beslut om möjliga uppdateringar eller förändringar. Så är fallet med Dekred (DCR), en PoW / PoS-kryptovalutahybrid vars primära mål är att förbättra Bitcoins konsensuskod.

Decred Blockchain Governance

I Dekred, intressenterna (PoS-bidragsgivare) har mer makt. Detta säkerställer att de effektivt kan åsidosätta gruvarbetare om 60% eller mer av intressenterna röstar mot ett visst block som skapats av en gruvarbetare, vilket gör blocket ogiltigt och tar bort dess gruvarbetare från blockbelöningen som ett straff för skadligt eller oansvarigt beteende. I detta scenario skyddar intressenter sina investeringar genom att skydda nätverket och belönas med en del av blockbelöningen för att göra det.

Detta innebär att intressenterna har det ultimata ordet i vad som händer i nätverket. Detta gäller för aktivering av mjuk eller hårda gafflar, till exempel.

För att kunna rösta måste satkeholders köpa biljetter med Decred (DCR) som sedan går in i ett lotteri. De fem vinnande biljetterna har möjlighet att rösta på föregående block och skicka ytterligare information om eventuella förslag som för närvarande röstas om. Under lotterivalsprocessen har intressenter sina mynt låsta och kan inte göra transaktioner med dem. Den genomsnittliga väntetiden är 28 dagar.

Även om detta system verkar alltför komplicerat, säkerställer det att företag som börser och plånboksleverantörer inte kan delta i processen och har ett oproportionerligt ord om nätverket, med tanke på att dessa behöver flytta mynt för att fungera.

Varför ska intressenter ha mer makt? Intressenter är de som påverkas mest av alla förändringar i nätverket. Till skillnad från PoW-gruvarbetare är deras ekonomiska intressen direkt anpassade till nätverkets. Även om detta också kan vara sant för PoW-gruvarbetare, är deras investering inte i själva nätverket utan snarare på hårdvaran som gör att de kan bryta på det. Denna hårdvara kan också användas för att bryta andra kryptovalutor.

Dessutom kan intressenter också betraktas som den verkliga slutanvändaren. Den person som systemet är skapat för och i fallet med ett decentraliserat nätverk som en kryptovaluta, bör slutanvändaren ha det ultimata ordet.

I Drecred delas blockbelöningar på följande sätt: 60% går till PoW-gruvarbetare, 30% går till intressenter som bidrar till PoS och 10% går till en utvecklingsfond. Innan utvecklingsarbetet med eventuellt kontroversiella frågor påbörjas kommer Decred-utvecklingsteamet att begära input från användarna genom att sätta beslutet i omröstning. Detta gör att teamet endast kan arbeta med uppdateringar som samhället önskar.

Vad vi har kvar är ett självfinansieringssystem som skyddas både av Proof of Work och Proof of Stake gruvarbetare och som gör det möjligt för slutanvändarna att rösta om framtidens plattform, snarare än att blindt lita på gruvarbetare eller företag med stora innehav för att göra det.

Ska Bitcoin använda ett annat beslutssystem som liknar Decred? Tiden får avgöra.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me