Allt du behöver veta om Ripple och XRP

Ripple är ett elektroniskt betalningssystemnätverk som ursprungligen började livet 2004 som RipplePay. RipplePay var ett innovativt system vars mål var att tillhandahålla säkra och omedelbara finansiella transaktioner över hela världen, med triviala kostnader. I realtid möjliggjorde det ett nätverk av företag att genomföra betalningar mellan varandra via säkra konton.

År 2012 tog ett teknikföretag som heter RippleLabs över Ripplepay och fortsatte med att omstrukturera protokollet helt. Det nya systemet innehöll funktioner i ett digitalt kassasystem, presenterat genom lanseringen av deras nya token, XRP.

När det gäller partnerskap har Ripple redan vädjat till finansinstitut av betydelse, och vissa använder för närvarande Ripples nätverk. De inkluderar Santander, Western Union, American Express, BBVA, Bank of England och MoneyGram.

Ripple-tekniken består av fyra delar:

 1. xCurrent – Används för transaktioner som involverar likvida par;
 2. Xrapid – Används för transaktioner som involverar illikvida par;
 3. xVia – Ett gränssnitt som gör användningen av Xrapid och Xvia enklare,
 4. och token, XRP.

Huvudmålet är att tillhandahålla mer effektiva tjänster till bank- och finansbranschen genom att använda deras token-, XRP- och blockchain-teknik. Ripple syftar till att minska kostnader och transaktionstider genom att ta bort mellanhänder i finansiella transaktioner.

Vad är Ripple?

Ripple bygger på en öppen källkod distribuerad internet protokoll. Nätverket stöder en mängd olika tillgångar, från aktier och råvaror till kryptovalutor och flyer miles. Dess främsta mål är inte att stödja transaktioner mellan individer, snarare det fokuserar på den mycket större finans- och banksektorn.

I likhet med dess förfader använder den nätverket för att ansluta banker och finansinstitut, som arbetar med resolutioner som utvecklats av Ripple, med målet att effektivt genomföra transaktioner över hela världen. De största fördelarna är dess säkerhet, höga hastighet och låga transaktionskostnader.

Ripple är en av de snabbaste blockkedjorna, med transaktionshastigheter från två till fyra sekunder. För att jämföra detta med andra ledande kryptovalutor tar en transaktion på Ethereum blockchain upp till två minuter (i skrivande stund), medan en på Bitcoin ibland kan ta upp till en timme eller mer.

Förutom transaktionernas hastighet är kostnaderna – som betalas i XRP – för att skicka och använda Ripple extremt låga. För varje transaktion förstörs en liten andel av XRP-tokens, vilket i huvudsak gör XRP till en deflationsvaluta.

Enligt blokt, en transaktion på Ripple kräver en minimikostnad på 0,00001 XRP. I genomsnitt är transaktionskostnaderna mindre än 0,01 USD. Jämfört med andra konkurrerande kryptovalutor kommer Ripples största fördel från dess verkliga användning, eftersom dess nätverk används av nära 100 företag över hela världen.

Kort sagt, Ripple är ett nätverkssystem som är avsedda för finansinstitut, i syfte att tillhandahålla snabbt och effektivt valutaväxling, betalningsavveckling och ett remitteringssystem.

Vad är XRP

XRP är den inbyggda symbolen för Ripple-nätverket, som används av huvudboken. I skrivande stund är XRP den näst största kryptovaluta med börsvärde, i skrivande stund, bakom endast Bitcoin.

Den minsta enheten i XRP kallas en “drop” och motsvarar 1 / 1.000.000 av en token. XRP har ett försörjningstak på 1 000 000 000 tokens, och eftersom varje transaktion en liten andel av tokens förstörs, är dess leverans deflationsmässigt. Varje konto har ett minimikrav på 20 XRP hela tiden.

XRP: s huvudsakliga funktion är att fungera som en mellanliggande valuta och skapa en marknad mellan två handelspar som inte är direkt tillgängliga direktbyten. Inom nätverket handlas XRP enkelt mot andra valutor. Till skillnad från de flesta kryptovalutor betonar Ripple inte att etablera sig som en ersättningsvaluta, utan syftar till att lindra problem som uppstår vid handel mellan två valutor.

Eftersom en transaktion på Ripple kostar i genomsnitt 0,01 USD kommer finansinstitut och banker som planerar att använda XRP att öka sina transaktionshastigheter samtidigt som de åtnjuter betydligt lägre kostnader.

Ripple kan inte brytas. Istället använder den ett “konsensus” -protokoll, där transaktioner publiceras i nätverket och olagliga transaktioner elimineras genom dubbelkontroll. Ripple har därför inga gruvarbetare eller någon gruvprocess.

Med de flesta kryptovalutor finns det motivation för gruvarbetare att hjälpa till att säkra nätverket i utbyte mot en avgift. Även om detta begrepp har hjälpt dem i decentralisering, saktar det dem också ner. Eftersom Ripple lägger stor vikt vid att följa finansinstitut, har det inte råd att ha en separat samling individer med egna incitament för att styra nätverket.

Med avseende på utbudet av tokens, av de första 100 miljarder, gavs 80% till Ripple labs med målet att utöka den tillgängliga likviditeten och stärka den totala marknaden, medan 20% gavs till skaparna.

Det är denna funktion som har lett till att många industrin påverkare hävdar att Ripple inte är decentraliserat. Detractors hävdar också att XRP inte bör märkas som en kryptovaluta, eftersom majoriteten av tokens behålls av företaget.

Vidare ansvarar validerare som är auktoriserade av Ripple för hanteringen av transaktionerna. Företaget har hållit fast vid att statens absoluta decentralisering inte är en avgörande fråga för att uppnå sina mål, och av säkerhetsskäl bör endast betrodda parter ha kontroll. I skrivande stund innehar de tio bästa kontona 81% av tokens.

Hur fungerar Ripple

Låt oss visa hur Ripple fungerar med ett exempel som visar det i praktiken:

 • Låt oss anta att det är fyra personer på väg, Person A, B, C och D.
 • Personer B och C känner varandra redan, men A har aldrig träffat C eller D, och D har inte heller träffat A eller B.
 • Låt oss säga att A och D är kvar att betala för gas och B-C har gett sin del av pengarna till A. Men D har inga pengar att betala för gas, så han ber A att göra det.
 • A betalar för bensin ($ 40). Eftersom A och D inte känner varandra går betalningsavtalet så här: D är skyldig $ 10 till C, vem är skyldig $ 10 till B, som äntligen är skyldig A.
 • Om det finns tidigare obetalda skulder, till exempel B som är skyldig $ 5 till C, skulle den delen av skulden annulleras och C skulle bara vara skyldig $ 5 till B.

Vad Ripple tillhandahåller är ett nätverk där människor som har ett etablerat förtroendeförhållande för att flytta pengar utan att byta händer och annullera alla tidigare skulder mellan dem när det är möjligt..

I mer teknisk detalj fungerar protokollet med en konsensusalgoritm som tillämpas av alla verifierade noder varannan sekund, i syfte att bevara nätverkets arrangemang och sanning. Till skillnad från de flesta kryptovalutor använder klienter endast en lista med verifierade noder.

När väl enighet uppnåtts betraktas den nuvarande huvudboken som “stängd” och blir den senast stängda storboken. Om algoritmen lyckades skulle den senast stängda huvudboken vara densamma i alla noder. Sedan offentliggörs de legitima transaktionerna som har gjorts före konsensusrundans början i form av en lista som kallas ”Kandidatuppsättningen.”

I slutändan röstar servern på sanningen av nämnda transaktioner och överför till nästa omgång endast de som får mer än den obligatoriska procentandelen av rösterna som säger ”ja” medan de som inte gör det avvisas. Till skillnad från de flesta andra kryptovalutor som bara behöver en majoritetsprocent av rösterna, kräver den sista omgången en andel på minst 80% av serverns noder för att godkänna transaktionen.

Därför läggs transaktioner endast till huvudboken när mer än 80% av dessa betrodda och reglerade enheter godkänner ett visst reskontrotillstånd.

Även om tekniskt sett alla kan ansöka om att bli validerare eller på annat sätt köra sina egna noder, valde de flesta helt enkelt Ripples egen betrodda, “unika nodlista.”

För att sammanfatta konsensusprotokollet:

 • Nätverket tar emot transaktioner från flera noder.
 • De legitima transaktionerna transkriberas till huvudboken.
 • Transaktionerna placeras tillsammans och skickas vidare till alla noder.
 • Om transaktionerna får godkännande av 50% av noderna, skjuts de vidare för att få större godkännandevärderingar.
 • Transaktionerna transkriberas på huvudboken så snart den får 80% godkännande från noderna.

Krusning innehar information om sina användare i huvudboken, inklusive men inte begränsat till: namn, födelsedatum och överföringsbelopp.

Kritik

De flesta av de negativa kommentarerna som ifrågasätter Ripple kommer från frågorna relaterade till distributionen av de första mynten, vilket effektivt gjorde nätverket centraliserat. Som förklarats ovan äger skaparna av det ursprungliga utbudet på 100 miljarder fortfarande nära 60% av de ursprungligen utgivna tokens.

För att ta itu med problemen, dock Ripple sätta 55 miljarder XRP i en säker deponering, med en maximal uttagsgräns på 1 miljard varje månad. Oanvända tokens från de månatliga uttagen återlämnas till spärren.

Grundaren av Ripple, Jed McCaleb, lämnade styrelsen efter att de hade oförsonliga kreativa skillnader och fortsatte med att hitta en annan kryptovaluta, Stellar. Som framgår av de starka, högljudda åsikterna både för och emot XRP – det finns en seriös debatt i kryptosamhället – med omfattande, övertygande argument från båda sidor.

Slutsats

Ripple är en av de största altcoins av både börsvärde och antalet sysselsatta. Dess teknik möjliggör praktiskt taget omedelbar valutaöverföring med försumbara kostnader.

Dessutom har det visat sig vara skickligt på att förvärva affärspartnerskap, vilket ger bränsle till tanken att så småningom global antagande av myntet kan bli verklighet. I det scenario där antagandet realiseras skulle den finansiella sektorn sannolikt dra fördel av den ökade hastigheten och minskade överföringskostnader.

Det finns ett stort antal marknader för handel med de många valutor som är i omlopp idag, med många som har likviditetsproblem. Om alla gick med på att acceptera XRP som medlarevaluta skulle antalet marknader halveras och likviditetsproblemen minskas kraftigt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me