Vad är Proof-of-Work & Proof-of-Stake?

Är du HODLing Bitcoin, Ethereum eller någon annan kryptovaluta?

Om ditt svar är JA(!!), då kanske du är intresserad av dagens diskussionsämne.

Så om du har försökt förstå hur Bitcoin, Ethereum eller andra kryptovalutor fungerar måste du ha stött på dessa två termer om och om igen:

  1. Bevis på arbete (POW)
  2. Bevis på insats (POS)

Och jag vet att många av er har gett upp att försöka lära sig dessa termer eftersom de är för tekniska för att förstå.

Men de är faktiskt ganska enkla begrepp.

Bevis på arbete och bevis på spel är två typer av datoralgoritmer som är ansvariga för dagens framgång för digitala valutor som Bitcoin och Ethereum.

Kort sagt, kryptovalutor är vad de är idag på grund av dessa algoritmer. Det är så kryptos uppnår sitt “distribuerade samförstånd” …

Distribuerad konsensus betyder helt enkelt en stor pool av människor som är geografiskt segregerade och är överens om något. I kryptovalutor som Bitcoin betyder ‘något’ här att komma överens om vilka transaktioner eller block som är giltiga och vilka som är ogiltiga för att läggas till / avvisas till blockchain.

Med tanke på vikten av konsensusmekanismer tycker jag att det är mycket viktigt för såväl tekniska som icke-tekniska användare att förstå den här mekanismen bakom kulisserna för kryptovalutor.

Låt oss komma igång utan ytterligare fördröjning.

Vad är bevis på arbete (POW)?

Bevis på arbete är en datoralgoritm som för närvarande används av kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum, Litecoin och andra för att nå en överenskommelse – eller snarare en decentraliserat avtal – runt att lägga till ett visst block på blockchain.

Hashcash (SHA-256) är ett bevis på arbetsfunktion som Bitcoin-gruvarbetare använder för att lösa beräkningsmässigt svåra matematiska problem för att lägga till block på blockchain. Denna hashcash-funktion ger en specifik typ av data som används för att verifiera att en stor mängd arbete har utförts.

Jag anser att bevis på arbete är en strävan som så småningom producerar en enda bit data som passar in i Bitcoin-protokollet.

Det är tidskrävande och beräkningsmässigt dyrt.

För att förstå det mer grundligt, låt oss se arbetsflödet som gruvarbetare följer.

För att lyckas bryta ett block måste en gruvarbetare hasha blockets rubrik på ett sådant sätt att det är mindre än eller lika med “mål”.

Målet, när denna artikel skrivs, är att SHA-256-hash för ett blockhuvud måste vara en 256-bitars alfanumerisk sträng och måste börja med 18 nollor. Målet ändras när svårigheten ändras varje kvartal 2016.

Gruvarbetarna anländer till denna speciella hash (eller mål) genom att variera en liten del av blockets rubrik, som kallas en “nonce”. En nonce börjar alltid med “0” och ökas varje gång för att erhålla den erforderliga hash (eller målet).

Eftersom variationen av nonce är hit and miss är chanserna att få just den här hash (eller målet), som börjar med många nollor, mycket låga. Därför, många försök måste göras av en gruvarbetare genom att variera nonce, och därför måste mycket arbete utföras.

Detta kräver en enorm mängd beräkningskraft och hårdvaruresurser, vilket bevisar att en stor mängd arbete har utförts innan någon enskild block bryts.

Och på det här sättet, oavsett vilken gruvarbetare som först får rätt Bitcoin Hash, vinner gruvbelöningen 12,5 BTC (plus avgifter).

Vad är bevis på insats (POS)?

Bevis på insats är ett alternativ för att nå en överenskommelse (eller decentraliserat samförstånd).

Det föreslogs av en Bitcointalk forumanvändare 2012 eftersom POW krävde för mycket el och energi och gruvarbetare kände att brytning av ett enda block var slöseri med resurser.

Några studier har också föreslagit att det är lika kostsamt att driva och underhålla POW-nätverk (som Bitcoin) driver miljontals hem i USA.

Alternativt är POS ett mycket mer användarvänligt (och miljövänligt) alternativ till POW.

I den här typen av konsensusmodell spelar antalet mynt som du har lagrat i systemet betydelse. Ju större din “insats” är, desto större är chansen att du inte bryter mot systemet (eftersom du har en stor andel i dess optimala prestanda).

I POS, till skillnad från POW, bryts inte block utan snarare smides eller präglas. Deltagarna som har en betydande andel i systemet blir utvalda pseudo-slumpmässigt för smide och sedan lägga till block på blockchain.

Detta pseudo-slumpmässiga urval sker efter att ha analyserat flera olika faktorer för att säkerställa att inte bara personer som har en stor insats väljs utan även andra väljs. Några av dessa urvalsfaktorer är randomiserat blockval, myntåldersbaserat urval, masternoder, etc.

POS tillämpas i allmänhet på de kryptovalutor som är förminerade så att användarna har tillgång till mynten för insättning. Detta innebär att utbudet av POS-kryptor är fixade från början och det finns ingen blockbrytning eller smide belöning som POW.

Så det enda incitamentet som POS-förfalskare får är transaktionsavgiften kopplad till det blocket.

POW vs. POS (Proof of Work vs. Proof of Stake)

POW och POS har båda sina för- och nackdelar. Många kryptografer och datavetare forskar också för att hitta en bättre lösning genom att utveckla båda dessa algoritmer.

Enligt min mening är POS kostnadseffektivt och miljövänligt, men det har också några allvarliga nackdelar Vaitalik-liknande pionjärer försöker lösa.

Så vad är dessa nackdelar? Tja, POS och POW har båda allvarliga nackdelar …

Men vi kommer att spara diskussionsämnet för en annan artikel … &# 128578;

Fram till den tiden, glad läsning, lärande och delning med CoinSutra cryptocurrency community!

Nu vill jag höra från dig: Vad tycker du om POS och POW? Vilken tycker du är mer användbar? Vet du vilken konsensusmekanism din favoritkryptovaluta använder? Låt mig veta dina kommentarer, tankar och / eller feedback i kommentarfältet nedan.

Gilla det här inlägget? Dela den med dina vänner!

Ytterligare föreslagna avläsningar:

  • Bästa Bitcoin & Ethereum IRA Companies [Utgåva 2020]
  • Neblio Cryptocurrency: Allt du behöver veta
  • Komodo Cryptocurrency: Allt nybörjare behöver veta

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me