Coins vs Tokens: Know The Difference [Crypto Basics]

Varje person som har satt sin fot i kryptosfären, även om det är för en dag, måste ha stött på vissa termer som mynt, tokens, kryptomynt, kryptovaluta, altcoins etc.

Vi tar en blick och går vidare till mer komplex information. Men vet vi faktiskt vad dessa termer betyder? Är de desamma eller har de olika betydelser? Är ett mynt samma som en token? Är dessa termer synonyma?

Det är de inte, men används ofta på detta sätt som är felaktigt. Men sedan, vem som ska skyllas för den felaktiga informationen?

Ingen faktiskt, för det är ett mycket nytt fält och ofta tas olika termer för givet och används felaktigt eftersom vi fortfarande lär oss om det.

Och i denna inlärningskurva saknar vi ofta de tunna linjerna som faktiskt gör termer som mynt och token annorlunda.

Det var därför jag tänkte på en artikel för att belysa skillnaderna mellan ett mynt och en symbol i kryptosfären.

Vad är ett mynt?

Ett mynt som Bitcoin, tillverkat genom att göra variationer i den ursprungliga Bitcoins kod som Litecoin, Namecoin etc. kan kallas mynt. Dessa kallas också ‘altcoins’ eftersom de är ett alternativ till Bitcoin i syfte att ha ett användarfall som liknar Bitcoin.

Därför liknar egenskaperna hos sådana mynt också Bitcoin:

  • Fungibel: En enhet motsvarar en annan
  • Delbar: Kan delas in i mindre värdenheter
  • Godtagbar: Allmänt accepterat som ett utbytesmedel
  • Begränsat utbud: Utbudet är begränsat och konstant (komprometterat i vissa mynt)
  • Enhetlig: Alla versioner av samma valör har samma värde
  • Bärbara: Kan bäras med och bytas ut
  • Hållbar: Kan användas ett antal gånger utan att försämras

Det finns också några kryptovalutor som Monero (XMR) som inte skapades på Bitcoins kodbas men kallas också mynt eftersom de har sin egen blockchain och också uppvisar ovan nämnda egenskaper.

Dessa mynt kallas ibland också för cryptocoins eller kryptovalutor men när du i grunden känner till begreppet tokens kommer du att förstå att inte alla mynt listade på CoinMarketCap är faktiskt mynt.

Coin-in-Cryptocurrency

För att göra det enklare kan kryptovaluta betraktas som Föräldrakategori. Under det har du mynt / altcoins / cryptcoins som en underkategori och tokens som en annan underkategori.

Blockkedjor som Ethereum, Ripple, Next etc bör dock också falla under myntkategorin eftersom de uppvisar vissa egenskaper hos valutor men samtidigt inte fungerar enbart för pengarna. Det är därför det blir diskutabelt och förvirrande.

Men i den här artikeln kommer jag att hålla det enkelt och hålla dem i kategorin mynt eftersom de har sin egen blockchain med en blandad användning av att fungera som pengar och andra verktyg.

Å andra sidan är det ganska enkelt att skilja polletter från mynt eller kryptokoiner.

Vad är en token?

En token är en typ av kryptovaluta (utan valutanvändning), som vanligtvis utfärdas ovanpå en annan blockchain. I vilket fall som helst representerar tokens vanligtvis verktyg eller en tillgång, eller ibland båda.

Tänk till exempel på Golem-projekt som har GNT-tokens. Golem- eller GNT-tokens är värd för Ethereums blockchain och Ether (ETH) är den primära valutan (eller bränslet) för hela Ethereum-blockchain.

Om du vill använda Golem DApp är GNT-tokens också ett måste eftersom utan dessa tokens kommer man inte att kunna använda Golem DApp.

Token-in-kryptovaluta

Så du ser, en token är en sekundär tillgång för en viss applikation i ett blockchain-ekosystem som också har ett marknadsvärde men inte är en lika enkel valuta som Bitcoin eller Litecoin.

Även mynt som Ethereum som kan existera oberoende, men tokens som GNT kan inte existera utan Ethereum-infrastrukturen.

Ett annat exempel du kan ta är av CIVIC-tokens som också finns ovanpå Ethereum blockchain. Jag tror att de här två exemplen kommer att hjälpa dig att differentiera trots att den differentierande linjen är suddig.

Slutsats: Coin Vs Token

Mynt Poletter
Bitcoin Krusning
Peercoin Golem
Monero Metall
Litecoin tron
Dogecoin Salt

Skillnaderna mellan mynt och token blir mer komplexa med lanseringen av nisch kryptoprojekt som Walton eller Vechain.

Det positiva här är dock länder som Japan och USA formulerar regler kring olika typer av kryptovalutor som bör göra bilden tydligare för oss att skilja mellan olika kryptoprojekt..

Allt från vår sida i den här artikeln. Vi skulle gärna höra dina tankar om mynt kontra tokens. Uttryck gärna dina åsikter i kommentarfältet nedan.

Gilla det här inlägget? Glöm inte att dela det!

Här är några andra handplockade artiklar som du måste läsa för att öka din kunskap om kryptovalutor:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me