A Beginner’s Guide To Tezos, The Self-Evolving Governance Model

Gjennom årene har vi sett mange blockchain-plattformer som tar sikte på å lansere selvforsynte smarte kontrakter og DApps.

Noen av de gode eksemplene er Ethereum, NEO og Qtum. Og hver av dem tok forskjellige ruter for å implementere sine ideer og mål.

Imidlertid er det ett problem som plager dem sammen med lignende blokkeringer – styresett.

Og hvis du har fulgt med, har et av hovedtemaene i 2018 handlet om styrbare blokkeringer.

Hvorfor styres?

Vel, fordi blokkjeder som Ethereum, NEO eller Qtum ikke er selvstyrt og derfor har mye pålitelighet på få menneskelige spillere for det samme.

Men det er en blockchain-plattform som gjør det på en helt annen måte. Så mye så det ser ut til at de har løst problemet.

Møte Tezos.

I denne grunnleggende analysen av Tezos vil vi berøre:

 • Hva er Tezos?
 • Hvordan virker det?
 • Tezos Funksjoner
 • Tezos Team
 • Tezos ICO: Total Tezos Supply
 • Hvordan kjøpe Tezos Cryptocurrency
 • Tezos lommebøker
 • Tezos ’Future And Roadmap
 • Offisielle Tezos Resources

Hva er Tezos?

Tezos er en åpen kildekode desentralisert blockchain-plattform for smarte kontrakter og desentraliserte applikasjoner med en formalisert styringsmodell.

Her er ikke styringsmodellen ad hoc eller ikke planlagt. Snarere er det en selvutviklende.

Derfor kaller Tezos seg selv som selvendrende blockchain som kan utvikle seg i henhold til bransjens behov uten å bli fragmentert gang på gang med harde gafler.

Og med skaperens ord:

Tezos er en blockchain som kan utvikle seg ved å oppgradere seg selv. Interessenter stemmer om endringer i protokollen, inkludert endringer i selve stemmeprosedyren, for å oppnå sosial enighet om forslag. Tezos støtter smarte kontrakter og tilbyr en plattform for å bygge desentraliserte applikasjoner.

Tezos blockchain har også implementert en innfødt kryptovaluta kalt Tezos (XTZ) som fungerer som drivstoff for blockchain, akkurat som Ether i Ethereum. (Mer om dette senere)

Hvordan fungerer Tezos?

Hvordan fungerer Tezos

Tezos blockchain er utviklet i en modulær stil med en generisk og selvendrende krypteringsbok. Og dette oppnås med en agonistisk native-middleware kalt ‘Network Shell’ (Mer om dette senere).

Og blockchain-protokollen kan brytes ned i disse tre lagene, nemlig:

 • Nettverksprotokoll
 • Transaksjonsprotokoll
 • Konsensusprotokoll

Nettverksprotokollen er sladderprotokollen som er ansvarlig for peer-lytting og kringkasting mellom noder.

Transaksjonsprotokollen er ansvarlig for transaksjonslaget og regnskapsmodellen som en blockchain implementerer for sine transaksjoner, som UTXOs for Bitcoin.

Konsensuslaget er, som navnet antyder, for å nå enighet om tilstanden til transaksjoner som har skjedd eller vil inntreffe.

Her blir kombinasjonsprotokoller kombinert noen ganger referert til som blockchain-protokoller. Og nettverksskallet er ansvarlig for kommunikasjonen mellom nettverksprotokollen og blockchain-protokollene.

Dette er mulig fordi nettverksskallet er agonistisk overfor:

 • blokker
 • transaksjoner
 • og protokoller

Og selv disse protokollene kan endres av nettverksskallet etter enighet fra samfunnet. Derfor fungerer det ved å opprettholde den beste kjeden som kunden har kjent. Dette kalles selvendrende blockchain eller on-chain governance.

Tezos Funksjoner

Tezos Funksjoner

 • Selvendring

Selvendringsfunksjonen hjelper til med å oppgradere blockchain uten å gjennomgå en hard gaffel. Og harde gafler er generelt ikke bra for samfunnet, da det ødelegger nettverkseffektene som samfunnet hittil har jobbet for.

 • On-Chain Governance

Styring i kjeden er ingenting annet enn bare å stemme på plattformen over en foreslått protokollendring. Men med en kombinasjon av kjedestyring og selvendring, kan avstemmingsprosessen endres i henhold til tidens behov. Og denne avstemningen vil bli gjort av interessentene i plattformen. (vil snakke mer om interessenter senere)

 • Smartere kontrakter & Formell bekreftelse

Tezos bruker Michelson, som er et funksjonelt programmeringsspråk for smarte kontrakter og DApps. Å ha et slikt språk er veldig nyttig, da det hjelper i formell verifisering. Formell verifisering betyr ganske enkelt, matematisk å bevise at en bestemt kode vil oppføre seg som forventet og som kodet. Men dette betyr ikke at det er full bevis eller at ingen feil vil være der i koden etter formell bekreftelse. I stedet fungerer det som en advarsel for å forhindre kostbare feil som vi har sett under DAO Ethereum-angrepet.

 • Bevis for stav

Tezos er et delegert bevis på stake-system som krever at man satser et visst antall Tezos-token for å delta i konsensus om blockchain. Prosessen med å stikke Tezos-tokens (XTZ) kalles baking i Tezos ‘økosystem der noder eller deltakere kan tjene mer XTZ og samtidig sikre blockchain.

Tezos Team

Tezos-teamet består av et fantastisk par, og også dets medstiftere som har visnet den tøffe testen for å lansere Tezos blant så mange hindringer at vi vil diskutere til slutt.

Her er en sniktitt på noen andre navn på teammedlemmene:

Tezos Team

Tezos ICO: Total Tezos Supply

Opprinnelig var det 10 milliarder tokens tilgjengelig for salg, men dette var ikke den endelige leveransen. I stedet ble den totale tokenforsyningen bestemt basert på antall poletter solgt i ICO i midten av 2017.

Og det var en av de største ICO-ene som ble avsluttet i kryptovalutahistorien på den tiden fordi den hadde samlet inn 232 millioner dollar.

For øyeblikket, iht CoinMarketCap, den totale sirkulerende forsyningen av Tezos er 607.489.041 XTZ, og den nåværende prisen på hver enhet er $ 2, som verdsetter den til omtrent 1,2 milliarder dollar (i skrivende stund).

Hvordan kjøpe Tezos Cryptocurrency

Det er ikke veldig enkelt å kjøpe Tezos, ettersom svært få børser for tiden kjøper / selger Tezos. En del av dette skyldes ekstremt forsinket lansering.

Likevel, hvis du er noen som setter pris på teknologien, er det noen børser du kan kjøpe Tezos:

 • Gate.io: Støttede par er XTZ / BTC, XTZ / ETH, XTZ / USTD

Tezos lommebøker

Tezos er ikke et ERC20-token, så det har begrensede lommebokalternativer per nå. Men teamet utvikler stadig nye lommebøker, og noen av dem er:

Siden det er en ganske ny aktør i kryptomarkedet, er det foreløpig ikke mulig å finne en hardware-lommebok for Tezos.

Tezos ’Future And Roadmap

Jeg tror Tezos ‘fremtid vil bli spennende, men la oss ta en titt på historien før vi diskuterer fremtiden.

Vel, etter Tezos ’vellykkede ICO var det et brudd mellom grunnleggerne og Tezos-stiftelsens president. I tillegg var det inngitt gruppesøksmål og SEC var for involvert i å erklære Tezos som sikkerhet.

Men alle disse problemene har blitt behandlet av Tezos ‘team modig, men dette har ført til en forsinkelse på nesten 8-10 måneder i prosjektets utvikling. Her er den fulle historien om Tezos ‘saga som fortalt av dens grunnlegger.

Tezos lanserte endelig sitt beta-nett i begynnelsen av juli 2018. Det er et testnett som kontinuerlig utvikles og forbedres av teamet. Det er også klar til å lansere mainnet-lanseringen i 3. kvartal 2018.

Så mye som jeg ber grunnleggerne og dev-teamet om lanseringen av betaen deres, var det skuffende å ikke kunne finne en riktig utarbeidet veikart for et kvart milliard dollar-prosjekt.

Når du konkurrerer med andre blockchain-plattformer og smarte kontraktplattformer som Ethereum og NEO, må du også ha en plan.

I tillegg bør nettstedet ditt ha riktig dokumentasjon som Lisk eller Ethereum, for å gjøre det lettere for utviklere å adoptere deg.

På disse frontene klarer Tezos å bli hengende etter, men hvis vi gir dem nytte av tvil en stund siden de nettopp har kommet seg, tror jeg disse tingene burde være på plass med lanseringen av mainnet-lanseringen. Ellers kommer det til å være veldig vanskelig for Tezos å overleve.

Til slutt deres smarte kontraktspråk (Michelson) er ganske ukjent for verden som også vil ta en anstendig læringskurve for utviklerne.

Så det er alt fra min side i denne artikkelen. Gi meg beskjed hvis jeg har savnet noe viktig i denne analysen. Vil gjerne høre om din konstruktive tilbakemelding i kommentarfeltet nedenfor.

Offisielle Tezos-ressurser

Noen offisielle lenker som vil holde deg oppdatert på Tezos:

Her er noen få håndplukkede artikler du kan lese videre:

 • Hvordan er Ethereum Blockchain forskjellig fra Bitcoins Blockchain?
 • Hva er Waltonchain (WTC): Alt du trenger å vite om 
 • En titt på de fem beste utstedelsesplattformene for sikkerhetspoletter

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me