Ska du anta ett decentraliserat nätverk?

Enkelt uttryckt är den traditionella nätverksdesignen inte upp till dagens massiva belastningar. Med miljontals konsumenter som strömmar innehåll, sparar / synkroniserar filer till molntjänster, använder edge computing, distribuerar behållare, använder blockchain och mer, kan den gamla skolans nätverkstopologi helt enkelt inte hänga med.

För att göra saken värre, när du har en central misslyckande, kommer den så småningom att misslyckas.

Det är undergången för ett centraliserat nätverk – data måste flyta genom en central punkt. På grund av detta kämpar det centraliserade nätverket under toppanvändning och åtnjuter inte den stabilitet och tillförlitlighet som dagens användare kräver.

När nätverk och internet började flyga tillbaka på 90-talet var mindre än 1% av världens befolkning online. Idag är det nu mer än 4 miljarder människor online enligt Statista. Det är 58% av den globala befolkningen. Den ursprungliga nätverkskonfigurationen – med endast ett litet antal företag som rymmer och kontrollerar servrarna som driver internet – följer inte de nuvarande kraven.

Och det slutar inte på WAN-sidan av saker. Företag lider också av eftersläpande nätverk som inte klarar av de höga kraven som ställs på deras centraliserade nätverk.

Det är därför det decentraliserade nätverket spelar in.

Vad är ett decentraliserat nätverk?

Tänk på din nuvarande nätverksinstallation. Du har förmodligen en serverhanteringsweb, en hanteringsdatabas, en hanteringsrutt. Eller värre, ditt företag har en enda server som hanterar alla dessa tjänster. Det kan leda till allvarliga flaskhalsar i ditt nätverk. Dessa flaskhalsar kan bli så dåliga, även dina IT-outsourcingtjänster kan inte hjälpa dig.

När du har en central anslutningspunkt måste varje datapaket skickas via den ena servern innan den kan distribueras till sin destination. Tänk dig om den enda, centraliserade servern var tvungen att hantera en belastning på hundratals eller tusentals användare hela dagen varje dag.

Det skulle i bästa fall kämpa – och i värsta fall misslyckas.

Ditt företag kan inte vara beroende av en sådan design. Det är vad decentraliserade nätverk kommer att lösa. Med dem distribueras nätverksbelastningen mellan peer-to-peer-nätverk som bygger på en hel grupp användare, av vilka ingen någonsin kontrollerar. På WAN-sidan av saker betyder det att kontrollen tas bort från de vanliga styrande organen (som regeringar och Internetleverantörer) och distribueras till hundratals eller tusentals noder som erbjuder internetåtkomst till användare.

När du decentraliserar nätverket har du en viss webbplats eller nättjänst spridd över dessa noder. Således kan ingen enskild server fungera som enmansinnehavare av uppgifterna. Med den här modellen kan samma innehåll och information nås från vilken som helst av de angivna noderna.

På LAN-sidan av saker, skulle du migrera kontroll från en enda server för en tjänst, till många servrar för samma tjänst. Detta liknar väldigt mycket ett Kubernetes-kluster, där du distribuerar en enda container som kan skala upp och failover till någon av klusternoderna efter behov. Den enda skillnaden mellan Kubernetes-klustret och det decentraliserade LAN-nätverket är att ingen enhet faktiskt har kontroll.

Det är det decentraliserade nätverket som gör att blockchain verkligen kan blomstra. Per definition är blockchain en decentraliserad digital huvudbok. Ett helt decentraliserat nätverk, som arbetar med den decentraliserade blockchain, skulle helt avskaffa centraliserade myndigheter (som regeringar och internetleverantörer), så att tekniken kan blomstra och nå sin fulla potential.

Ska du anta ett decentraliserat nätverk?

Utanför att undvika monopol och maximera blockchains kraft, varför ska ett decentraliserat nätverk sättas på plats? Det finns ett par mycket enkla svar på denna fråga.

Den första är tillförlitlighet. När du sprider bördan av tjänster över många enheter har du automatiskt failover. Om en enhet i det decentraliserade nätverket går ner, kommer en annan redan att vara på plats för att plocka upp slacket. Du kan till exempel ha hundratals servrar som är värd för samma webbplatser i det decentraliserade nätverket. Om server A skulle gå ner serverar Server B, C, D (och så vidare) fortfarande samma webbplatser. Det är inneboende redundans, säkerhetskopiering och failover allt i ett.

En annan fördel med det decentraliserade nätverket är integritet. Även om det kanske låter motsatt det du anser vara säkert, i stället för all data som passerar genom en enda punkt, i ett decentraliserat nätverk som data passerar genom många slumpmässiga punkter. Om en hackare bryter sig in i ett centraliserat nätverk behöver de bara hitta vägen till den enda ingångspunkten för att samla all data som går runt nätverket.

Med det decentraliserade nätverket passerar dessa data slumpmässigt genom nätverket, så det finns inget att säga vart det kan vara eller gå vid en given tidpunkt. Detta innebär att hackare måste arbeta hårdare för att hitta och stjäla dina datapaket.

Så för alla personer eller företag som letar efter större tillförlitlighet och säkerhet, skulle ett decentraliserat nätverk vara vägen att gå.

Varför decentraliserade nätverk inte antas

Bortsett från det uppenbara faktum att stora företag inte vill avstå från sin kontroll, är det största hindret för de decentraliserade nätverken latens. För att ha ett decentraliserat nätverk som fungerar sömlöst och utan fördröjning, behöver du otroligt kraftfulla servrar. Dessa servrar är dyra. Därför består de flesta decentraliserade nätverk av mindre drivna maskiner.

Det borde inte bli någon överraskning att när du driver ett decentraliserat nätverk med mindre maskinvara får du en subpar-upplevelse. Tills någon skapar en kompressionsalgoritm som kan hjälpa den underdrivna hårdvaran kommer tanken på ett decentraliserat nätverk att förbli en rördröm för de flesta. Det är inte en omöjlighet, det är bara en utmaning.

En som vi någon gång kommer att träffa.

  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me