Vad är Tezos? Det mest uppdaterade djupdyket

Tezos sprang in i kryptoutrymmet genom att samla 232 miljoner dollar i deras då rekordbrytande ICO

Sedan deras ICO har deras lanseringsdatum ständigt försenats på grund av drama bakom kulisserna och andra konflikter. Tezos lanserades officiellt i september 2018 och det är nu en bra tid som någon att titta på detta spännande projekt. Så vad är Tezos?

Vad är Tezos mynt?

Enligt Tezos webbplats, “Tezos är en ny decentraliserad blockkedja som styr sig själv genom att skapa ett riktigt digitalt samväldet.”

Tezos (XTZ) är ett blockchain-nätverk kopplat till en digital token, som kallas en tez eller en tezzie. Tezos bygger inte på gruvdrift av tez. Istället får tokeninnehavare en belöning för att ha deltagit i konsensusmekanismen för bevis.

Ett samväld är en grupp som väljer att kopplas samman på grund av sina gemensamma mål och intressen. Huvudsyftet med Tezos är att få sina tokeninnehavare att arbeta tillsammans för att fatta beslut som kommer att förbättra deras protokoll över tiden. Den inhemska Tezos-token är XTZ.

Det finns många funktioner i Tezos som gör det unikt. Vi kommer att täcka dem senare i guiden. För nu, låt oss ge dig lite bakgrund om projektet.

En kort historia av vad som är Tezos

Medgrundarna Arthur Breitman och Kathleen Breitman har utvecklat Tezos sedan 2014 med en kärngrupp av utvecklare. Företaget har sitt huvudkontor i Schweiz. Som vi redan har sagt samlade de in 232 miljoner dollar i en icke begränsad ICO på bara två veckor och accepterade bidrag från både bitcoin och eter. Strax efter deras historiska ICO sprang Tezos först in i många ledningsfrågor. För att förstå dessa hanteringsproblem måste du veta att det Tezos-grundande företaget heter DLS (Dynamic Ledger Solutions) och företaget som innehar alla medel som samlats in under ICO heter “Tezos Foundation.”

Arthur och Kathleen Breitman började bråka med presidenten för Tezos Foundation, Johann Gevers. Tydligen vägrade Gevers, som hade kontrollen över medlen, att betala ut medlen till Breitmans. Denna tvist ledde till kaos inom samhället och den uppskattade växelkursen sjönk. Breitmans släppte ett svidande uttalande om Gevers som innehöll ord som “självföretag, självfrämjande och intressekonflikter”.

Så småningom, efter mycket drama och oönskad medieuppmärksamhet, lämnade Gevers företaget efter att ha fått mer än 400 000 dollar i avsked. Nu seglar saker äntligen smidigt. Så på den anteckningen, låt oss gå in i de nakna detaljerna.

Tezos arkitektur

Du kan inte svara på frågan ordentligt ”vad är tezos?” Tezos blockchain använder en agonistisk native-middleware som heter ‘Network Shell.’ Detta gör det möjligt för dem att utveckla en modulär stil med en självändringsbok. Ett generiskt blockchain-protokoll är uppdelat i tre lager:

 • Nätverksprotokoll: Detta är skvallerprotokollet som ansvarar för peer-lyssnande och sändning mellan noder.
 • Transaktionsprotokoll: Detta är transaktionsskiktet som definierade den redovisningsmodell som implementeras av blockchain.
 • Konsensusprotokoll: Ganska självförklarande. Detta definierar konsensusprotokollet som hjälper vår blockchain att nå överenskommelser om tillståndet för våra transaktioner.

I Tezos kombineras de två sista protokollen, Transaktion och konsensus, tillsammans för att kallas Blockchain Protocol. Network Shell hjälper till att kommunicera mellan nätverksprotokollet och blockchain-protokollet. Nätverksskalet är agnostiskt för transaktionsprotokollet och konsensusprotokollet.

De två kontona av Tezos

De två typerna av konton som du kan använda i Tezos är:

 • Implicita konton.
 • Ursprungliga konton.

Implicita konton

Det här är de vanligaste kontona i Tezos. De börjar med tz1 (Ex: tz1cJywnhho2iGwfrs5gHCQs7stAVFMnRHc1). Detta är ett enkelt konto som genereras från ett par offentliga / privata nycklar. Den offentliga adressen för tz1 kommer från den offentliga nyckeln och varje tz1-konto har sin egen privata nyckel. Dessa konton har en kontoägare och ett kontosaldo.

Implicita konton kan inte ha en delegat. För att delegera medel måste de överföra pengar till ett ursprungskonto och sedan måste en delegat ställas in.

Ursprungliga konton

Tillsammans med implicita konton har du också konton för dina smarta kontrakt som kallas ursprungskonton. Dessa börjar med KT1 (Ex: KT1Wv8Ted4b6raZDMoepkCPT8MkNFxyT2Ddo). Dessa konton har följande fält:

 • Manager – Detta är kontots privata nyckel
 • Belopp – Beloppet Tz i det här kontot
 • Delegerat – Om kontots medel kan delegeras för bakning
 • Delegera fält – Info om vem detta konto har delegerat till för bakning.

Ett konto med ursprung kan delegera sina medel till bagarens implicita konto. Vi kommer att prata mer om bagare senare.

Tezos har tre unika funktioner:

 • Kedjestyrning och självförändring.
 • En flytande Provis-of-Stake konsensusmekanism
 • Smarta kontrakt med formell verifiering.

Låt oss gå igenom var och en av dessa en efter en.

Kedjestyrning och självförändring

För att förstå vikten av kedjestyrning och självförändring måste du först förstå “F-ordet” i kryptosamhället, gafflar.

En gaffel är ett tillstånd där blockkedjans tillstånd avviker i kedjor där en del av nätverket har ett annat perspektiv på transaktionens historia än en annan del av nätverket. Det är i grund och botten vad en gaffel är, det är en avvikelse i perspektivet av blockkedjans tillstånd. En gaffel kan uppnås med en mjuk gaffel eller en hård gaffel.

Vad är en mjuk gaffel?

När en kedja behöver uppdateras finns det två sätt att göra det: en mjuk gaffel eller en hård gaffel. Tänk på soft fork som en uppdatering i programvaran som är bakåtkompatibel. Vad betyder det? Anta att du kör MS Excel 2005 på din bärbara dator och vill öppna ett inbyggt kalkylark MS Excel 2015, du kan fortfarande öppna det eftersom MS Excel 2015 är bakåtkompatibelt.

MEN, efter att ha sagt att det är en skillnad. Alla uppdateringar som du kan njuta av i den nyare versionen visas inte i den äldre versionen. Återgå till vår MS excel-analogi igen, antar att det finns en funktion som gör att du kan lägga in GIF-filer i kalkylbladet i 2015-versionen, du kommer inte att se dessa GIF-filer i 2005-versionen. Så i princip ser du all text men kommer inte att se GIF.

Vad är en hård gaffel?

Den primära skillnaden mellan en mjuk gaffel och en hård gaffel är att den inte är bakåtkompatibel. När den väl har använts går det absolut inte tillbaka. Om du inte går med i den uppgraderade versionen av blockchain får du inte tillgång till några av de nya uppdateringarna eller interagerar med användare av det nya systemet alls. Tänk PlayStation 3 och PlayStation 4. Du kan inte spela PS3-spel på PS4 och du kan inte spela PS4-spel på PS3.

Vad är Tezos? Den ultimata guiden

Andreas Antonopoulos beskriver skillnaden mellan hård och mjuk gaffel så här: Om en vegetarisk restaurang skulle välja att lägga fläsk till menyn skulle det anses vara en hård gaffel. om de skulle besluta att lägga till veganska rätter, kan alla som är vegetarianer fortfarande äta vegan, du behöver inte vara vegan för att äta där, du kan fortfarande vara vegetarian för att äta där och köttätare kan äta där också så det är en mjuk gaffel.

Nu borde en sak vara tydlig här. Gafflar är inte en dålig sak. En plattform av hög kvalitet bör alltid ständigt utvecklas och uppdateras. För att göra det är det absolut nödvändigt för ett system att gå igenom konstanta gafflar, hårda och mjuka. Huvudproblemet ligger i omstridda hårda gafflar som delar upp samhället.

Det mest uppenbara exemplet på detta är alla hårda gafflar som Bitcoin och Bitcoin Cash har gått igenom. Bitcoin delades upp i Bitcoin och Bitcoin Cash medan Bitcoin Cash själv delades senare i Bitcoin Cash och Bitcoin SV. Uppdelningen av Bitcoin Cash och Bitcoin SV har varit särskilt ful. Det utlöste de så kallade ”hash-krig”.

Hashkriget var i grunden dessa två kedjor som använde sin hashkraft för att bryta den längsta kedjan. Den med den längsta kedjan blir förmodligen den dominerande Bitcoin Cash-kedjan. Denna onödiga hållning störtade hela kryptosamhället när hela marknadspriset sjönk i värde. Ännu värre, det delade Bitcoin Cash-communityn i två.

Detta är precis vad Tezos ville undvika.

Som Kathleen Breitman säger det, ”Den stora ironin i bitcoin är att det i slutändan är ett verktyg för samförstånd i samhället, men det är [skrämt av] en enorm mängd fiendskap. Tezos gör det möjligt för innovation att ske på ett systematiskt sätt i motsats till en som är född av politik. Du hittar inte två personer som avskyr politiker mer än Arthur och jag. Det är tanken bakom Tezos: låt oss formalisera denna utomordentligt informella process. ”

Hur mildrar Tezos detta?

Tezos mildrar kontroversiella hårda gafflar via självförändringar och kedjestyrning. Självförändring hjälper till att uppgradera blockkedjan utan att genomgå en hård gaffel. Kedjestyrning innebär helt enkelt att man röstar på plattformen över en föreslagen ändring. Med en kombination av kedjestyrning och självändringshändelse kan röstningsprocessen ändras eller ändras efter behov. Systemets intressenter (som vi kommer att prata om senare) tar hand om omröstningen. Utformningen av detta system möjliggör en smidig utveckling av blockchain snarare än att behöva hård gaffel.

Okej, så hur fungerar det här exakt?

 • Utvecklare lämnar självständigt förslag för protokolluppgraderingar och begär ersättning för sitt arbete.
 • Begäran om kompensation ser till att utvecklarna har ett starkt ekonomiskt incitament att bidra till ekosystemet
 • Förslaget går igenom en testperiod där gemenskapen testar protokollet och kritiserar det för eventuella förbättringar.
 • Efter upprepad testning kan Tezos tokeninnehavare sedan rösta om förslaget ska godkännas eller inte.
 • När en legitim uppgradering har bestämts sker en “hot swap” på protokollet, vilket initierar den nya versionen av protokollet.

På grund av detta system uppgraderas protokollet passivt på ett decentraliserat sätt. Varje protokolluppgradering går igenom flera testperioder och får relevant feedback från samhället. Detta ser till att vilken förbättring som helst händer har stämpeln för godkännande från majoriteten av samhället. Detta förhindrar risken för att en hård gaffel delas upp i samhället.

Flytande bevis på insats

Gemenskapens samförståndsmekanism är hjärtat och själen i ett decentraliserat nätverk. Det är ingen mening att ansluta flera noder över ett stort nätverk om det inte fanns några konkreta metoder för dem att kommunicera med varandra och komma till ett beslut. När Satoshi Nakamoto skapade Bitcoin integrerade han konsensusmekanismen för bevis i arbetet i den. Idén med POW-mekanismen är ganska enkel:

 • Låt gruvarbetarna använda sin beräkningskraft för att lösa kryptografiskt hårda pussel.
 • Belöna gruvarbetarna som kunde lösa dessa pussel.

Det är så enkelt som det. Dessa pussel är så svåra att det vanligtvis tar upp mycket av dina beräkningskrafter. Medan POW definitivt var effektivt när det började, har det många problem:

 • Först och främst är bevis på arbete en extremt ineffektiv process på grund av den stora mängden kraft och energi som den äter upp.
 • Människor och organisationer som har råd med snabbare och kraftfullare ASIC har vanligtvis större chans att bryta än de andra.
 • POW leder till centralisering.

För att motverka problemen med POW skapades ett nytt konsensusprotokoll som heter ”Proof of Stake” eller POS.

Vad är bevis på insats?

Bevis på insats kommer att göra hela gruvprocessen virtuell och ersätta gruvarbetare med validerare.

Så här fungerar processen:

 • Validerarna måste låsa upp några av sina mynt som insats.
 • Efter det kommer de att börja validera blocken. Det betyder att när de upptäcker ett block som de tror kan läggas till i kedjan kommer de att validera det genom att satsa på det.
 • Om blocket läggs till får validerarna en belöning som är proportionell mot sina insatser.

Detta kan dock vara ett problem eftersom det fortfarande omfattar hela samhället och kanske inte är den mest skalbara av metoder. Det är därför många moderna blockkedjor som EOS, Cardano, Lisk, NEO etc. är byggda med hjälp av ett delegerat protokoll. EOS och Lisk använder ett delegerat proof-of-stake-protokoll där ett fast antal delegater väljs i förväg. Dessa delegater är de som ansvarar för samförståndet och det allmänna nätverkets välbefinnande.

Tezos konsensusmekanism liknar detta men med en liten skillnad. Istället för hardcore-delegationen införlivar Tezos en flytande demokratimodell till sitt samförstånd.

Hur fungerar flytande demokrati?

Vad är Tezos? Den ultimata guiden

Det är ett system som flytande övergår mellan direkt demokrati och representativ demokrati.

Processen har följande funktioner:

 • Människor kan rösta om sin politik direkt.

 • Människor kan delegera sina rösträttsuppgifter till en delegat som kan rösta om sin politik för dem.

 • Delegaterna själva kan delegera sina rösträttsuppgifter till en annan delegat som kan rösta för deras räkning. Den här egenskapen där en delegat kan utse sin egen delegat kallas transitivitet.

 • Om en person, som har delegerat sin omröstning, inte gillar den omröstning som deras delegater har valt, kan de helt enkelt ta tillbaka sin röst och rösta om själva politiken.

Så vad är fördelarna med flytande demokrati?

 • Yttranden från varje enskild person räknas och spelar en roll i den slutliga utformningen av policyn.

 • För att bli en delegat är allt som man behöver göra att vinna en människas förtroende. De behöver inte spendera miljoner dollar på dyra valkampanjer. På grund av detta är inträdesbarriären relativt låg.

 • På grund av möjligheten att svänga mellan direkt och delegerad demokrati kan minoritetsgrupper vara mer rättvist representerade.

 • Slutligen har den en skalbar modell. Den som inte har tid att rösta om sin politik kan helt enkelt delegera sitt röstansvar.

Vad är Liquid Proof of Stake?

Till skillnad från DPoS (Delegerat bevis på insats) finns det ingen hård och snabb regel som delegater absolut behöver väljas. Det är helt upp till deltagaren vad de vill göra. Okej, så låt oss komma igång med LPoS.

Tezos är ett flytande bevis på insatssystem som kräver att man spelar ett visst antal Tezos-token för att delta i samförståndet över blockchain. Processen att sticka Tezos-tokens (XTZ) kallas bakning.

Tokeninnehavare aka “bagare” kan delegera sina valideringsrättigheter till andra tokeninnehavare utan att överföra äganderätten. Till skillnad från i EOS är delegering valfri.

Bakblock

Du hittar och lägger till block i Tezos blockchain genom en process som kallas “bakning”. Så här fungerar det:

 • Bakare får blockpubliceringsrättigheter baserat på deras andel.
 • Varje block bakas av en slumpmässig bagare och notiseras sedan av 32 andra slumpmässiga bagare.
 • Om blocket är bra att gå till läggs blocket till blockchain.
 • Den framgångsrika bagaren får en blockbelöning och kan ta ut transaktionsavgifter för alla transaktioner i blocket.

Som vi har sagt tidigare har tokeninnehavare möjlighet att delegera sina bakningsrättigheter till andra innehavare utan att släppa äganderätten till sina tokens. Efter avslutad bakningsprocess kommer bagaren att dela sina belöningar med resten av delegaterna.

Smarta kontrakt och formell verifiering

Tezos har kodats med OCaml. Det smarta kontraktet som kommer att köras på Tezos kommer att skapas med Michelson. Så, vad är speciellt med dessa språk? De råkar båda vara funktionella språk.

När det gäller språk tillhör de två familjer:

 • Nödvändigt
 • Funktionell.

Imperativa programmeringsspråk

I ett tvingande tillvägagångssätt måste kodaren lägga ner alla steg som datorn behöver vidta för att nå ett mål. Alla våra traditionella programmeringsspråk som C ++, Java och även Solidity är tvingande programmeringsspråk. Denna typ av programmeringsmetod kallas också algoritmisk programmering.

Låt oss ta ett exempel på vad vi menar med det. Låt oss titta på C ++. Antag att vi vill lägga till 5 och 3.

int a = 5;

int b = 3;

int c;

c = a + b;

Så som du kan se tar tilläggsprocessen över flera steg och varje steg ändrar ständigt programmets tillstånd eftersom de alla körs i tur och ordning individuellt.

En tilläggsprocess tog fyra steg och stegen är:

 • Deklarerar ett heltal a och tilldelar värdet 5 till det.
 • Deklarerar ett heltal b och tilldelar värdet 3 till det.
 • Deklarera ett heltal c.
 • Lägga till värdena för och b och lagra dem i c.

Funktionella programmeringsspråk

Den andra familjen av programmeringsspråk är funktionella språk. Denna typ av programmering skapades för att bygga ett funktionellt tillvägagångssätt för problemlösning. Denna typ av strategi kallas deklarativ programmering.

Så hur fungerar funktionell programmering?

Antag att det finns en funktion f (x) som vi vill använda för att beräkna en funktion g (x) och sedan vill vi använda den för att arbeta med en funktion h (x). Istället för att lösa alla dessa i en sekvens kan vi helt enkelt klubba dem alla i en enda funktion så här:

h (g (f (x)))

Detta gör det funktionella tillvägagångssättet lättare att resonera matematiskt. Det är därför som funktionella program ska vara ett säkrare tillvägagångssätt för att skapa smarta kontrakt. Detta hjälper också till enklare formell verifiering vilket i stort sett betyder att det är lättare att matematiskt bevisa vad ett program gör och hur det fungerar.

Låt oss ta ett verkligt exempel på detta och se varför det kan bli extremt kritiskt och till och med livräddande under vissa förhållanden.

Antag att vi kodar ett program som styr flygtrafiken.

Som du kan föreställa dig kräver kodning av ett sådant system en hög grad av precision och noggrannhet. Vi kan inte bara blindt koda något och hoppas på det bästa när människors liv är i fara. I sådana situationer behöver vi en kod som kan bevisas fungera till en hög grad av matematisk säkerhet.

Det är just därför det funktionella tillvägagångssättet är så önskvärt. Det är därför Tezos använder OCaml och deras smarta kontrakt använder Michelson.

I följande tabell jämförs den imperativa metoden med den funktionella metoden.

Vad är Tezos? Den ultimata guiden

Bildkredit: Docs.Microsoft.com

Så, låt oss titta på fördelarna med det funktionella tillvägagångssättet:

 • Hjälper till med att skapa hög säkerhetskod eftersom det är lättare att bevisa hur koden ska bete sig matematiskt.

 • Ökar läsbarheten och underhållsförmågan eftersom varje funktion är utformad för att utföra en specifik uppgift. Funktionerna är också tillståndsoberoende.

 • Koden är lättare att bryta mot och alla ändringar i koden är enklare att implementera. Detta underlättar upprepad utveckling.

 • De enskilda funktionerna kan enkelt isoleras vilket gör dem enklare att testa och felsöka.

Mer om Michelson

Michelson är ett starkt typat, stackbaserat språk.

I Ethereum skrivs smarta kontrakt i Solidity eller Viper och de sammanställs till EVM-byte-kod, som sedan körs i Ethereums virtuella maskin (EVM). I Tezos finns det inget onödigt extra steg och Michelson-koden själv körs i Tezos VM.

Vad är fördelen med detta tillvägagångssätt? Det kan lätt läsas av människor som hjälper till att bygga korrekta bevis och hjälper till att undvika buggar.

Följande är ett exempel på ett Michelson-kontrakt

parameter (par (lambda int int) (list int));

returnera (lista int);

lagringsenhet;

kod {DIP {NIL int};

   BIL;

   DUP;

   DIP {CAR; PAR}; # Packa upp data och installera ackumulator

   CDR;

   LAMBDA (par int (par (lambda int int) (lista int)))

      (par (lambda int int) (list int))

      # Applicera lambda och lägg till det nya elementet i listan

      {DUP; CDAR;

       DIP {DUP; DIP {CDAR}; DUP;

          BIL; DIP {CDDR; BYTA}; EXEC; NACKDELAR};

       PAR};

   MINSKA; CDR; DIP {NIL int}; # Först minska

   LAMBDA (par int (lista int))

      (lista int)

      {DUP; BIL; DIP {CDR}; NACKDELAR};

   MINSKA; # Korrekt lista

   ENHET; BYTA; PAIR} # Calling convention

Tezos – Slutsats

Så där har du det. Tezos är ett extremt spännande projekt som tyvärr skuggades av allt bakom kulisserna drama. Detta projekt förtjänar en närmare analys eftersom det tar in något intressant verktyg i blockchain-utrymmet. Nu måste vi vänta och ta reda på om de kan motivera den hype de genererade efter deras ICO.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me