Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins (del 1)

Kryptovalutaer er revolusjonerende i enhver forstand av ordet. Til tross for alle sine gode egenskaper er det imidlertid en ting som konsekvent har stoppet dem fra vanlig adopsjon. Faktisk er denne ene tingen så dypt flettet inn i kryptokulturen at den nesten har blitt en vits.

Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins (del 1)

Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins

(Del 1)

La oss gi deg et hint:

Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins (del 1)

Ringer det en bjelle??

Vel .. hva med dette:

Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins (del 1)

Ringer fortsatt ikke en bjelle?

Vi snakker om volatilitet. Det er på mange måter den største barrieren som kryptokurver står overfor akkurat nå.

Når du husker denne påstanden, vil du forstå hvorfor stablecoins er så viktige.

Hvis du skulle definere dem, er Stablecoins:

digitale tokens som er ment å gi målbar stabilitet og sikkerhet. I lekmannstiden forblir verdien konstant og stabil.

Stablecoins har blitt kalt mange ting fra “den hellige gral av kryptovalutaer” til “grunnleggende komponent i neste generasjons økonomi.”De har vært involvert i kontroverser, og de er blitt dissekert og studert av noen av de smarteste sinnene i kryptospace.

For å gjøre det lettere for deg å lese vil vi dele opp denne guiden i to deler. I den første delen skal vi gjøre oss kjent med stabile mynter og hvorfor de er nødvendige.

I den andre delen skal vi gjøre et dypdykk på den mest lovende stablecoin der ute, MakerDAO.

Betydningen av stabile valutaer

Valutas stabilitet er et så viktig aspekt. La oss faktisk se et eksempel fra den virkelige verden på hvordan ustabilitet og overinflasjon kan forårsake kaos i økonomien.

Tilbake på 80-tallet hadde den zimbabwiske dollaren sterk vekst og målte seg ganske bra mot den amerikanske dollaren. Alt dette var imidlertid i ferd med å endres. Fra 1991-1996 startet den zimbabwiske Zanu-PF-regjeringen til president Robert Mugabe et økonomisk strukturelt justeringsprogram (ESAP) som hadde alvorlige negative effekter på Zimbabwes økonomi. I løpet av den femårsperioden gjennomgikk Zimbabwe ekstrem hyperinflasjon. Faktisk, i november 2008 økte hyperinflasjonen til 79,600,000,000% per måned, noe som resulterte i $ 1 USD som tilsvarte den svimlende sum på Z $ 2,621,984,228!

Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins (del 1)

Bildekreditt: Wikipedia.

Faktisk gikk regjeringen tom for papir for å trykke penger, som etterlot seg mange soldater uten lønn. De ble til og med tvunget til å trykke en billion dollar!

Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins (del 1)

Nå, hva skjedde på grunn av denne hyperinflasjonen?

 • Banksektoren kollapset.

 • Bøndene klarte ikke å få lån fra banken, og som et resultat var det i en tiårsperiode fra 1999-2009 et kraftig fall i matproduksjonen.

 • Arbeidsledigheten steg til 80%.

 • Forventet levealder falt også.

Zimbabwe ble til slutt tvunget til å gi opp sin valuta for USD.

Gjør saken for stablecoins

En god valuta skal oppfylle følgende tre roller:

 • Byttemiddel.

 • Regningsenhet.

 • Oppbevaring av verdi.

Mens kryptoer gjør en god jobb som utvekslingsmiddel, er det som en regningsenhet og verdilager der den vakler ulykkelig. Grunnen? Det er bare ikke stabilt nok. Hvis du eier noe som er ekstremt ustabilt, vil du stole på det som en butikk av verdi?

Vil du trygt investere dine hardt opptjente penger i en eiendel som kan være verdt halvparten av den nåværende verdsettelsen på 24 timer?

La oss faktisk undersøke dette mer.

Hva er problemene vi står overfor på grunn av volatiliteten i kryptovalutaer, og hva er de viktigste fordelene med stablecoins?

 • Mens handelsmenn utnytter denne volatiliteten for å tjene penger, er realiteten at de lett kan miste alle pengene sine ved å ta øynene fra skjermen. De fleste av disse krypto-krypto-børsene støtter ikke fiat-midler, og det er derfor det er nødvendig å ha en stablecoin der handelsmenn kan holde fortjenesten uberørt..

 • Kryptovaluta er ikke ideell for tidsbaserte kontrakter. Hvis noen skulle satse 1 BTC på en hendelse som skjer om et år, utsetter de seg for to store risikoer. For det første kan det hende at hendelsen ikke skjer i det hele tatt, og for det andre kan verdien av BTC falle ned på den tiden. Denne volatiliteten gjør det ekstremt vanskelig å gjøre en skikkelig risikovurdering.

 • Til slutt, for å ha en utbredt mainstream-adopsjon, kan stablecoins kanskje være den beste formen for valutaen for å ta den rollen.

Så, hvor kommer stabiliteten fra? For det må vi forstå ideen om “pinner”.

Forstå pinner

Konseptet med knagger eller faste valutakurser ligger i hjertet av stallmynter. I følge Wikipedia:

“En fast valutakurs, noen ganger kalt en festet valutakurs, er en type valutakursregime hvor en valutas verdi er fast mot enten verdien av en annen enkelt valuta, til en kurv med andre valutaer, eller til et annet verdimål, slik som gull.”

Så hvorfor gjør vi det?

En pinne brukes til å holde verdien på en valuta stabil ved å direkte feste verdien i et forhåndsbestemt forhold til en annen mer stabil eller mer internasjonalt utbredt valuta (eller valuta).

Denne metoden er ekstremt nyttig for små økonomier, økonomier som først og fremst låner i utenlandsk valuta, og hvor utenrikshandel utgjør en stor del av BNP.

Så hvordan gjør de det?

For å opprettholde en pinne, må landet først samle store reserver av utenlandsk valuta. Som Richard Chen sier i sitt artikkel:

“Dette er fordi hvis landet trenger å sette pris på sin egen valuta for å opprettholde pinnen, så kan det kjøpe sin egen valuta på markedet ved hjelp av sine reserver av utenlandsk valuta. Landet kan også heve renten og trekke inn pengemengden for å tiltrekke seg utenlandsk etterspørsel etter valutaen, og derved forårsake styrkelse. ”

Tilsvarende, hvis et land trenger å avskrive sin egen valuta for å opprettholde pinnen, kan det selge sin egen valuta på markedet, senke renten og utvide pengemengden. “

Pegs Through the Ages

# 1 Den klassiske gullstandarden

Fra 1880 til 1914 ble den klassiske gullstandarden fulgt av de fleste land. Den aller første bruken av en gullstandard var i Storbritannia i 1821. I denne standarden er den eksterne verdien av alle valutaer denominert i form av gull med sentralbanker klare til å kjøpe og selge ubegrensede mengder gull til den faste prisen. Hver sentralbank opprettholdt gullreserver som deres offisielle reservekapital.

I løpet av denne tidsperioden ble 1 USD denominert som 0,048 troy oz. av rent gull.

# 2 Brenton Woods-systemet

Etter den andre verdenskrig kom forskjellige land til erkjennelsen at et nytt system var nødvendig. De visste at gullstandarden var altfor stiv, og de visste også at hovedårsaken bak andre verdenskrig var den økonomiske ubalansen i mellomkrigstiden.

For å forhindre en tredje verdenskrig samlet 730 delegater fra alle de 44 allierte nasjonene seg på Mount Washington Hotel i Bretton Woods, New Hampshire, USA, for FNs penge- og finanskonferanse, også kjent som Bretton Woods-konferansen..

Etter andre verdenskrig hadde USA størstedelen av verdens gullreserver, så det ble bestemt at de andre landene vil knytte valutaene sine til USD, mens USD forblir knyttet til gull. Nå høres dette bra ut i teorien, men det trente egentlig ikke.

På grunn av forskjellige årsaker ble dollaren devaluert og i løpet av 25 år byttet andre land sine utenlandske USD-reserver mot gull, og tappet Fort Knox sakte av gull. Dette førte Nixon for å avslutte konverterbarheten av USD til gull, og USD har vært en flytende fiat-valuta siden den gang.

Vedlikehold av pinner – De fire spørsmålene

Det er fortsatt noen pinner der ute, men de fleste nasjoner og banker har flyttet bort fra dem. Gang på gang har vi sett økonomiske og økonomiske katastrofer som har skjedd på grunn av stive knagger. Soros-angrepet fra 1992 er et klassisk eksempel (mer om det senere).

Ok, så vi har sett at stablecoins ikke kan eksistere uten pinner, og vi har nettopp nevnt at pinnene raskt blir utdaterte i den internasjonale økonomien. Betyr det at alle stablecoin-pinner vil mislykkes?

Vises at det ikke stemmer.

Enhver pinne kan opprettholdes, forutsatt at den er innenfor en viss båndbredde av markedsadferd. I andre ord, “Innenfor i det minste noen markedsforhold, er det mulig å opprettholde en pinne.”

For at en pinne skal opprettholde seg selv, må den stille 4 spørsmål (hentet fra denne artikkelen):

 • Tåler pinnen god volatilitet?

 • Er det dyrt å vedlikeholde?

 • Hvor enkelt er det å analysere atferdsbåndet den kan komme seg fra?

 • Hvor gjennomsiktig kan handelsmenn observere de virkelige markedsforholdene?

De to siste spørsmålene er kritiske før det er der Schelling-poengspillteorien kommer inn.

Hva er Schelling (Focal) Point??

Den store økonomen Thomas Schelling gjennomførte et eksperiment med en gruppe studenter som stilte dem et enkelt spørsmål: ”I morgen må du møte en fremmed i NYC. Hvor og når møter du dem? ” Han fant ut at det vanligste svaret var: “Middag på Grand Central Terminus.” Dette skjedde fordi Grand Central Terminus, for New Yorkers er et naturlig fokuspunkt, er fokuspunktet også kjent som et “Schelling punkt”.

Så, for å definere et Schelling-punkt: Det er en løsning som folk pleier å bruke i fravær av kommunikasjon fordi det føles spesielt, relevant eller naturlig for dem.

La oss demonstrere dette konseptet med et spill.

Anta at det er to fanger holdt i to forskjellige rom, og de får en tilfeldig serie med tall. Deretter blir de bedt om å gjette antallet de andre fanger vil gjette, uten kommunikasjon mellom de to. Hvis de gjetter feil nummer, vil de bli drept (bare for å komme opp i ante).

Tallene de får er:

7816239, 676716313, 100000000 og 871823719.

Hvilket antall tror du de vil velge?

100000000.

Hvorfor?

Fordi det er annerledes og spesielt sammenlignet med resten av tallene, og det er derfor det er Schelling-poenget. Gjennom vår historie har mennesker ubevisst ubevisst konvergert på forskjellige steder som barer, kirker, samfunnssentre etc. fordi i et samfunn er disse stedene vanlige Schelling-punkter.

Et veldig kjent eksempel på Schelling-punktet i aksjon er et spill som vi håper du aldri har spilt i livet ditt, kalt “The Chicken Game.” Slik fungerer det, to personer sykler mot hverandre. Hvis de kolliderer frontalt, dør de. Imidlertid er den første personen som svinger seg bort fra den innkommende rytteren, en “kylling”.

Så i dette spillet er det to scenarier som kan ende i et krasj:

Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins (del 1)

Image Courtesy: Mind Your Decisions-bloggen

Sak 1: Begge rytterne går mot hverandre.

Sak 2: Den ene rytteren svinger til venstre og den andre svinger til høyre.

Thomas Schelling ga løsningen på dette ved hjelp av begrepet fokuspunkter. Han sa at den beste løsningen på dette spillet er å ikke se på den andre rytteren i øynene (dvs. avbryte kommunikasjonen med den andre rytteren), men fokusere på ens egne instinkter. Siden folk i USA kjører på høyre side av veien, hvis vi lar instinktene våre ta over, vil vi automatisk styre sykkelen mot høyre side, for det er der Schelling-punktet vårt ligger.

Så hvordan hjelper Schelling point oss med å forstå pinnens styrke? Som Haseeb Qureshi setter det i sitt Hackernoon artikkel:

“Hvis markedsdeltakere ikke kan identifisere når en knagg er objektivt svak, blir det lett å spre falske nyheter eller oppfordre til en markedspanikk, noe som kan utløse videre salg – i utgangspunktet en dødsspiral. En gjennomsiktig knagg er mer robust mot manipulasjon eller følelser. “

De tre slag med stablecoins

Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins (del 1)

Bildekreditt: Medium

Det er tre typer stablecoins:

 • Fiat Collateralized.

 • Crypto Collateralized.

 • Ikke-sikkerhetsstillet.

# 1 Fiat Collateralized

Fiat-collateralization er trolig den mest forenklede og greie utførelsen av stallmynt. Måten det fungerer på er ganske enkelt. En viss mengde fiat er låst som sikkerhet, og mynter utstedes 1: 1 mot den. I stedet for fiat valuta kan gull, sølv, olje etc. også holdes som sikkerhet.

Tether er sannsynligvis det beste eksemplet på dette, og det er tilfeldigvis den mest brukte stabile mynten. Vi vil snakke om Tether og dets problemer litt mer i den andre delen.

# 2 Crypto Collateralized

Crypto-collateralized stablecoins er faktisk ganske lik fiat-collateralized mynter … med ett stort skille. I stedet for å bruke fiat som en pinne, bruker de en annen kryptovaluta.

Imidlertid vet vi alle at kryptokurver er ustabile, i motsetning til fiat-valuta (relativt), så hvordan fungerer dette systemet?

Svaret på det spørsmålet er “over-collateralization.” Så hvis du vil ha stablecoins for 100 dollar, må du sette inn eter på 200 dollar. Det er ikke et rettferdig 1: 1-forhold.

Dai er et eksempel på denne typen stablecoin. I neste del vil vi utforske dem i detalj.

# 3 Ikke-sikkerhetsstillet

Til slutt har vi ikke-sikkerhetsstillede stablecoins. Dette er myntene som ikke støttes av noe. Hvis du tenker på det, kan en privat utstedt, ikke-sikkerhetsstillet, prisstabil valuta utgjøre en radikal utfordring for dominansen av fiat-valutaer.

Men hvordan utfører man dette?

Tilbake i 2014 kom Robert Sams opp med konseptet Seignorage Shares, og det er basert på en veldig enkel idé. Opprett en smart kontrakt som fungerer som en sentralbank med bare én policy, utsted en valuta som alltid vil handle til $ 1.

Så hva skjer hvis mynten handles til $ 2?

Siden prisen er høy, vil den smarte kontrakten automatisk opprette flere mynter for å øke tilbudet og fortynne prisen. Den ekstra fortjenesten som vil bli igjen i den smarte kontrakten, blir som et resultat kalt seignorage.

La oss nå se på det andre scenariet.

Hva om mynten din handles til $ 0,50? Hvordan reduserer smartkontrakten tilbudet? Kontrakten kjøper ganske enkelt opp mynter i det åpne markedet for å redusere tilbudet.

Denne metoden har kommet under kritikk på grunn av dens likhet med et pyramidespill.

Uansett, vi kjenner nå de tre formene for stallmynter. I neste del skal vi se nærmere på MakerDAO.

Før vi gjør det, la oss imidlertid se på en mulig sårbarhet som stabile mynter kan møte.

Den uhellige treenigheten – mulig sårbarhet?

For å avslutte den første delen av artikkelen, la oss sjekke ut et konsept innen internasjonal økonomi som kan føre til noen ganske “interessante” konsekvenser med stallmynter. Navnet på dette konseptet er “Unholy Trinity”, og vi skal takke Richard Chen og hans artikkel “Makroøkonomien til stablecoins” for å introdusere oss for dette.

Den uhellige treenigheten, aka det umulige trilemmaet, sier at det er umulig å ha alle tre samtidig:

 • En fast valutakurs (pinne).

 • Fri kapitalbevegelse (fravær av kapitalregulering)

 • Suverene pengepolitikk.

Introduksjon til MakerDAO: Forstå stablecoins (del 1)

Bilde med tillatelse: Medium.

Vi vet allerede hva “pinne” betyr, la oss se på de to andre.

Fri kapitalstrøm (dvs. ingen kapitalregulering): Dette betyr i utgangspunktet at innbyggerne vil ha friheten til å diversifisere sine beholdninger ved å investere i utlandet. Motsatt tillater dette også utenlandske investorer å bringe sin ekspertise inn i landet.

Suverene pengepolitikk: Dette betyr at sentralbanken kan øke pengemengden for å redusere renten når økonomien er nede, og de kan redusere pengemengden og øke renten når økonomien er oppe.

Så når du tar det hele sammen, sier den uhellige treenigheten at sentralbanker bare kan utføre to av de tre nevnte eiendommene. Å prøve å utføre alle de tre samtidig kan føre til noen virkelig katastrofale resultater, for eksempel den asiatiske finanskrisen i 1997.

På 90-tallet hadde øst-asiatiske land sin valuta knyttet til USD, de la sin egen uavhengige pengepolitikk og hadde fri kapitalstrøm. Dette betydde at borgerne ikke bare kunne investere hvor som helst de ønsket, utenlandske investorer ble også oppmuntret og stimulert til å investere mye penger i disse landene.

Mens handelsforholdene var gunstige, høstet investeringene som ble gjort av disse utenlandske investorene enorme mengder fortjeneste og bidro til en overopphetet økonomi. Da handelsbalansen snudde, dro investorene imidlertid raskt ut pengene sine, noe som resulterte i en av de verste økonomiske katastrofene i historien..

Faktisk tilsvarte skaden økonomisk en krig i full skala. Spesielt Thailand gikk tom for USD-reserver og ble tvunget til å la valutaene flyte og devaluere.

Dette betyr at vi nå har tre alternativer igjen. I henhold til diagrammet ovenfor er alternativene merket: A, B og C.

De tre alternativene

Alternativ A: Gratis kapital og fast bytte

I dette alternativet gir bankene mulighet til å vedta sin egen pengepolitikk.

Denne typen system er spesielt utbredt i eurosonen. Alle landene i sonen er bundet av en valuta, dvs. euro. I tillegg er det fri kapitalstrøm inn og ut av alle medlemslandene.

Imidlertid kan medlemslandene ikke vedta sin egen uavhengige pengepolitikk. Dette betyr at det er ekstremt tøft for et medlemsland å ta vare på en overopphetet eller deprimert økonomi. Dette er faktisk akkurat det som skjedde i Hellas. Dette alternativet kan få deg til å føle at det er en løsning som passer alle sammen når det ikke er det.

Alternativ B: Gratis kapital og suveren politikk

I dette alternativet vil investorene ha frihet til å investere hvor de vil, og landets sentralbank har makten til å vedta sin egen pengepolitikk, men det er ingen fast pinne.

USA bruker et system som dette. De har sin egen pengepolitikk og har fri kapitalstrøm. Imidlertid er valutakursen flytende og bestemmes av markedet.

Alternativ C: Fixed Exchange and Sovereign Policy

Til slutt har vi alternativ C. I dette tilfellet kan du ha en fast pinne, og sentralbanken kan utstede pengepolitikken, men det er ingen gratis kapital.

Kina er et eksempel på et land som bruker sin egen pengepolitikk mens de opprettholder en valutakurs. Imidlertid kontrollerer de mengden kapital som strømmer i og utenfor landet.

Hvilket alternativ fungerer best for Stablecoins?

Siden stallmynt allerede har en fast pinne, er alternativ B automatisk utenfor striden.

La oss undersøke alternativ A og C:

Alternativ C sier at man ikke kan ha gratis kapital. Imidlertid beseirer selve formålet med desentralisering. I et desentralisert økosystem kan man ikke ha noen tredjepart til å kontrollere strømmen av midler. Dette er grunnen til at alternativ C er ute.

Det etterlater oss med alternativ A. Men dette etterlater imidlertid Stablecoins åpne for et Soros-angrep. Så hva er dette Soros-angrepet?

I 1992 tjente George Soros, en ungarsk-amerikansk investor, over en milliard dollar. Imidlertid brøt han Bank of England. Dette skjedde i henhold til Wikipedia:

“Soros hadde bygd en enorm kort posisjon i pund sterling i måneder frem til september 1992. Soros hadde anerkjent den ugunstige posisjonen til Storbritannia i den europeiske valutakursmekanismen. For Soros var hastigheten med hvilken Storbritannia ble ført inn i den europeiske valutakursmekanismen for høy, inflasjonen deres var også altfor høy (tredoblet den tyske renten), og de britiske rentene såret deres eiendomspriser. ”

Det Soros gjorde, blir ofte kalt den “største økonomiske innsatsen i det 20. århundre.”

Bank of England innså at å øke renten under en lavkonjunktur ville være politisk selvmord, og det var derfor de brøt pinnen og lot pundet flyte med det tyske Deutsche Mark..

Nå er spørsmålet hva som skjer hvis noe stablecoins møter er et Soros-angrep?

Hvis en stablecoin skulle bli fremtidens valuta, er det fornuftig at det vil være feil perioder med lavkonjunktur. Siden stablecoins ikke kan kontrollere pengepolitikken, vil noen av Stablecoins smarte kontrakt umiddelbart trekke kontantmengden til motangrep hvis noen prøver på et Soros-angrep under en lavkonjunktur, noe som vil gjøre resesjonen enda verre.

Som Richard Chen avslutter,

“Dermed er stablecoins underlagt det umulige trilemmaet og når de oppnår stabilitet, tar de et bevisst valg om å gi opp pengepolitikken. Dette er politisk populært på kort sikt, men uten muligheten til å bruke pengepolitikk for å lindre en overopphetet eller deprimert økonomi, ville det være vanskelig for stablecoins å bli en verdensvaluta på lang sikt. ”

Konklusjon

Så nå som du vet hva en stablecoin er, vil du i neste artikkel lære følgende:

 • Tether’s Flaws.
 • MakerDAO analyse.

Se fram til det ¨!

Vil du lære mer om MakerDAO?

Ta Blockgeeks MakerDAO-kurs!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me