ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit

ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit. Det finns många termer associerade med kryptovalutavärlden som har blivit mer eller mindre mycket vanliga under de senaste 4-5 åren. Alla har en uppfattning om vad en “blockchain” är och folk vet definitivt vad en “bitcoin” är. 

På senare tid har en term emellertid fått mer och mer uppmärksamhet. Den termen är “ICO” eller initiala mynterbjudanden och har samlat ÖVER 1,3 miljarder dollar för blockchain-baserade nystartade företag. Det har kallats allt från ”revolutionerande” till ”ett Ponzi-schema. Innan vi går in i köttet av detta måste vi förstå allt som omger detta häpnadsväckande fenomen.

Ursprunget till ICO

I den verkliga världen kan företag alltid säkra medel genom att närma sig ängelinvesterare och riskkapitalister, men genom att göra det skulle de behöva ge bort en del av sitt kapital till dem. Vad företag ville ha var att få mycket pengar utan att ge bort kapital och ägande. Det enda sättet att de kunde göra det var genom att bli offentlig.

Sättet företag gör detta är genom att hålla en börsintroduktion, aka Initial Public Offering. Hur fungerar en börsintroduktion??

I en börsintroduktion beslutar ett privat företag i princip att lägga ut sina privata aktier för försäljning till allmänheten. Vem som helst kan köpa aktierna i företaget. Ursprungligen är dessa aktier smutsiga och om företaget träffar det stort så finns det en chans att dina aktier flyger upp till orimliga priser. Vi har alla hört historier om massören som blev miljonär efter att hennes 500 “värdelösa” aktier i Google mognat över tiden.

Så folk började undra vad som skulle hända om vi använde samma koncept och lade det på en blockchain-baserad miljö. Detta är vad som födde begreppet ICO. ICO: er liknar börsintroduktioner men med tre stora skillnader.

För det första var ICO decentraliserad utan någon central myndighet, för det andra saknade ICO den tråkiga byråkratin som de flesta börsintroduktioner var fast i och slutligen var de oreglerade medan börsintroduktioner alltid har varit under kraftig reglering. Nu var det ett problem som blockchain-baserade företag stod inför när det kom till ICO. Under en börsintroduktion fick investerarna aktier i utbyte mot sin investering. Vad skulle ett blockchain-baserat företag ge bort i utbyte av kapital? De var tvungna att uppfinna blockchain-motsvarigheten till en aktie och det var när de kom på idén om “Tokens”.

Vad är en Token?

En ICO är en slags blandning av en börsintroduktion och en folkförsäljning. När du är intresserad av ett visst projekt i blockchain är sättet du kan få tillgång till det genom att skicka utvecklingsgruppen lite pengar, som vanligtvis betalas i bitcoin eller Ethereum och få motsvarande mängd tokens i utbyte.

Tokens har blivit ännu mer framträdande sedan Ethereums tillkomst. ethereum erbjuder en plattform där du kan använda blockchain-tekniken inte bara för att skapa valuta utan också för att göra decentraliserade applikationer (DAPPS). Om du vill använda dessa DAPPS behöver du de tokens som är infödda i dess respektive miljö. Det finns två kategorier som alla tokens faller under:

 • Användningstecken.
 • Arbetstoken.

Användningstecken: Dessa är polletter som fungerar som inhemsk valuta i sin speciella miljö och kan bytas mot andra polletter eller FIAT-pengar. Ether är ett bra exempel på en användningstoken. Kort sagt, användningstoken är en valuta.

Arbetstecken: Inte alla polletter fungerar dock som valuta. Vissa tokens finns där för att ge dig olika rättigheter inom sin ursprungliga miljö. T.ex. Om du var en DAO-tokeninnehavare hade du rätt att rösta på om en viss DAPP kunde få finansiering från DAO eller inte.

Hur gör du en token?

Att göra en token är bedrägligt enkelt. Den överlägset enklaste metoden är att gå på Token Factory och fylla i följande fält:

ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit

För det första måste du bestämma det totala utbudet. Du vill inte ha en enorm mängd tokens tillgängliga, vilket kommer att döda deras värde.

Då har du namnfältet. Ge dina symboler vilket namn du vill ha. Låt det låta professionellt om du vill ha en bra och lönsam ICO.

Bestäm hur många decimaler som värdet på dina tokens kommer att gå till.

Och slutligen, besluta om en symbol för din token! Det är så enkelt.

Nu., Om du är en av de DIY-typerna som föredrar att koda sina tokens så är det också en möjlighet. Om du gör en DAPP i Ethereum kan du helt enkelt använda soliditetskoden för att skapa ditt eget tokenavtal. Så här ser ett enkelt tokenavtal ut:

ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit

Kodblocket är uppdelat i 3 delar:

 1. Kartläggningen.
 2. Ge skaparen alla tokens.
 3. Överför avsändaren den erforderliga mängden tokens för etern.

Nu kommer vi att gå in i koden och förstå vad som exakt händer och hur det fungerar. Det kan verka komplicerat på ytan men när du går djupt in i det kommer du att se hur enkelt och lätt att förstå det är.

Kartläggningen:

ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit

Ethereum, som all kryptovaluta, är en öppen huvudbok. Så det är vettigt att alla token som görs på ett eterekontrakt kommer att registreras i en öppen databas som är tydlig för alla att se. Kartfunktionen säkerställer det.

Skaparen får alla tokens:

ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit

När alla tokens skapas går hela leveransen till kontraktstillverkaren som sedan kan skicka tokens till alla som finansierar projektet med ETH.

Överföringen:

Den sista delen av koden är överföringen.

ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit

Du kommer att ge dina tokens ett initialt värde och baserat på den mängd ETH som du får betalt av avsändaren, kommer de att få den erforderliga mängden tokens. Samma antal tokens kommer att klippas ut från ditt saldo och det läggs till avsändarens saldo.

Som du kanske redan har gissat finns det tusentals tokens där ute, och även om det är bra, finns det också en stor brist som måste åtgärdas. Tänk på det här, om alla designade sina egna tokens som ger den sin egen unika twist, blir det en absolut skräckuppvisning att spara dem i en plånbok. Många gånger måste du följa detaljerade och onödigt komplicerade steg bara för att lagra dina tokens i en plånbok. Det skulle ha varit en mardröm. Vad som behövdes var en standard eller en grundläggande ritning för alla tokens att följa. Fabian Vogelstellar, en av grundarna av Mist Wallet kom med lösningen med sina ERC20-tokenstandarder.

Vad är ERC20 Token Standard?

ERC20-standarderna har införts så att alla Ethereum-tokens följer en viss regel och standard. Även om detta inte är en tillämpad regel, uppmuntras de flesta DAPP-utvecklare att följa standarderna för att säkerställa att deras tokens kan genomgå interaktioner med olika plånböcker, utbyten och smarta kontrakt utan problem..

Dessa standarder hjälpte också andra att få en uppfattning om hur framtida tokens förväntas uppträda. ERC20-tokens har fått ett brett godkännande och de flesta DAPPS som säljs på ICO har tokens baserat på ERC20-standarden. Så vad är dessa standarder??

De är i grunden en uppsättning av 6 funktioner som, när de körs, gör följande fyra aktiviteter:

 • Få det totala token-utbudet.
 • Få kontosaldot.
 • Överför token från ett konto till ett annat.
 • Godkänn användningen av token som en monetär tillgång.

Hur fungerar en ICO??

Så nu när du har fått en kraschkurs om vad tokens är och hur de fungerar, låt oss göra ett djupt dyk på ICO och varför, på gott och ont, kallar det det nya “Gold Rush”. Ett antal miljonärer som ICO har gjort det senaste året eller så är häpnadsväckande. Kolla in den här grafen:

Kolla in den här grafen:

ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit

Under de senaste 12 månaderna har de samlat in över 600 miljoner dollar i motsats till 140,30 miljoner dollar av etablerade Venture Capitals. Det är häpnadsväckande! Så vad handlar det om ICO som har lockat så många investerare? ICO är rockstjärnan i investeringsvärlden, det är det otämnda vilda geni som bär en sönderriven t-shirt och baggy jeans, som bor bland en grupp kostymklädda snodiga affärsmän. Det finns något extremt förföriskt med konceptet.

Tänk på det här, vem som helst, med en idé för ett projekt, kan få massivt ekonomiskt stöd från ett samhälle utan att bli fastnat av politik eller oändlig byråkrati. Tanken att vem som helst kan få det ekonomiska stöd de behöver på ett oreglerat sätt var en välkommen idé för alla. Inte längre kommer investeringar att reserveras bara för uber-rika, vem som helst kan vinna pengar för att förverkliga sina drömmar.

Det exakta förfarandet bakom en ICO kan delas upp i följande steg.

För det första kommer utvecklarna att meddela sin avsikt att göra projektet för att skapa hype och intresse för projektet. Detta steg är mycket viktigt eftersom första intryck är allt.

Sedan kommer utvecklarna att skapa en vitbok. En vitbok är ett dokument som utfärdats av utvecklarna som belyser deras projekt och de specifika funktionerna i det projektet som gör det lockande för de potentiella investerarna. Även om det är sant att vitböcker är tänkta att vara ett försäljnings- och marknadsföringsverktyg, är det inte i närheten av lika prickigt och överdrivet som en broschyr eller ett försäljningsbrev. Whitepapers skrivs på ett akademiskt sätt och det specifika syftet är att locka investerarna genom att visa dess potential och funktioner. De är minst 2500 ord långa och är avsedda att vara rent informativa.

Därefter kommer de att köra vitboken genom framstående medlemmar i blockchain-communityn för att få sitt stöd. Att få detta stöd är avgörande eftersom det är här de får den trovärdighet som krävs för att fortsätta med projektet.

Nu måste de skapa de tokens som de ska byta ut för bitcoin eller ETH i token-försäljningen. Processen med att skapa token har redan behandlats ovan. Utvecklare måste bestämma gränsen för antalet tokens och det belopp som de vill ta ut för varje token. Vanligtvis är priset på dessa tokens mycket lågt i början av ICO. Det är nödvändigt att ställa in ett tak på antalet tokens eftersom ett begränsat utbud av tokens automatiskt ökar deras efterfrågan (enligt lagen om utbud och efterfrågan).

Tillsammans med taket på antalet utgivna tokens, måste utvecklare bestämma en tidpunkt då de vill hålla sin ICO. Att välja tid och hur lång tid det går är KRITISK och detta kommer att behandlas i detalj senare. Utöver det måste de också bestämma taket för hur mycket pengar de ska ta in.

När alla dessa har beslutats väljer utvecklarna en plattform där de kan marknadsföra sin ICO. Tidigare var det svårt att göra det eftersom utvecklare var tvungna att övertyga människor att komma till sina webbplatser för att få mer information om ICO. Men nu finns det ett antal webbplatser som ger plattformen för utvecklare att tillgodose just detta behov. Några av de bästa är:

 • Vågor.
 • ICONOMI.
 • Status för DAPPS (endast för ethereum-token).
 • TokenMarket.

Tänk på dessa webbplatser som Kickstarter eller Indiegogo i kryptovärlden. När ICO har annonserats kan utvecklarna faktiskt göra ICO.

För en visuell representation av hur en ICO fungerar:

ICO

Investerare skickar mynten till utvecklarens allmänna adress och i utbyte får de tokens i gengäld.

Så för att sammanfatta:

 • För det första förklarar utvecklarna sin avsikt att göra projektet.
 • Sedan skapar projektutvecklarna en vitbok som innehåller detaljerna i deras projekt förklarade på ett beskrivande sätt.
 • De får stöd och förtroende från vissa framstående medlemmar i kryptovalutavärlden som fungerar som “rådgivare”.
 • De skapar sedan tokens och beslutar om olika kepsar som en token cap, money cap och time cap.
 • Annonsera ICO med hjälp av någon av de ovan nämnda plattformarna.
 • Håll ICO.

I det breda spektrumet av saker finns det två olika typer av ICO:

 • Valuta ICO.
 • Projekt ICO

Valuta ICO

En valuta-ICO är när utvecklare tar in ett nytt valutasystem. Utvecklarna delar ut tokens som blir nya kryptovalutor i utbyte mot de äldre mer etablerade mynt som bitcoin och Ethereum. Anledningen till att människor dras till dessa ICO är investeringsmöjligheter. Ett av de bästa exemplen på denna typ av ICO är ICE ethereum.

Senare 2013 arbetade en ung programmerare vid namn Vitalik Buterin för bitcoin som utvecklare och blev alltmer frustrerad. Han insåg att blockchain-tekniken hade mer potential än att vara ett rent valutasystem. Hans vision var att skapa en alternativ form av internet. Denna vision var ethereum, en plattform där människor inte bara kommer att ha tillgång till en ny form av valuta (Ether) utan de kommer också att kunna skapa och utveckla en nyare form av DAPPS på själva plattformen.

Ethereum ICO varade i 42 dagar och fortsatte från juli-augusti 2014 och höjdes > miljon. Då var det den största crowdfunding även i mänsklig historia. De tidiga fåglarna fick en enorm avkastning. I början, om du investerade bara 1 BTC skulle du få 2000 eter i utbyte. Den nuvarande värderingen av dessa 2000 eter är ~ 420 000 $. Inte illa för en investering på 2500 dollar! Men mer än ROI är det största som gör just denna ICO så viktig i kryptohistorien själva projektet.

Om du vill ha en annons för varför ICO: er är så viktiga, läs bara om eterets ICO. Det här var en man med en vision som fick ett dedikerat och begåvat team runt sig, fick vitboken ut, övertygade människor att investera i hans projekt och sedan till slut gjorde en av de viktigaste plattformarna i kryptohistoria. Så här borde ICO vara.

Projekt ICO

Tillsammans med ICO-valutan har vi projektets ICO: er som utfärdar “arbetstoken”. När du köper dessa tokens i publikförsäljningen får du vissa rättigheter och röster inom DAPP: s miljö. Ett av de mest kända och följaktligen ökända exemplen på denna typ av ICO är DAO.

DAO, aka den decentraliserade autonoma organisationen, var en decentraliserad riskkapitalfond som skulle användas för att finansiera framtida projekt som gjorts i eterums ekosystem. Så här skulle det fungera. Människor investerar pengar i DAO genom att ge eter och de får “DAO-token” i gengäld. Dessa DAO-tokens gjorde innehavarna till en del av DAO-communityn. Antag att Jill ville att ett projekt skulle finansieras av DAO, hon skulle introducera projektet för DAO-samhället. Tokeninnehavarna kommer då att hålla en omröstning och om Jill får majoritetsröst skulle hon få den erforderliga finansieringen från DAO själv.

Detta var en revolutionerande idé och fick också vanlig exponering för pressen. ICO gick in i historien som en av de största någonsin. ICO samlade 150 miljoner dollar i eter, det var 14% av den totala etern som utfärdades vid den tiden och allt såg upp. Tyvärr är det då den ökända DAO-attacken hände och totalt 50 miljoner dollar eter togs bort. Denna attack fick enorma konsekvenser eftersom det var detta som orsakade etereums hårdfork och resulterade i två olika eterier: etereum och Ethereum Classic.

Ett annat bra exempel på ”Project ICO” är Augur, ett decentraliserat marknadsförutsägelsessystem.

ICO samlar idag en löjlig summa pengar, Brave ICO, en eterumbaserad webbläsare som samlats in i miljoner på 30 sekunder. Det är ~ 1,2 miljoner dollar per sekund !! Tezos ICO blev nyligen en av de största ICO-tiderna genom att samla in mer än 200 miljoner dollar. SÅ är frågan som du förmodligen funderar på just nu,

“Hur ser du till att de medel du investerar kommer att användas på rätt sätt av utvecklarna?” Tänk om de bara springer iväg med det? Låt oss svara på den frågan.

Vilka åtgärder bör vidtas för att säkerställa fondernas säkerhet, aka hur man inte blir lurad?

Tyvärr, på grund av ICO: s oreglerade natur och den stora mängden pengar som ska göras i detta utrymme, lockar det mycket bedragare. Om du investerar i en ICO vill du ha några försäkringar om att alla medel du ska investera kommer att användas på rätt sätt. Så vad ska du titta på när du ska investera för att se till att du inte kommer att bli lurad?

 • Projektutvecklarna ska kunna tydligt definiera syftet med sitt projekt med enkla och korta meningar. Om de tar för mycket tid och slår runt busken, betyder det antingen: deras agenda är inte klar eller de gömmer något. Båda är inte så uppmuntrande scenarier.
 • Se till att utvecklarna inte är anonyma. Det bör vara 100% öppenhet när det gäller deras namn, affärsplaner, platser etc. Du bör kunna kontakta dem angående all information du behöver för att få från dem.
 • Det bör finnas en rättslig ram mellan utvecklarna och bidragsgivarna, inklusive villkor som ställs för ICO.
 • Slutligen och viktigast av allt måste du se till att ICO-medlen lagras i en spärrplånbok. En escrow plånbok är i grunden en multi-sig plånbok som behöver flera nycklar för att öppnas. En av dessa nycklar måste innehas av en neutral tredje part.

Om du har dessa fyra poäng i åtanke kommer du att kunna upptäcka bedragarna relativt enkelt och investera i projekt som har verklig potential.

Så är vi i en ICO-bubbla just nu och kommer den att dyka upp?

Med den stora mängden pengar som går till ICO idag och alla och deras mammor som vill ha en bit av den ICO-kakan, finns det legitim rädsla för att ICO ska vara en bubbla, precis som dot com-bubblan och fastighetsbubblan. För att förstå hur en bubbla fungerar, låt oss titta på ett av de mest kända exemplen på bubblan, dot-com-bubblan som gick från 1997-2002.

Runt 1997 blev internet stort och teknikföretag började dyka upp överallt. Investerare började lägga in sina pengar och vända sina investeringar till stora summor. Så småningom började alla som såg detta få större FOMO (rädsla för att missa) och de började ge bort sina pengar till företag utan att ens ha någon aning om huruvida verksamheten hade potential att arbeta eller inte. Sunt förnuft gick ut genom fönstret och alla slumpmässiga internetföretag dödade börsintroduktionen. Warren Buffet noterade att:

”Faktum är att en bubblamarknad har gjort det möjligt att skapa bubbelföretag, enheter som är utformade mer för att tjäna pengar på investerare snarare än för dem. Alltför ofta var en börsintroduktion, inte vinst, det främsta målet för ett företags initiativtagare. ”.

BOM! Han slog spiken på huvudet, de flesta av de företag som fick miljoner från sina investerare misslyckades och vissa visade sig vara inget annat än bedrägerier. Så småningom sprängde bubblan 2002.

ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit

Företag kraschade och förlorade miljoner inom ett år. Ett av de mest ökända exemplen på detta är Pets.Com som förlorade 300 miljoner dollar på bara 268 dagar! Men medan 1 av 2 företag stängdes av, de företag som överlevde, hängde på och förändrade vårt sätt att leva idag. Ett av de bästa exemplen på det är Amazon. Innan bubblan sprängde var Amazon-aktierna $ 100 per aktie. Efter sprängningen gick det ner till $ 7 / aktie men så småningom gick det upp till $ 600 / aktie.

Parallellerna mellan ICO-bubblan och dot-com-bubblan är lite skrämmande och som de säger “om du inte lär dig av historien kommer den att upprepa sig.” Precis som dot-coms har ICO lockat många investerare som inte vill missa guldrushen. Ungefär som dot-coms ALLA investeringen görs enbart från spekulation. Du måste inse att de flesta företag som du investerar i, i ICO, knappt har något klart. De flesta av dem har inte alfaversionen av sitt slutresultat, allt är baserat på spekulation och projektets potential.

Som med någonting kommer de flesta av dessa projekt att inte få slutresultaten. Anledningen till att eterets ICO fungerade så underbart var att det hade ett dedikerat och driven team av begåvade utvecklare som var en dag in och dag ut för att göra det till en framgång, samma sak med Golem. Ett annat problem som plågar ICO är utvecklarnas girighet. Vissa utvecklare gör ENDAST projekt så att det kan se lockande ut för en bra ICO. De har inget intresse av att genomföra eller har heller en benägenhet att göra vinst för sina investerare.

Parallellerna är mycket tydliga och det kan bli riktigt läskigt att tänka på det. Men vi är inte marknadsexperter. Allt vi kan göra är att spekulera. Vi vet inte om vi lever i “ICO-bubblan” eller inte, och vi vet inte om det är en bubbla som kommer att dyka upp. Vad vi kan säga att du ska göra är att vara smart med dina pengar. Låt dig inte lockas av glänsande föremål och ha grundläggande sunt förnuft. Läs punkterna vi har gett ovan för att veta om en ICO är en bluff eller inte.

Så om jag är utvecklare, hur ska jag kontakta ICO: er?

Om du är utvecklare, har du först och främst en mycket tydlig uppfattning och agenda om vad ditt projekt är och vad vill du göra med det. Du måste ange syftet med ditt projekt och den framtid du tänker dig med det. Du måste också välja den plattform som du vill marknadsföra din ICO i (vågor, iconomi etc.) och sedan måste du designa dina tokens.

När du är klar med att skapa din vitbok och köra den genom rådgivarna och få laglig stöd, är det viktigaste du behöver göra att välja en bra tid och datum. Ingenting dödar en ICO snabbare än att inte få rätt timing. Så när du väljer tiden för ICO ska du tänka på följande punkter:

 • Välj inte semesterveckor eller veckor när viktiga personer tar fart: Du behöver så mycket hype som möjligt och de bästa investerarna för din ICO. Håll inte din ICO under vårresan när de flesta, inklusive reportrar, tar fart. På samma sätt, om det finns en viktig händelse runt veckan är det bäst att inte ha din ICO under den tiden. Som Margaux Avedisian säger, om dina huvudinvesterare kommer att vara i The Burning Man, är det bäst att inte ha din ICO under den veckan,
 • Veckodag: Du måste meddela dina investerares arbetsmönster och se vilken dag som passar dem bäst. Det är bäst att inte välja en helg för din ICO.
 • Tidsgräns: Även om det finns några ICO: er som når sitt mål på tio minuter eller till och med 35 sekunder, är de de sällsynta av de sällsynta scenarierna. Till och med etherum ICO tog 42 dagar, även om det var innan ICO blev så populärt. Så du måste bestämma tidsgränsen och hur lång tid du är villig att köra din ICO för.
 • Tidszon: Om dina målinvesterare är amerikaner och då är det lite eller ingen mening att ha din ICO under midnatt EST. Bestäm var du vill att dina målinvesterare ska komma ifrån och besluta om en tid som är bekväm för dem.

Vi kan inte överdriva vikten av tid för dina ICO: er, den första perioden är kritisk eftersom det kommer att avgöra hur bra din ICO kommer att gå. Om du är utvecklare måste du bestämma tiden efter att ha gjort en hel del forskning. Det är värt det till slut.

Vilka är för- och nackdelarna med ICO: er?

Fördelar med ICO

 • Ger möjligheter till lovande projekt: Tänk på vad eterum har åstadkommit det senaste året. Från att bli den näst mest kraftfulla kryptovalutan i världen till att tillhandahålla en plattform för DAPP-skapare att skapa sina projekt. Det blir verkligen den ”plattform där framtiden kommer att byggas”. Allt detta kom igång på grund av en ICO.
 • Kräver inte onödigt pappersarbete: Många projekt genomförs inte eftersom de fastnar i byråkratin. För att samla in pengar via börsintroduktioner eller crowdfunding behöver projektutvecklarna gå igenom mycket papper och oftare får de inte den dokumentation som krävs för att samla in pengar till sitt projekt. Å andra sidan är allt du behöver göra för att delta i en ICO att skapa ett “vitbok” (vitboken innehåller alla detaljer i ditt projekt.) Därefter kan vem som helst läsa vitboken och välja att investera i projektet om det intresserar dem.
 • Samhällsbyggnad: Det ger projektskaparna en möjlighet att bygga en gemenskap kring sina projekt. Att ha en sund gemenskap ger en produkt en enorm trovärdighet. Dessutom kan medlemmarna i samhället ha verkligt att säga i riktning mot projekten och hålla skaparna ansvariga.
 • Exponering för projekt: Hype som omger en ICO kan göra underverk för projektets exponering. Ju mer exponering, desto mer kommer människorna att veta om projektet. Detta ökar antalet potentiella investerare.
 • Tidig tillgång till potentiellt värdefulla tokens: Vissa tokens har potential att bli riktigt värdefulla kryptovalutor. ICO ger investerare en möjlighet att investera i tokens, med potential, för smuts billigt. T.ex. Under förförsäljningen av eterum kostade 1 eter 35-40 cent. Just nu, i skrivande stund, kostar 1 Ether ~ 277 $.
 • Incitamentet för innovation: Olika ICO: s brusande framgång under de senaste 12 månaderna har gett olika utvecklare extra incitament att förnya och utveckla mer spännande projekt.

Nackdelar med ICO

 • Attraherar många bedragare: Eftersom det är så lite pappersarbete involverat i ICO, lockar det många bedragare som helt enkelt kan skapa ett falskt vitbok och klara av med mycket pengar. Vissa utvecklare utelämnar också målmedvetet vissa viktiga detaljer från sin vitbok för att få sina projekt att se mer tilltalande ut än de faktiskt är. Den största konsekvensen av alla dessa bedrägerier är allmänhetens minskade tro på blockchain-teknik som potentiellt kan stava absolut katastrof.
 • Baserat på ren spekulation: När du investerar i ett projekt i en ICO investerar du i aning av projektet. Du läser vitboken och om du tror att teamet är trovärdigt och projektet har ett löfte än du investerar. Så i princip har du ingen aning om projektet ens kommer att lyckas eller inte. Över 90% av startups misslyckas och blockchain-projekt är inte immuna mot det också. Dessutom kan utvecklarna bli lat och inte ens bry sig om att avsluta vad de har börjat. Och låt oss inte glömma, det finns alltid en möjlighet att ett projekt förstörs på grund av hack och attacker. DAO är ett perfekt exempel på det.

Valfångst: Låt oss ta exemplet på vad som hände i den, nu ökända, BAT ICO. ICO kom över på bara 24 sekunder och de kunde samla 35 miljoner USD! Den chockerande delen var att inte många kunde delta i ICO alls eftersom stora bitar av tokens köptes av vissa individer. Faktum är att en fjärdedel av BAT-tokens ägs av en person!

ICO-grunderna, att investera eller inte? Skära igenom Bullshit

Dessa människor kallas valar. I grund och botten människor som har mycket pengar och resurser och de riggar ICO-spelet till deras fördel. Hur de gör det är att betala extremt höga gruvavgifter som hjälper dem att “skära i linje” och få första preferens under ICO. När det gäller BAT ICO betalade valar så mycket som $ 2220 i transaktionsavgifter för att se till att de tar den första biten av pajen. Därefter säljer de mest dessa tokens till en premie för att ge vinst.

 • Trängsel i nätverket: Den ökade mängden aktivitet under ICO orsakar en enorm belastning i blockchain och kan resultera i en flaskhals. Under Status ICO, när de samlade in 100 miljoner dollar, fanns det så mycket eftersläp i nätverket att många människor, som ville investera i Status, såg att deras transaktioner misslyckades.
 • Lagring av tokens: Det finns en chans att du inte kommer att kunna lagra några av tokens i någon av dina kryptoplånböcker. Du kan lagra alla tokens som är gjorda i eter i din eterplånbok men tokens som tillverkas utanför Ethereum kan vara mycket komplicerade att lagra.
 • Statliga ingripanden: Det är här det blir läskigt. På grund av det ökade antalet bedrägerier och en enorm mängd oreglerade pengar kan olika regeringar helt enkelt besluta att börja reglera ICO. Om detta händer kan detta verkligen vara kryptovalutans död. Hela poängen med kryptovaluta är tanken på decentralisering och att vara utanför regeringens kontroll.

Slutsats

ICO kommer att fortsätta att vara en del av kryptovaluta och blockchains. Vi kan helt enkelt inte förbise det goda som de har gjort. Från att födda innovativa tekniker som ethereum och Golem till att ge DAPP-utvecklare runt om i världen ett incitament att förnya sig och komma med nyare och mer spännande tekniker, deras bidrag kan helt enkelt inte underskattas.

Med detta sagt är det dock ingen tvekan om att ICO: er burk vara ett ”nödvändigt ont”. Mänsklig tendens är att utnyttja alla kryphål för deras själviska fördelar och ICO verkar vara verktyget för många korrupta individer. Ser vi framåt, vad vi alla kan göra är att agera mer ansvarsfullt och göra vår egen forskning. Studera vitböckerna, intervjua teamet som är involverat i de specifika projekten som är upp till ICO och invester sedan dina pengar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me