Hva er EOS? Mest omfattende guide Del 1

Sosiale medier og fora surrer av nyheter om EOS, og av veldig gode grunner. Deres årelange ICO knuste alle postene ved å samle inn svimlende 4 milliarder dollar. I tillegg har alt dramaet rundt mainnet-utgivelsen definitivt satt dem i rampelyset. EOSIO Dawn 4.0 tok med seg mange interessante innovasjoner og snakkepunkter. I denne guiden skal vi gjøre et dypdykk av alle disse interessante funksjonene.

Så hva er EOS?

EOS satser på å bli et desentralisert operativsystem som kan støtte desentraliserte applikasjoner i industriell skala.

Det høres ganske utrolig ut, men det som virkelig har fanget publikums fantasi er følgende to påstander:

 • De hevder å ha muligheten til å gjennomføre millioner av transaksjoner per sekund.
 • De planlegger å fjerne transaksjonsgebyrene fullstendig.

Så, hvordan planlegger de å få med seg alle disse innovasjonene? Du kan sjekke ut vår grundige guide for å få alle detaljer, men vi vil se på dem kort her.

Teamet bak EOS

Hva er EOS? (Nybegynnerveiledning) Del 1

Bildekreditt: Medium

Kjerneteamet bak EOS er “Block.one”, som er basert på Caymanøyene. Brendon Blumer, administrerende direktør, har vært involvert i blockchain siden 2014. Han har tidligere vært involvert i selskaper som har jobbet med valutaveksling i MMORPG og i eiendom.

Dan Larimer, er CTO. Han er skaper av delegerte proof-of-stake og desentraliserte autonome organisasjoner, aka DAOs. Han er også mannen bak BitShares og Steem.

Nå som vi vet om teamet bak prosjektet, skal vi se på hvordan det planlegger å oppnå sine to største krav.

Millioner av transaksjoner per sekund

EOS oppnår sin skalerbarhet via bruk av den delegerte konsensusmekanismen (DPOS), som er en variant av den tradisjonelle beviset på innsatsen.

Slik fungerer tradisjonell proof-of-stake (POS):

 • Validatorene deltar ved å låse noen av myntene sine som innsats.
 • Etter det vil de begynne å validere blokkene. Det vil si at når de oppdager en blokk som de tror kan legges til kjeden, vil de validere den ved å satse på den.
 • Hvis blokken blir lagt til, vil validatorene få en belønning som er proporsjonal med innsatsen.

Så, hvordan er DPOS forskjellig fra tradisjonell POS?

For det første kan alle som har tokens på en blokkjede integrert i EOS-programvaren, velge blokkprodusentene gjennom et kontinuerlig godkjenningssystem. Alle kan delta i blokkprodusentvalget, og de vil få en mulighet til å produsere blokker proporsjonalt med det totale antallet stemmer de mottar i forhold til alle andre produsenter.

Hvordan virker det?

 • Blokker produseres i rundene på 21.

 • Ved starten av hver runde velges 21 blokkprodusenter. Topp 20 velges automatisk mens den 21. velges proporsjonalt med antall stemmer i forhold til de andre produsentene.

 • Produsentene blandes deretter rundt ved hjelp av et pseudorandom-nummer hentet fra blokkeringstiden. Dette gjøres for å sikre at balansen mellom alle andre produsenter opprettholdes.

 • For å sikre at vanlig blokkproduksjon opprettholdes og at sperretiden holdes til 3 sekunder, straffes produsentene for ikke å delta ved å bli fjernet fra vurderingen. En produsent må produsere minst en blokk hver 24. time for å være i betraktning.

DPOS-systemet opplever ikke en gaffel fordi i stedet for å konkurrere om å finne blokker, må produsentene samarbeide i stedet. Ved gaffel bytter konsensus automatisk til den lengste kjeden.

Fjerne transaksjonsgebyrer

EOS arbeider etter en eiermodell der brukerne eier og har rett til å bruke ressurser proporsjonalt med sin innsats, i stedet for å måtte betale for hver transaksjon. Så hvis du har N-tokens av EOS, har du rett til N * k-transaksjoner. Dette eliminerer i hovedsak transaksjonsgebyrer.

Kostnadene ved å kjøre og være vert for applikasjoner på Ethereum kan være høye for en utvikler som ønsker å teste applikasjonen sin på blockchain. Bensinprisen som er involvert i de tidlige stadiene av utviklingen, kan være nok til å slå av nye utviklere.

Den grunnleggende forskjellen mellom måten Ethereum og EOS fungerer på, er at mens Ethereum leier ut beregningskraften til utviklerne, gir EOS eierskap til ressursene sine. Så hvis du eier 1/1000 av eierandelen i EOS, vil du ha eierskap til 1/1000 av den totale beregningskraften og ressursene i EOS.

Som ico-anmeldelser sier i sin artikkel:

“EOSs eiermodell gir DAPP-utviklere forutsigbare hostingkostnader, og krever bare at de opprettholder en viss prosentandel eller et nivå på innsats, og gjør det mulig å lage freemium-applikasjoner. Videre, siden EOS tokenholdere vil kunne leie / delegere sine  andel av ressurser til andre utviklere, eiermodellen knytter verdien av EOS-tokens til tilbud og etterspørsel av båndbredde og lagring. ”

Så disse to er den største USP av EOS. Nå som vi har fått litt forståelse for hva EOS planlegger å gjøre, la oss se på noen av funksjonene som Dawn 4.0 planlegger å få med seg.

EOS Dawn 4.0

EOS Dawn 4.0 er den siste testnetversjonen som ble gitt ut av Block. En før lanseringen av mainnet. Det er mange interessante snakkepunkter som har kommet frem takket være lanseringen. En av de største endringene som Dawn 4.0 bringer med, er å endre nåværende tid fra “tid for hodeblokk” til “tid for nåværende blokk”. Med denne endringen løses alle tidsrelaterte problemer på en gang.

I tillegg til det er noen av de andre spennende funksjonene som EOSIO tar med eller forbedrer:

 • RAM Marketplace

 • Fremtidig parallellisme DPOS

 • Validering bare for topptekst

 • Blokker produsentbelønninger

 • Stem forfall

 • Siste irreversible blokkalgoritme

Som du kan forestille deg, er det mye innhold å dekke, og det var derfor vi følte det var forsvarlig å dele opp denne guiden i to deler. På den måten kan vi gi riktig verdi uten å gå på kompromiss på grunn av innholdslengden. Så uten videre, la oss begynne!

# 1 RAM Marketplace

Som vi har nevnt tidligere når du satser på EOS-tokens, har du rett til egne ressurser som RAM, nettverksbåndbredde og CPU-båndbredde i retur. Så i hovedsak kan du ikke bare bruke EOS-tokens som et enkelt betalingstoken, du kan bruke det som en bompenger som begge gir deg visse ressurser. Når det er sagt, er disse ressursene veldig knappe, og det er derfor du bare kan holde på EOS-tokens uten å bruke dem i en periode på 3 år. Innehavere som bruker tokens, får kontoen sin avsluttet.

Nå, når det gjelder ressurser som CPU og nettverksbåndbredde, er utvekslingen ganske grei. Hvis du planlegger å selge dem og ta tilbake dine innsatte tokens, får du nøyaktig samme mengde tokens.

Men når det gjelder RAM, er det ikke så enkelt.

Du skjønner, selv om disse ressursene er knappe, er RAM tilfeldigvis enda mer knappe og dyrebare. Her er kickeren, selv om RAM er lite, vil det alltid være stor etterspørsel etter RAM.

Høy ytelse og skalerbarhet er to av de hotteste emnene i blockchain-området. På grunn av dette er RAM en ekstremt kraftig og kritisk ressurs for blokkjeder. Før vi går videre, la oss gjøre oss kjent med et av de mest grunnleggende begrepene innen mikroøkonomi, tilbud og etterspørsel.

I utgangspunktet vil mer etterspørselen og redusere tilbudet være mer prisen på produktet. Utbuds-etterspørselsgrafen ser ut slik:Hva er EOS? (Nybegynnerveiledning) Del 1

Det søte stedet hvor begge kurvene krysser hverandre er likevekten.

Så la oss se på hva vi har her, en knapp ressurs som alltid vil være høy etterspurt. Det vil definitivt påvirke prisen, for å være mer nøyaktig, vil det definitivt øke prisen på eiendelen, dvs. RAM.

Men i EOS, hvis du satset en viss mengde og skaffet deg en forholdsmessig mengde ressurser, kan du selge dem tilbake og få den nøyaktige mengden innsatte tokens tilbake. Det er her vi traff vår første veibump. Denne mekanismen fungerer ikke økonomisk for RAM.

Tenk på dette, tidlige EOS-adoptere vil åpenbart få RAM til ganske billig, men når nettverket vokser og flere og flere utviklere går inn i blockchain for å bygge sine Dapps på toppen av det, vil etterspørselen etter RAM skyte gjennom taket. Husk to ting:

 • RAM er allerede en knapp ressurs, så tilgangen vil være lav.

 • Med den økte etterspørselen vil prisen på RAM øke.

I et økosystem der kryptoøkonomiske behov er perfekt tilpasset, bør tidlige movers kunne selge RAM-en til en økt pris, men EOS inntil nylig behandlet RAM som en hvilken som helst annen ressurs.

Nå, hvis du husker, kan ikke EOS-holdere bare holde på tokens og ikke gjøre noe i mer enn 3 år, så på et tidspunkt måtte disse menneskene selge tokens og ressurser uten å ha noe økonomisk incitament til å gjøre det.

Sammen med dette ble et annet hinder hindret av Block.One. Ulike tester konkluderte med at måten EOSIO-systemkontrakten tildelte RAM til interessenter uunngåelig ville føre til mangel på veien.

En løsning var nødvendig.

Gå inn, RAM Marketplace.

Ved å bruke Bancor-algoritmen bruker EOSIO en markedsbasert tilnærming for RAM-tildeling. Slik kommer det til å fungere:

Anta at noen vil kjøpe eller selge RAM, vil et gebyr på 0,5% bli belastet både på kjøper og selgers side. Ved å innføre denne avgiften gir det et skikkelig økonomisk insentiv for RAM-selgere. I tillegg planlegger EOS også å dempe spekulativ markedsføring og inflasjon ettersom avgiftene som samles inn brennes.

Dan Larimer viste hvordan beregningen vil fungere på hans middels innlegg:

“Matematikken vår indikerer at hvis 1 TB RAM ble tildelt pro-rata til tokenholdere, ville kostnaden per byte være $ 0,018 (forutsatt $ 20 / token). Virkeligheten er at de fleste tokenholdere faktisk ikke har et aktivt behov for å bruke RAM-en de kan ha rett til; derfor priser vi RAM i utgangspunktet til $ 0,000018 per byte (forutsatt $ 20 / token). Nye kontoer krever omtrent 4KB RAM, noe som betyr at de vil koste rundt $ 0,10. Når RAM er reservert, vil prisen automatisk øke slik at prisen nærmer seg uendelig før systemet går tom for RAM. “

Merk: Han jobbet med en avgift på 1% på både selger- og kjøpesiden i beregningene, og ikke 0,5%.

Husk også at det andre problemet som Block.One ønsket å løse var tilgjengelighetsproblemet. En markedsplass vil gå langt for å sikre at det er jevn tilgjengelighet av RAM. Prisen på RAM vil også være basert på den tilgjengelige forsyningen, og den vil bli satt av systemet.

Markedet introduserer også en annen måte å dempe spekulasjoner på. Enhver blokkprodusent kan ganske enkelt legge til mer RAM på markedet og øke tilbudet. Med økt tilbud vil RAM-verdien gå ned.

Fremtidig utvidelse

For å forstå hvordan en eiendel vil oppføre seg på sikt, må man vite om Moores lov. I følge Investopedia:

Moores lov refererer til en observasjon gjort av Intel medstifter Gordon Moore i 1965. Han la merke til at antall transistorer per kvadratmeter på integrerte kretser hadde doblet hvert år siden oppfinnelsen. Moores lov spår at denne trenden vil fortsette i overskuelig fremtid. Selv om tempoet har avtatt, har antallet transistorer per kvadrattomme siden blitt doblet omtrent hver 18. måned. Dette brukes som den nåværende definisjonen av Moores lov. ”

Hva er EOS? (Nybegynnerveiledning) Del 1

I følge Larimer, i henhold til Moores lov, bør EOS-blokkprodusenter kunne oppgradere til 4 TB eller til og med 16 TB RAM. Denne økningen i tilbudet vil redusere prisen på RAM på markedet

# 2 Fremtidig parallellisme

En av de mer interessante funksjonene som EOSIO Dawn 4.0 håper å få med seg er parallellitet. Skalerbarhet er navnet på spillet i dag, og alle som er noen i kryptosamfunnet er knærne dypt i forskning.

EOSIO innså at for at Dapps skal skaleres ordentlig, må de maksimere RAM-bruken. En spennende måte å nærme seg dette på er å bruke sidekjeder med uavhengige hukommelsesregioner.

Sidekjeder

Sidechain som et konsept har vært i kryptosirklene i ganske lang tid nå. Ideen er veldig grei; du har en parallellkjede som går sammen med hovedkjeden. Sidekjeden festes til hovedkjeden via en toveis knagg

EOS-utviklerne planlegger å bruke sidekjeder til å drepe to fugler i en smekk:

 • Å skalere opp

 • Å skape en følelse av konkurranse mellom sidekjedene.

Så hvordan fungerer dette??

EOS-blokkprodusentene jobber med den sidekjeden du ønsker og bruker tokenet til å kjøpe RAM fra sidekjeden. Sidekjedene vil følge styringsprotokollene som er lagt ned av den viktigste EOS-blockchain. Hver av disse sidekjedene kan potensielt ha >1 TB med eget RAM.

MERK: Dan Larimer sa følgende sitt Medium innlegg:

“Noen medlemmer i samfunnet uttrykte bekymring for at noen mennesker vil få uberettiget fortjeneste ved å kjøpe billig RAM før noen andre kan komme i kjeden. For å redusere dette anbefaler vi at de som starter en kjede, starter med en svært begrenset tilgang på RAM og deretter gradvis øker RAM-en i løpet av de første par månedene. Hvis RAM-forsyningen begynner på 32 GB og deretter vokser til 1 TB over en periode på måneder, kan prisen på RAM raskt synke over tid til 3% av den opprinnelige prisen. Bare de som virkelig trenger RAM eller som tar hensyn til fremtidig RAM-forsyning når de byder, vil kjøpe den første RAM-en. Uansett vil ingen få “billig” RAM eller “gratis fortjeneste”. “

Disse sidekjedene vil oppnå interoperabilitet ved å ha muligheten til å “snakke” med hverandre via Inter-Blockchain Communication (IBC). Ved å bruke IBC vil Daps ha muligheten til å kjøpe ubrukt RAM fra de andre sidekjedene, noe som vil resultere i skalering av RAM-bruk..

Husk nå hvordan vi sa at EOS også planlegger å integrere en følelse av konkurranse mellom alle disse sidekjedene? Vil du vite hvordan det oppnår det?

Prisen på RAM er ikke fast på tvers av alle sidekjedene. Så en Dapp-utvikler kan velge å operere på en sidekjede der de får det billigste RAM-minnet. Dette vil bidra til å stimulere sidekjedene til å tilby det beste tilbudet.

Inter Blockchain Communication (IBC)

Block.One er overbevist om at oppgradering fra en-gjenget utførelse til en fler-gjenget er veien til skalerbarhet. For å gjøre det, må en ny kjede med multi-threaded support utført av de samme blokkprodusentene lanseres. Ved å gjøre dette kan det gjøres et antall tester og oppgraderinger av den nye kjeden uten risiko for den levende hovedkjeden.

Dette er grunnen til at IBC er så kritisk. Det vil tillate disse kjedene å kommunisere med hverandre og legge grunnlaget for eksponentiell skalerbarhet. Det vil gjøre det mulig for EOS å skalere bruken av alle tilgjengelige ressurser.

For å forstå hvordan det fungerer, bør du være klar over Merkle Roofs.

Hva er et Merkle Tree?

Bilde med tillatelse: Wikipedia

Ovenstående diagram viser hvordan et Merkle-tre ser ut. I et Merkle-tre er hver ikke-bladknute hasj av verdiene til deres barnodd.

Leaf Node: Bladknutene er noder i det laveste nivået av treet. Så med diagrammet over, vil bladnodene være L1, L2, L3 og L4.

Hva er EOS? (Nybegynnerveiledning) Del 1

Barneknuter: For en node er nodene under dens nivå som mates inn i det barnets noder. Skrevet diagrammet, nodene merket “Hash 0-0” og “Hash 0-1” er undernodene til noden merket “Hash 0”.

Rotknutepunkt: Den ene noden på det høyeste nivået merket “Top Hash” er rotnoden.

Hva er EOS? (Nybegynnerveiledning) Del 1

Så hva har et Merkle Tree med blokkjeder å gjøre?

Hver blokk inneholder tusenvis og tusenvis av transaksjoner. Det vil være veldig tidseffektivt å lagre alle dataene i hver blokk som en serie. Å gjøre det vil gjøre det å finne en bestemt transaksjon ekstremt tungvint og tidkrevende. Hvis du bruker et Merkle-tre, vil du imidlertid redusere tiden som kreves for å finne ut om en bestemt transaksjon hører hjemme i den blokken eller ikke..

La oss se dette i et eksempel. Vurder følgende Merkle-tre: 

Bilde med tillatelse: Coursera

Anta nå at jeg vil finne ut om disse spesifikke dataene hører til i blokken eller ikke:

Hva er EOS? (Nybegynnerveiledning) Del 1I stedet for å gå gjennom den tungvint prosessen med å se på hver enkelt hash og se om den tilhører dataene eller ikke, kan du ganske enkelt spore den ved å følge stien av hashes som fører opp til dataene:Hva er EOS? (Nybegynnerveiledning) Del 1

Å gjøre dette reduserer tiden det tar.

Tilbake til IBC

Så, som vi har sett, er Merkle Trees en veldig nyttig indikator på å vise bevis på brukerhandlinger til lette klienter (via Merkle Roots). I IBC fungerer den ene blockchain som en lett klient til den andre. Tenk deg at det er to kjeder A og B. Hvis kjede A godtar og logger på en transaksjon, kan kjetting B ved å bruke IBC bekrefte forekomsten av den hendelsen. Det gjør det ved å motta meldinger fra kjede A og følge blokkblokkene og behandle alle Merkle-bevisene. Bevisene har visse sekvensnummer som kjede B kan bruke for å sikre at det ikke har vært noen hull i behandlingen.

IBC innebærer validering av Merkle-bevis fra begge kjedene, som er 1 KB + i størrelse og involverer masse kryptografiske hashfunksjoner og / eller >15 signaturbekreftelser. Som sådan koster valideringen for en enkelt IBC 15X og noen ganger til og med 30X høyere enn det eller normale transaksjoner.

Nå lurer du sannsynligvis på, hele poenget med å gjøre dette var å skalere opp, men dette virker egentlig ikke ganske skalerbart nå, gjør det? Heldigvis viser det seg at disse bevisene er ganske enkle å parallellisere siden de er uavhengige av blockchain-tilstanden.

I stedet for staten genererer EOS Merkle-treet over sekvensert handling, med andre ord, i stedet for å gå gjennom hver enkelt handling, kan en lett klient bare sjekke for å se fullføringen og verifiseringen av hvert bevis.

Tenk på det slik. Anta at du har en enorm kontobalanse foran deg. I stedet for nøye å gå gjennom detaljene i hver eneste transaksjon, er alt du sjekker om transaksjonen gikk gjennom eller ikke.

Siden dette betyr at IBC-er bare er effektive når man kan garantere fullstendigheten og rekkefølgen på transaksjonene, har EOS-protokollen opprettet en TCP-lignende kommunikasjonskanal mellom kjedene. Ved hjelp av denne enkle innovasjonen kan man enkelt oppdage manglende og mangelfulle bevis. For å bevise fullstendighet til det nøyaktige nåværende øyeblikket, må man generere en transaksjon og deretter få et bevis som viser at transaksjonen ble bekreftet med riktig sekvensnummer.

Når det gjelder parallellisering, sa Dan Larimer,

“Under EOSIO Dawn 3.0 tok vi mange designbeslutninger rundt potensialet for fremtidig WASM-utførelse med flere tråder. Dessverre er det umulig å vite om vi har dekket alle hjørnesakene til du faktisk implementerer en full implementering med flere tråder. Dette betyr at EOSIO Dawn 3.0 hadde mye arkitekturkompleksitet som ikke ga noen umiddelbar fordel. “

I utgangspunktet er det mange ting som må strykes ut for at dette skal være fullt effektivt.

# 3 Bare overskrift validering

Den siste funksjonen vi skal dekke i denne delen er “Bare header validering.” Tidligere var det umulig å validere en enkelt blokkhode uten å bruke hele blokken. Som du kan forestille deg, spiste dette opp mye unødvendig tid og ressurser.

For å øke prosessen og gjøre den mer effektiv, vil EOS Dawn 4.0 nå støtte bare validering av topptekst. Denne funksjonen er ekstremt viktig fordi:

 • Tillater blokkering av forplantning over hele nettverket uten å vente på full bekreftelse gjennom hver node.

 • Tillater enkel IBC-utførelse

 • Forhindrer mange angrepsvektorer

Vi vil fortsette med resten av oppdateringene i del 2!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me