Cryptojacking: medvetenhet, upptäckt och förebyggande

Här är allt du behöver veta om cryptojacking, hur du upptäcker en attack och hur du kan skydda dig själv.

Uttrycket ”detta är en digital värld” är mer exakt nu 2020 än någonsin tidigare. Företag och privatpersoner genomför de flesta om inte alla sina finansiella transaktioner online, inklusive shopping och bank. Kryptovalutor passar direkt in i dessa digitala transaktioner och fungerar som en virtuell valuta som görs säker genom kryptografi.

Med populariteten för kryptovalutor har vi sett framväxten av cryptojacking, den obehöriga användningen av datorkraft för att bryta dessa valutor. Men hur seriöst ett hot är cryptojacking?

Vad är Cryptojacking?

Medan Bitcoin, som är begränsat till totalt 21 miljoner, är den mest kända av alla kryptovalutor, finns det för närvarande över 2 995 andra valutor tillgängliga.

Cryptojacking-attacker tillåter hackare att använda datorkraften för intet ont anande offer så att de kan bryta kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum. Efter att ha hackat in både företags- och persondatorer och andra enheter för att installera skadlig kod och skadlig kod används processorkraften för att köra ett kryptominingskript i bakgrunden. När den väl har bryts hamnar valutan i hackarens digitala plånbok.

Svårt att upptäcka och med liten risk för hackare ökar kryptojacking eftersom cyberbrottslingar ständigt kommer med nya sätt att stjäla datorresurser så att de kan bryta för kryptovaluta.

Hur Cryptojacking fungerar

Cryptojacking

Bildkälla. varonis

Cryptojackers använder några metoder för att infektera datoranordningar och mina för valutor. Att vara medveten om dessa metoder kan leda till tidig upptäckt av kryptojacking på din dator:

E-postattack

Den klassiska metoden för cyberbrottslingar att installera skadlig kod på din dator är genom en e-postattack. För att skapa förtroende ser e-postmeddelandet ofta ut som om det kommer från ett företag som användaren känner igen och är bekant med, till exempel en bankinstitution. Skicka ett e-postmeddelande som innehåller en bilaga eller länk som ser legitim ut, hackare räknar med att du klickar på länken och laddar ner kryptominingskoden.

Cryptojacking via webbplatser

Ett annat sätt att hackare kan köra kryptominingskod på din dator utan din vetskap är att skriva ett skript och bädda in det på webbplatser. Skriptet är inbäddat i annonser och WordPress-plugins som inte har uppdaterats nyligen. När du besöker den komprometterade webbplatsen och klickar på annonsen eller plugin-programmet börjar cryptojacking-skriptet köras i bakgrunden på datorn eller enheten.

Cloud Cryptojacking

Fler och fler företag använder molnplattformar och tjänster, vilket gör molnet till det uppenbara nästa målet för hackare. Genom att hacka in i molntjänster kan hackare använda stora mängder datorresurser, vilket resulterar i en drastisk kostnadsökning för molnkontoanvändare utan att veta varför. För att få tillgång hackar cyberbrottslingar in i ditt datanätverk och letar igenom kod och filer för API-nycklar med molntillgång.

Stegen för Cryptojacking

Efter att ha använt en av dessa tre metoder för att infektera datorenheter med kryptomining-skript fungerar Cryptojacking snabbt och tyst i bakgrunden på din dator. Här är hur:

  • ”Hotaktörer” eller kryptojackare, placerar krypteringskod i ett e-postmeddelande, på webbplatser eller får tillgång till molntjänster.
  • Intetanande användare klickar på länkar, laddar ner bilagor eller klickar på en infekterad annons på en webbplats.
  • Kryptomining-skriptet körs och börjar arbeta i bakgrunden utan användarens vetskap.
  • Datorresurser används för att lösa komplexa gruvberäkningar och algoritmer för att bryta för block, och lägger till dessa nya block i blockchain, tekniken bakom kryptovaluta.
  • Med liten risk för upptäckt, eftersom de lägger till ett nytt block i kedjan, får cryptojackers kryptovaluta i sin egen digitala plånbok.

Upptäcka Cryptojacking-attacker

Om det inte upptäcks skadar en kryptojackingattack både affärsdatorer och persondatorer, vilket saktar ner prestandan och resulterar i stigande elkostnader när mer processorkraft används. När ditt nätverk har äventyrats kan det vara svårt att avgöra vilken enhet som är hotad. Det är därför det är viktigt att du och ditt IT-team vet hur man upptäcker Cryptojacking.

Så här kan du upptäcka en kryptojackingattack på din dator eller enhet:

Var medveten om eventuell minskning av datorprestanda

Krypteringskod kan orsaka en minskning av datorns prestanda, vilket kan sakta ner även grundläggande funktioner. Var medveten om enheter som körs långsamt eller eventuella fördröjningar i körningen.

Var uppmärksam på överhettningsenheter

Håll utkik efter överhettning av datorer, bärbara datorer och surfplattor. Kryptomining-skript använder mycket datorresurser, vilket kan få enheter att arbeta hårdare och överhettas. Detta kan leda till maskinvarufel och reparationer och en ökning av din IT-budget.

Kontrollera om det finns högre nivåer av CPU-användning

Övervaka din dator för användning av onormal CPU (central processor). Om du märker att användningen ökar när du besöker webbplatser som inte har mycket medieinnehåll kan det vara ett tecken på att kryptojacking händer. För att övervaka, använd Aktivitetshanteraren på din dator eller Aktivitetsövervakare på Mac-datorer.

Sök efter kodändringar på dina webbplatser

Övervaka dina egna webbplatser för att kontrollera om det finns ändringar i filer eller webbsidor. Cryptojackers letar efter utsatta webbplatser där de kan bädda in krypteringskod.

Skanna regelbundet efter skadlig kod

Se till att din säkerhetsprogramvara är uppdaterad och skanna regelbundet efter skadlig kod. Att lära dig tidigt att ditt system har brutits kan hjälpa dig att planera snabbt och stoppa kryptojacking från din dator och andra enheter.

Få den senaste informationen om kryptojacking

Information om cryptojacking uppdateras kontinuerligt eftersom cyberbrottslingar kommer med nya gruvskript och metoder för att infektera din dator. Håll dig uppdaterad med de senaste trenderna och hoten genom att lita på tillförlitliga källor som CryptoSlate och CoinDesk.

5 sätt att förhindra kryptojacking

Att upptäcka om och när kryptojacking sker på din dator är bara en början – det finns några saker du kan göra för att förhindra att skadligt gruvskript körs på din dator. Använd dessa förebyggande tips för att skydda dina affärsenheter och persondatorer:

1. Säkerhetsutbildning

Se till att ditt IT-team vet vad cryptojacking är och hur man upptäcker det tidigt. Håll utkik efter de olika attackmetoderna och vet vad du ska göra när det finns ett hot.

2. Utbilda dina anställda

Förutom att utbilda ditt IT-team, måste dina anställda utbildas om riktiga säkerhetsriktlinjer och regler. Se till att de förstår vad cryptojacking är och hur det kan skada hela ditt nätverk. Var tydlig om riskerna med att öppna e-postmeddelanden från okända avsändare och klicka på länkar och bilagor när du tränar.

3. Använd webbläsartillägg

Många webbläsare inkluderar tillägg som kan hindra kryptomining från att hända. Webbläsartillägg som minerBlock och No Coin övervakar för misstänkt aktivitet och blockerar kryptojackingattacker.

4. Installera annonsblockerare

Webbplatsannonser är i fara och kan bäddas in i kryptomining-skript. Många annonsblockerare kan filtrera och blockera att dessa skript körs i datorns webbläsare.

5. Blockera JavaScript

Inaktivera JavaScript kan också stoppa kryptomining-skript från att köras på dina datorenheter. Du kan inaktivera i webbläsaren och välja att blockera den för en hel webbplats eller per sida. Det är viktigt att komma ihåg att JavaScript används i stor utsträckning för många av de funktioner du behöver när du surfar så att inaktiveringen kan begränsa funktionerna på vissa webbplatser.

Slutord

Skydd mot cryptojacking-attacker börjar med medvetenhet, upptäckt och förebyggande. Använd riktlinjerna här för att skydda din dator och andra enheter från obehörig kryptojacking – se det fullständiga guide för kryptojacking här, med tillstånd av Varonis. För mer skydd, se till att din cybersäkerhetsplan är uppdaterad från alla typer av cyberhot.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me