Blockchain-ordlista: Från A-Ö

Det här inlägget fungerar som en enkel och ändå omfattande Blockchain-ordlista till den uppfriskande världen av blockchain-språk.

Blockchain-ordlista: Från A-Ö

51% attack

När mer än hälften av datorkraften i ett kryptovalutanätverk kontrolleras av en enda enhet eller grupp, kan denna enhet eller grupp utfärda motstridiga transaktioner för att skada nätverket om de har den onda avsikten att göra det.

Adress

Cryptocurrency-adresser används för att skicka eller ta emot transaktioner i nätverket. En adress presenterar sig vanligtvis som en rad alfanumeriska tecken.

ASIC

Kort formulär för ”Application Specific Integrated Circuit”. Ofta jämfört med GPU: er, ASIC är speciellt gjorda för gruvdrift och kan erbjuda betydande energibesparingar.

Bitcoin

Bitcoin är den första decentraliserade kryptovalutan med öppen källkod som körs på ett globalt peer-to-peer-nätverk utan behov av mellanhänder och en centraliserad emittent.

Blockera

Block är datapaket som innehåller permanent inspelade data i blockchain-nätverket.

Blockchain

En blockchain är en delad huvudbok där transaktioner registreras permanent av bifogade block. Blockchain fungerar som ett historiskt register över alla transaktioner som någonsin inträffat, från Genesis-blocket till det senaste blocket, därav namnet Blockchain.

Blockera Explorer

Block explorer är ett onlineverktyg för att se alla transaktioner, tidigare och aktuella, på blockchain. De ger användbar information som nätverkshash-hastighet och transaktionstillväxt.

Blockera höjd

Antalet block som är anslutna på blockchain.

Blockera belöning

En form av incitament för gruvarbetaren som framgångsrikt beräknade hashen i ett block under gruvdrift. Verifiering av transaktioner på blockchain genererar nya mynt under processen, och gruvarbetaren belönas en del av dessa.

Centralbok

En huvudbok som underhålls av en central byrå.

Bekräftelse

Den framgångsrika handlingen att hasha en transaktion och lägga till den i blockchain.

Konsensus

Konsensus uppnås när alla deltagare i nätverket är överens om transaktionernas giltighet, vilket säkerställer att huvudböckerna är exakta kopior av varandra.

Kryptovaluta

Även känd som tokens, är kryptovalutor representationer för digitala tillgångar.

Kryptografisk Hash-funktion

Kryptografiska hashes producera ett fast storlek och unikt hashvärde från transaktionsinmatning med variabel storlek. SHA-256-beräkningsalgoritmen är ett exempel på en kryptografisk hash.

Dapp

En decentraliserad applikation (Dapp) är en applikation som är öppen källkod, fungerar autonomt, har sina data lagrade på en blockchain, stimuleras i form av kryptografiska tokens och fungerar på ett protokoll som visar bevis på värde.

Träna för att bli en Blockchain-utvecklare

Börja din gratis testversion idag!

DAO

Decentraliserade autonoma organisationer kan betraktas som företag som driver utan mänskligt ingripande och överlämnar alla former av kontroll till en oförstörbar uppsättning affärsregler.

Distribuerad huvudbok

Distribuerade huvudböcker är huvudböcker där data lagras över ett nätverk av decentraliserade noder. En distribuerad huvudbok behöver inte ha sin egen valuta och kan vara tillåten och privat.

Distribuerat nätverk

En typ av nätverk där processorkraft och data sprids över noderna snarare än att ha ett centraliserat datacenter.

Svårighet

Detta hänvisar till hur lätt ett datablock med transaktionsinformation kan brytas framgångsrikt.

Digital signatur

En digital kod genererad av kryptering av offentlig nyckel som är bifogad till ett elektroniskt överfört dokument för att verifiera dess innehåll och avsändarens identitet.

Dubbel utgift

Dubbel utgift sker när en summa pengar spenderas mer än en gång.

Ethereum

Ethereum är en blockkedjebaserad decentraliserad plattform för appar som kör smarta kontrakt och syftar till att lösa problem i samband med censur, bedrägeri och tredje parts störningar.

EVM

Ethereum Virtual Machine (EVM) är en Turing-komplett virtuell maskin som tillåter vem som helst att utföra godtycklig EVM-bytekod. Varje eteromenod körs på EVM för att upprätthålla enighet över blockchain.

Gaffel

Gafflar skapar en alternativ version av blockkedjan, vilket gör att två blockkedjor kan köras samtidigt på olika delar av nätverket.

Genesis Block

De första eller första blocken i en blockchain.

Hard Fork

En typ av gaffel som gör tidigare ogiltiga transaktioner giltiga och vice versa. Denna typ av gaffel kräver att alla noder och användare uppgraderar till den senaste versionen av protokollprogramvaran.

Hash

Handlingen att utföra en hash-funktion på utdata. Detta används för att bekräfta mynttransaktioner.

Hashfrekvens

Mätning av prestanda för gruvriggen uttrycks i hash per sekund.

Hybrid PoS / PoW

En hybrid PoS / PoW möjliggör både Proof of Stake och Proof of Work som konsensusdistributionsalgoritmer i nätverket. I denna metod kan en balans mellan gruvarbetare och väljare (innehavare) uppnås, vilket skapar ett system för samhällsbaserad styrning av både insiders (innehavare) och utomstående (gruvarbetare).

Brytning

Gruvdrift är handlingen att validera blockchain-transaktioner. Valideringens nödvändighet ger ett incitament för gruvarbetarna, vanligtvis i form av mynt. I denna kryptovaluta-boom kan gruvdrift vara ett lukrativt företag när det görs ordentligt. Genom att välja det mest effektiva och lämpliga hårdvaru- och gruvmålet kan gruvdrift producera en stabil form av passiv inkomst.

Multi-signatur

Adresser med flera signaturer tillhandahålla ett extra säkerhetslager genom att kräva mer än en nyckel för att auktorisera en transaktion.

Nod

En kopia av huvudboken som drivs av en deltagare i blockchain-nätverket.

Orakel

Orakler fungerar som en bro mellan den verkliga världen och blockchain genom att tillhandahålla data till smarta kontrakt.

Peer to Peer

Peer to Peer (P2P) avser de decentraliserade interaktioner mellan två parter eller mer i ett mycket sammankopplat nätverk. Deltagare i ett P2P-nätverk handlar direkt med varandra via en enda medlingspunkt.

Public Address

En offentlig adress är kryptografisk hash för en offentlig nyckel. De fungerar som e-postadresser som kan publiceras var som helst, till skillnad från privata nycklar.

Privat nyckel

En privat nyckel är en rad data som låter dig komma åt tokens i en specifik plånbok. De fungerar som lösenord som hålls dolda för alla utom adressens ägare.

Bevis på insats

En konsensusfördelningsalgoritm som belönar intäkter baserat på antalet mynt du äger eller har. Ju mer du investerar i myntet, desto mer får du genom att bryta med detta protokoll.

Bevis på arbete

En konsensusdistributionsalgoritm som kräver en aktiv roll i gruvdatablock, som ofta förbrukar resurser, såsom el. Ju mer ‘arbete’ du gör eller ju mer beräkningskraft du ger, desto fler mynt belönas du med.

Scrypt

Scrypt är en typ av kryptografisk algoritm och används av Litecoin. Jämfört med SHA256 är detta snabbare eftersom det inte tar upp så mycket bearbetningstid.

SHA-256

SHA-256 är en kryptografisk algoritm som används av kryptovalutor som bitcoin. Det använder dock mycket datorkraft och bearbetningstid, vilket tvingar gruvarbetare att bilda gruvpooler för att fånga vinster.

Smarta kontrakt

Smarta kontrakt kodar affärsregler på ett programmerbart språk på blockchain och verkställs av deltagarna i nätverket.

Mjuk gaffel

En mjuk gaffel skiljer sig från en hård gaffel genom att endast tidigare giltiga transaktioner görs ogiltiga. Eftersom gamla noder känner igen de nya blocken som giltiga är en mjuk gaffel i huvudsak bakåtkompatibel. Denna typ av gaffel kräver att de flesta gruvarbetare uppgraderar för att genomdriva, medan en hård gaffel kräver att alla noder är överens om den nya versionen.

Hållfasthet

Solidity är Ethereums programmeringsspråk för att utveckla smarta kontrakt.

Testnät

En testblockchain som används av utvecklare för att förhindra att tillgångar används i huvudkedjan.

Transaktionsblock

En samling transaktioner som samlats i ett block som sedan kan hashas och läggas till blockchain.

Transaktionsavgift

Alla kryptovalutatransaktioner innebär en liten transaktionsavgift. Dessa transaktionsavgifter utgör en summa för blockbelöningen som en gruvarbetare får när han framgångsrikt behandlar ett block.

Turing komplett

Turing complete avser maskinens förmåga att utföra beräkningar som alla andra programmerbara datorer kan. Ett exempel på detta är ethereum Virtual Machine (EVM).

Plånbok

En fil som innehåller privata nycklar. Den innehåller vanligtvis en mjukvaruklient som ger åtkomst till att visa och skapa transaktioner på en specifik blockchain som plånboken är avsedd för.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me