Blockchain Domain Name Systems: Web 3.0 Blockchain-baserte domener

Mot Web 3.0 med Blockchain Domain Name Systems. I henhold til Wikipedia er Domain Name System (DNS) et hierarkisk og desentralisert navnesystem for datamaskiner, tjenester eller andre ressurser som er koblet til Internett eller et privat nettverk. Målet her er å gi en navngivningsmetode som kan brukes i forskjellige verter, nettverk, protokollfamilier, internett og administrative organisasjoner.

I stedet for å gå gjennom et så komplisert leksikon, kan du bare vurdere følgende eksempler.

Hva er enklere å huske? 74.125.239.82 eller www.google.com.

Vil du ikke huske det heller www.amazon.com? Eller vil du i stedet huske 205.251.242.54 og andre backup-IP-adresser de bruker?

Ikke bare gjør DNS internett enklere å bruke, men det er også viktig for den utbredte bruken og adopsjonen av nettet.

Garantiene for DNS

Med det digitale landskapet som vokser så eksponentielt som det er akkurat nå, må DNS ​​utvikle seg for å holde tritt kontinuerlig. DNS må garantere følgende:

 • Tilgjengelighet: DNS-tjenesten skal være tilgjengelig til enhver tid.
 • Konfidensialitet: Det er viktig å beskytte personvernet til brukerne som sender DNS-forespørsler. Hvis personvern ikke opprettholdes, kan alle analysere brukerens nettlesingsinformasjon.
 • Integritet: DNS-data skal være uforgjengelig.

DNS-systemet er basert på en sentralisert tillitsmodell. Den distribueres over hele verden og styres av et hierarki av forskjellige aktører. Hovedorganet med ansvar for orkestrering er ICANN – internettets reguleringsmyndighet.

Så, hva kan blockchain-teknologien gjøre her? Vel, ganske mye, faktisk. Faktisk kan det bringe betydelig innovasjon og evolusjon til dette rommet.

Blockchain: En kort oversikt

Enkelt sagt er en blockchain en tidsstemplet serie med uforanderlige poster med data som administreres av en klynge datamaskiner som ikke eies av en enkelt enhet. Hver av disse datablokkene (dvs. blokken) er sikret og bundet til hverandre ved hjelp av kryptografiske prinsipper (dvs. kjede).

Hver eneste node i blockchain-nettverket laster ned og vedlikeholder en kopi av blockchain. På denne måten blir hver enkelt node som samhandler med nettverket være oppdatert med de nyeste oppføringene.

De tre kjerneegenskapene til blockchain er – desentralisering, uforanderlighet og gjennomsiktighet.

Hvorfor er blockchain perfekt for DNS?

Som vi har nevnt ovenfor, må en DNS oppfylle tre feil – tilgjengelighet, integritet og konfidensialitet. Heldigvis kan blockchain organisk oppfylle disse egenskapene. Hvordan? La oss ta en titt.

 • Tilgjengelighet: Et desentralisert system uten sentralt feilpunkt kan aldri være utilgjengelig.
 • Integritet: Kjernen i blockchain-nettverket ligger konsensusprotokoller. Lang historie kort, det er en spesialisert algoritme som lar et bredt nettverk ta konkrete avgjørelser.
 • Konfidensialitet: Forespørsler om å lese Blockchain-dataene kan dekkes i en HTTPS-kanal på samme måte som DNS over HTTPS (DoH) -protokollen.

Hvorfor blockchain trenger en navngivningstjeneste

Det er for tiden noen problemer med tradisjonell blockchain som gjør det veldig vanskelig å bruke og redusere vanlig adopsjon.

Slik ser en normal lommebokadresse ut: 0x483add28edbd9f83fb5db0289c7ed48c83f55982.

Dette vil ganske mye skremme bort en gjennomsnittlig person, noe som vil hemme adopsjon. Dette er det samme IP-adresseproblemet som Internett måtte løse for å eksplodere i popularitet. Blockchain-selskaper krever en navngivningstjeneste for å etablere digital identitet på tvers av sine offentlige adresser. I tillegg vil det være langt enklere for brukere å samhandle med en navngitt adresse, i stedet for en streng med tilfeldige alfabeter og tall.

Så hvordan gjør vi denne overgangen? For det må vi se på eksisterende navngivningstjenesteløsninger, og starte med Ethereum Naming Service.

Ethereum Naming Service (ENS) Blockchain Domain Name Systems

Ethereum Name Service (ENS) tilbyr et navnesystem på Blockchain som integreres med den tradisjonelle DNS. Det gir en sikker og desentralisert måte å adressere forskjellige ressurser på ved hjelp av menneskelesbare navn. Så i stedet for å sende ETH til 0x483add28edbd9f83fb5db0289c7ed48c83f55982, vil du ganske enkelt sende den til “blockgeeks.eth.”

ENS – Under hetten

Opprinnelig konseptualisert av Nick Johnson og Alex Van de Sande fra Ethereum Foundation er bygget ved hjelp av smarte kontrakter. Dette gjør disse adressene mye sikrere, private og sensurbestandige. En annen utmerket egenskap som ENS besitter er interoperabilitet med resten av Ethereum-økosystemet. ENS kan samhandle med alle Ethereum-baserte smarte kontrakter.

Hvordan få ditt eget ENS-domene?

Fremgangsmåten for å få et ENS-domene er ganske grei:

 • Bruk en Ethereum-lommebok som MetaMask.
 • Gå til “manager.ens.domains” og søk etter et tilgjengelig domenenavn.
 • Gå gjennom registreringsprosessen og bekreft registreringen med to transaksjoner fra lommeboken.
 • Etter det må du velge hvor mange år du trenger for å registrere domenet ditt med leie som koster $ 5 / år.

Hvordan ser ENS ut?

ENS har to hovedkomponenter – registeret og resolvers.

ENS-registeret har en enkelt smart kontrakt som fører en liste over alle domener og underdomener. Systemet har blitt holdt bevisst enkelt, og det eksisterer bare å kartlegge fra et navn til den som er ansvarlig for det.

Den lagrer også følgende tre viktige opplysninger:

 • Domeneeier.
 • Domeneløser.
 • Time-to-live for alle poster under domenet.

Domeneeier

Domeneeieren kan enten være en ekstern konto eller en smart kontrakt. Domeneeieren kan:

 • Still inn resolver og time-to-live for domenet.
 • Overfør domeneeierskap til en annen adresse.
 • Endre underdomenet.

Domain Resolver

Resolvere er ansvarlige for prosessen med å oversette navn til adresser. Enhver kontrakt kan bli en resolver så lenge de implementerer visse standarder. Hver posttype som tilhører et domene, for eksempel en kryptovaluta-adresse, IPFS-innholdshash osv., Krever en metode som en resolver må implementere.

ENS Namehash

ENS bruker Namehash-prosessen for å utlede hashen fra et navn mens den bevarer dens hierarkiske egenskaper. Fro exampl, namehash av ‘alice.eth’ er 0x787192fc5378cc32aa956ddfdedbf26b24e8d78e40109add0eea2c1a012c3dec.

Men … vent litt.

Er ikke hele poenget med RNS å gjøre ting enklere? Hvorfor setter vi fortsatt ting til en hash-verdi? Vel, det viser seg at smarte kontrakter egentlig ikke kan samhandle direkte med menneskelig lesbare navn på grunn av ressursbegrensninger.

Dette er grunnen til at vi bruker namehash, en rekursiv prosess som genererer en unik hash for ethvert gyldig domenenavn. Alle domenenavn gjennomgår en UTS-46 normaliseringsprosess for å sikre at store og små navn blir behandlet forskjellig. Etter det går domenenavnene gjennom namehash-prosessen.

RIF Navnetjeneste (RNS)

Rootstock (RSK) er en smart kontraktplattform som er koblet til Bitcoins blockchain gjennom sidekjettingsteknologi. Rootstock lar deg lage applikasjoner som er kompatible med Ethereum (web3 / EVM / Solidity-modellen) mens du fremdeles nyter sikkerheten som tilbys av Bitcoin blockchain. I sin kjerne er Rootstock en kombinasjon av:

 • En Turing-komplett ressursregistrert deterministisk virtuell maskin (for smarte kontrakter) er kompatibel med Ethereums EVM.
 • En toveis festet Bitcoin sidekjede (for handel med BTC) basert på en sterk føderasjon
 • En SHA256D-konsensusprotokoll for sammenslåing av gruvedrift (for konsensus-sikkerhet avhengig av Bitcoins gruvearbeidere) med et 30-sekunders blokkintervall. (for raske betalinger).

Rootstock vil også bruke sin tech stack – Rootstock Infrastructure Framework Open Standard (RIFOS) for å bidra til å bygge et sunt økonomisk system på toppen av Bitcoin. Det vil lette bruken av blockchain-teknologi ved å gjøre det så enkelt for alle som mulig.

En av tjenestene som implementeres av RIFOS skjer med RNS eller RIF Naming Serivce.

Hva er RNS?

RNS er et hierarkisk navneplass inspirert av DNS. Designmålene til RNS er:

 • Gi et konsistent navneplass som brukes til å referere til ressurser.
 • Alle data tilknyttet et navn er merket med en type, og spørsmål kan begrenses til en enkelt type.
 • RNS merker alle data med en klasse og typen for å tillate parallell bruk av forskjellige formater for typeadressedata.

RNS-arkitektur

RNS har to hovedkomponenter – RNS Registry og RNS Resolvers.

RNS-register

Registeret er en spesifikasjon for et trestrukturert navneområde og data tilknyttet navnene. RNS tillater spørringsoperasjoner som kan skaffe spesifikke typer informasjon fra et bestemt sett. Et spørsmål spesifiserer et domenenavn som er av interesse for registeret, og beskriver også typen ressursinformasjon som kreves.

RNS Resolvers

Resolvers er kontrakter som gir informasjon fra et navn som svar på kundeforespørsler. Resolvere bør enten svare på et spørsmål direkte eller sende spørringen ved å henvise til andre resolvere.

Bruker-, register- og resolusjonsvisninger

Så vi har nå en god ide om hva RNS Registry og RNS Resolvers gjør i økosystemet. La oss nå se hvordan disse to, lenge med brukerne, ser på domenesystemet.

 • Brukerens syn: De kan få tilgang til domenesystemet gjennom en enkel oppløsningsoperasjon. Domenerommet har et enkelt tre, og brukeren kan be om informasjon fra hvilken som helst del av treet.
 • Resolvers syn: Domenesystemet har et ubestemt antall navn. Hvert navn er knyttet til en resolver som gir informasjon om et sett med oppløsningstyper direkte.
 • Registerets syn: Domenesystemet er et hierarkisk tre der hvert blad har en eier (kontrakt eller konto) og en tilhørende resolver som gir den nødvendige informasjonen

RNS-forhold

To betingelser må være oppfylt før RNS kan brukes til å holde navngivningsinformasjon for et eller annet objekt:

 • En kartleggingskonvensjon som forbinder objektnavn og domenenavn. Denne kartleggingen definerer tydelig hvordan et objekt kan nås.
 • Ressursposttyper og dataformater som kan bidra til å definere objektet.

Fremgangsmåte for å finne en spesifikk navnepost:

 • Beregn navnet hash av navnet.
 • Få den tilhørende resolverens adresse.
 • Bestem om resolveren støtter den nødvendige ressursposten via ERC-165 grensesnittdeteksjon.
 • Motta ønsket ressurspost.

Du kan bruke RIF-markedet for å få tak i RNS-domener. Her er en enkel artikkel som vil lede deg gjennom prosessen.

RNS Multi-Crypto – Den første DNS som administrerer domener fra hvilken som helst Blockchain

RIF oppgraderte RNS til RNS Multi-Crypto i fjor. Det er en førsteklasses tjeneste som støtter og administrerer domener som stammer fra enhver blockchain. Tidligere kunne RNS bare støtte adresser bygget på RSK. Imidlertid vil brukerne nå oppleve enestående fleksibilitet.

Gabriel Kurman, RIF-strateg, sa om oppdateringen:

“På RIF er vår visjon enkel: å bygge protokollene, verktøyene og bibliotekene som trengs, slik at RIF Framework muliggjør masseadopsjon av RSK- og Bitcoin-teknologier. En av de sentrale utfordringene med cryptoassets er å forvente at brukerne skal samhandle med flere adresser som er vanskelige å administrere og huske. RIF Name Service Multi-Crypto gjør det mulig for forbrukere å flytte eiendeler feilfritt over forskjellige nettverk, noe som driver vanlig adopsjon mens de opprettholder RIFs sikkerhetsstandarder. Vi er stolte av å begynne å bygge fundamentet som vil bidra til å gjøre kryptovaluta-, blockchain- og dApp-plass mer tilgjengelig uten å ofre fordelene disse teknologiene gir. ”

Konklusjon – Blockchain Domain Name Systems

Navngivningstjenester er avgjørende for den samlede veksten i blockchain-økosystemet. Både ENS og RNS er nyttige tjenester som er veldig enkle å bruke og drive blockchain domenenavnsystemer. Imidlertid har RNS nå en stor fordel over den tidligere på grunn av sin multi-blockchain-funksjonalitet.

Er du enig med oss? Hør av i kommentarseksjonen nedenfor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me