Hva er delegert bevis på stav (DPoS)?

Blockchain

Begynner med Bitcoin (BTC) protokoll som spesifiserte hvordan en bevis på arbeid (PoW) -basert konsensusalgoritme kan brukes til å sikre validering av blokker av kryptovaluta-transaksjoner, det er nå mange forskjellige typer konsensusprotokoller. Disse brukes til å administrere andre og tredje generasjon blockchain-nettverk.

Delvis på grunn av problemer forbundet med PoW, for eksempel den enorme mengden strøm det krever for å fungere, bevis på innsatsen (PoS) konsensusalgoritme ble foreslått (for første gang) i 2011. Peercoin (PPC) var den første kryptovalutaen som implementerte en PoS-basert blockchain-konsensusprotokoll i 2012. Som beskrevet i Peercoin UniversitySitt offisielle blogginnlegg håndteres prosessen med å validere blokkeringer av transaksjoner av Block Producers (BP).

Bruke tid i stedet for elektrisitet som en “alternativ knapp ressurs”

I stedet for elektrisitet bruker Peercoins PoS-konsensusmekanisme “tid som [en] alternativ knapp ressurs” for å “etterligne PoW-konkurranse.” For å velge neste BP som skal behandle batcher av transaksjoner, fungerer Peercoins konsensusalgoritme ved å først multiplisere antall mynter en BP har satt på nettverket med antall dager disse myntene har bodd i lommeboken..

En BP som har satt et stort antall mynter i lang tid, vil ha en høy “myntalder”. Ved å kombinere myntalder med en randomiseringsalgoritme, velger Peercoin sin protokoll neste kvalifiserte BP for å validere sett med transaksjoner. Som nevnt i Peercoin offisielle dokumentasjon, har en BP med “en høy myntalder større sannsynlighet” for å bli valgt til å behandle neste blokk med transaksjoner over en BP med en “lav myntalder.”

Videre krever ikke Peercoin PoS-konsensusprotokoll at BP-er løser beregningsmessig vanskelige problemer (som gruvearbeidere må gjøre på PoW-kjeder). I stedet har kryptovalutaprotokollen blitt implementert slik at BPs “sjanser for å bli valgt som neste [transaksjonsprosessor] stole spesifikt på antall mynter som holdes og tid i form av myntalder og litt hell.”

Eksperimentere med forskjellige variasjoner av PoS: Delegert bevis for innsats (DPoS)

Etter introduksjonen av Peercoins PoS-algoritme begynte utviklerne av mange andre kryptovaluta-plattformer å eksperimentere med forskjellige implementeringer av PoS-baserte blockchain konsensusmekanismer. En variant av PoS, kjent som delegert proof-of-stake (DPoS), er blitt foreslått og implementert av flere ledende blockchain-plattformer.

BitShares (BTS), en desentralisert sentral (DEX), bruker en type DPoS-konsensusprotokoll for å administrere sitt blockchain-nettverk. Som forklart på sin offisielle nettsted, BitShares ‘blockchain “utnytter kraften til å stemme interessenter for å løse konsensusproblemer.” BitShares ‘DPoS er implementert ved å ta hensyn til flere nettverksparametere, inkludert gebyrplaner, blokkintervaller og transaksjonsstørrelser.

BitShares ‘DPoS-protokoll utpeker vitner til å signere og tidsstemplere kryptovaluta-transaksjoner

Valgte delegater, som er en del av en komité, har til oppgave å administrere BitShares ’nettverksparametere – noe som hjelper til med det” deterministiske utvalget ”av BPer (referert til som vitner). Ved å bruke det BitShares utviklere anser som en rettferdig og demokratisk prosess, blir BP utnevnt til å bekrefte (validere) transaksjoner – som bare tar “i gjennomsnitt bare 1 sekund.”  

Vitner på BitShares-nettverket, som består av en globalt distribuert database, har til oppgave å validere transaksjonssignaturer, og de er også ansvarlige for tidsstempeltransaksjoner – noe som gjøres når sett med TX-er plasseres i blokker.

Under BitShares ‘DPoS, er blockchain nettverkets aksjonærer er i stand til å “velge et hvilket som helst antall vitner” for å validere blokker. Spesielt er hver BitShares-konto “tillatt en stemme per aksje per vitne.” BitShares ’protokollutviklere refererer til denne prosessen som“ godkjenningsstemming. ”

Ligner på hvordan gruvearbeidere på PoW-nettverk betales transaksjonsbehandlingsgebyrer (og nylig myntet kryptovaluta), “hver gang et vitne produserer en blokk” på BitShares ‘nettverk, “betales de [også] for sine tjenester.” Lønnssatsen beregnes av BitShares ‘interessenter, en prosess som styres av blockchain-plattformens valgte delegater.

Lisk’s DPoS bruker “sanntidsavstemning” og et “sosialt omdømme system”

Lisk (LSK), en blockchain-plattform for å bygge og distribuere desentraliserte applikasjoner (dApps) ved hjelp av JavaScript, bruker også en DPoS-basert konsensusprotokoll for å administrere nettverket. Som bemerket av Lisk Academy, en gratis pedagogisk ressurs for å lære om blockchain-teknologi, typen DPoS-algoritme implementert på Lisks nettverk “bruker sanntidsavstemning” og et “sosialt omdømmesystem” for å etablere enighet om blockchain.

Utviklerne av Lisk hevder at deres versjon av delegert bevis på innsats er den “minst sentraliserte konsensusprotokollen sammenlignet med alle andre, da den er den mest inkluderende.” Hver token (eller innsats) innehaver på Lisk-plattformen har makten til å “utøve en viss innflytelse” når det gjelder å bestemme “hva som skjer på nettverket.”

Interessenter i Lisk-nettverket stemmer på delegater som er ansvarlige for å validere blokkeringer av transaksjoner og blir økonomisk belønnet for å gjøre det på Lisk-plattformen. Stemmegivningen, eller stemmevekten, som en LSK-interessent har, blir beregnet ved å bestemme hvor mange enheter av Lisks opprinnelige kryptovaluta en konto har.

Som nevnt i Lisk Academys blogginnlegg krever visse versjoner av DPoS at en delegat deponerer sine innsatte midler på en “tidlåst sikkerhetskonto” – som kan bli konfiskert i tilfeller av uærlig, uetisk eller ondsinnet oppførsel (av en delegat). Denne spesielle implementeringen av DPoS kalles “deposit-based proof-of-stake”.

Delegaters plikter og ansvar

Som skissert av Lisk Academy, må delegatene på DPoS-nettverk gjøre følgende:

  • “Å sikre deres node” er til enhver tid operativ,
  • Samle (eller batching) transaksjonene som sendes på blockchain i blokker,
  • Signere og sende ut (eller kringkaste) disse blokkene på Lisks nettverk (eller ethvert annet nettverk som bruker DPoS), og validere transaksjonene,
  • “Hvis det er spørsmål om konsensus, tillater DPoS at disse løses på en rettferdig og demokratisk måte.”

Tvisteløsning på DPoS-baserte nettverk håndteres forskjellig avhengig av hvilken blockchain tvisten har skjedd. På Lisk-nettverket er de fleste av de grunnleggende metodene for tvisteløsning (og forebygging) innebygd i DPoS-protokollen. For eksempel har “delegater ikke makten til å endre noen transaksjonsdetaljer” på Lisk blockchain.

Som validatorer kan delegater “teoretisk utelukke visse transaksjoner i en blokk”, men dette skal ikke ha for mye negativ effekt, hevder Lisks utviklere. De hevder at Lisks DPoS-algioritme ganske enkelt vil inkludere den forkastede transaksjonen i “den neste opprettede blokken” som gir “neste delegat gebyrene som er forbundet med å validere dem.”

Selv om en delegat med vilje velger å ikke inkludere en eller flere transaksjoner i en blokk de behandler, vil transaksjonene “bare bli litt forsinket,” bemerker Lisk Academy-bloggen. Videre vil den uærlige delegaten til slutt “bli stemt ut av resten av nettverket,” forklarer Lisks blogg.

I følge skaperne av Lisk’s DPoS-konsensusmekanisme, sikrer protokollen “nettets beste forblir en prioritet” på en måte som gjør det mulig for alle deltakere å politiet eller overvåke blockchain-plattformen. Denne typen ledelse, mener Lisk’s team, skaper et DPoS-nettverk som er “selvstyrt.”

Løsning av “Blockchain-trilemmaet”

For tiden er blockchain-konsensusprotokoller i sine tidlige stadier av utvikling. Selv om det nå har gått mer enn 10 år siden den første distribuerte konsensusalgoritmen, kalt proof-of-work, ble foreslått i Bitcoin-papiret, er det fremdeles ingen utbredt enighet om hvilken konsensusmekanisme som er best egnet for å administrere et blockchain-nettverk..

Blockchain-analytikere fokuserer for tiden på å oppnå det høyeste nivået av desentralisering, sikkerhet og skalerbarhet. Å være i stand til effektivt å tilfredsstille alle tre kravene, samlet kalt Blockchain Trilemma, er utfordringen tusenvis av erfarne utviklere over hele verden står overfor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me