Vad är DApps (decentraliserade applikationer)? – Nybörjarguiden

En ny applikationssort diskuteras över hela världen. Dessa typer av applikationer ägs inte av någon, kan inte stängas av och kan inte ha stillestånd.

Låter det här galet?

Sådana nya raser av applikationer heter DApps (decentraliserade applikationer).

Men innan vi diskuterar DApps, låt oss prata om tekniken bakom DApps, som kallas en “blockchain”.

Bitcoin – den första kryptovalutan – introducerade blockchain-teknik till världen. Bitcoins blockchain är en globalt distribuerad huvudbok som registrerar transaktioner och skyddas kryptografiskt via en robust konsensusmekanism.

Men digital valuta som Bitcoin, som har decentraliserat alla aspekter av pengar, är bara ett exempel på en DApp.

På liknande sätt har andra DApps byggda på blockchain-teknik öppnat möjligheten för en nyare och mer spännande värld.

Du kanske tänker på vad den här nya världen handlar om …

Den här nya världen handlar om att skapa allt som decentraliserat som Bitcoins blockchain gjorde för pengar.

Vad är DApps?

Vad är DApps

DApps uttalas på samma sätt som e-post är, där “D” i DApps betyder decentraliserad (dvs. D-Apps).

Det är svårt att sammanfatta DApps i en definition på 1-2 rader, eftersom en applikation måste ha en specifik uppsättning egenskaper för att kvalificera sig som en DApp.

Om en app inte uppfyller alla dessa kriterier är den inte en DApp:

 1. Öppen källa – Källkoden för appen är tillgänglig för alla.
 2. Decentraliserad – Använder en blockchain-liknande kryptografisk teknik.
 3. Incitament – App har kryptotoken / digitala tillgångar för att tanka sig själv.
 4. Algoritm / protokoll – Genererar tokens och har en inbyggd konsensusmekanism.

DApps-klassificering

Baserat på vilken blockchain-modell dessa DApps använder klassificeras de i tre kategorier:

Typ I Typ II Typ III
Dessa typer av DApps har sin egen blockchain (som Bitcoin).

Andra altcoins faller också under denna kategori.

Dessa typer av DApps använder blockkedjan för Type I DApps.

Typ II decentraliserade applikationer är protokoll och har token som är nödvändiga för deras funktion.

Omni-protokollet är ett exempel på typ II decentraliserad applikation.

Dessa typer av DApp använder protokollet för en typ II DApp.

Till exempel använder SAFE-nätverket Omni-protokollet för att utfärda SafeCoins som sedan används för att bygga distribuerad fillagring.

Nu när du känner till de olika klassificeringarna kan du börja inse att många av de kryptoprojekt som nu faller under en av dessa klassificeringar.

Och du har helt rätt att tro det!!

DApps-projekt

Som ni säkert vet är världens två största blockchain-plattformar för närvarande Bitcoin och Ethereum. Flera aktuella appar är byggda ovanpå dessa kedjor.

Å andra sidan väljer vissa appar att bygga sin egen blockchain.

Här är en lista över några DApps och vilken “typ” de är:

DApps i aktion Beskrivning Typ av DApp Tecken Blockchain
Kassaskåpet

Nätverk

Ett decentraliserat datalagrings- och kommunikationsnätverk Typ III SafeCoin (SFE) Bitcoin’s Blockchain
Augur En helt öppen källkod och decentraliserad marknadsföringsplattform. Typ II Augur (REP) Ethereums Blockchain
Fakta Ett decentraliserat, oföränderligt arkivsystem Typ I Factom (FCT) Privat blockchain
Golem En decentraliserad applikation som gör den första globala marknaden för tomgångskraft Typ II Golem (GNT) Ethereums Blockchain
Siacoin Ett helt öppen källkod och decentraliserat privat moln Typ I Siacoin (SC) Privat blockchain
Storj Ett decentraliserat peer-to-peer-protokoll för att tillhandahålla den säkraste, privata och krypterade molnlagringen Typ II Storjcoin X (SJCX) Ethereums Blockchain
Motpart En decentraliserad ekonomisk plattform för att skapa peer-to-peer-ekonomiska applikationer Typ II Motpart (XCP) Bitcoin’s Blockchain

Kolla in fler DApps på Ethereum

Hur fungerar en DApp?

DApps fungerar genom att implementera alla fyra kriterier som vi diskuterade i det första avsnittet. Detta innebär att en DApp är en öppen källa programvaruplattform implementerad på decentraliserad blockkedjor och drivs med tokens som genereras med hjälp av en protokoll / algoritm.

Att vara en öppen källkodsapplikation gör den riktigt decentraliserad eftersom vem som helst kan se och bidra till koden. Det fäster också processen för skalbarhet av produktutveckling både vad gäller kvalitet och kvantitet.

Nästa decentralisering av appen med hjälp av en blockchain. Blockchain fungerar som en permanent bokföring av poster / transaktioner som vem som helst kan hänvisa till när som helst.

Och slutligen, för att lägga till poster / transaktioner till sådana huvudböcker, används tokens som bryts eller förbrukas med olika algoritmer / protokoll.

För närvarande är populära protokoll som används proof-of-work (vilka Bitcoin-användare) eller proof-of-stake (som Dash använder). De används för att nå enighet eller överenskommelse mellan alla användare av den aktuella DApp.

 • Bevis för arbete (POW) innebär att gruvarbetare bryter ut block och får belöningar. Eftersom gruvblock och lägga till dem i kedjan är en energiförbrukande process, håller detta också blockchain säkert.
 • Proof-of-stake (POS) kräver innehav och insättning av tokens för att bli en kvalificerad masternode. Detta säkrar också blockchain och hjälper till att bearbeta transaktioner.

Hur man bygger en DApp

Processen med att bygga decentraliserade appar är inte lika enkel som att utveckla någon centralapplikation eller programvara. Den har sina sekventiella steg och tidsramar.

Steg 1: Publicera en vitbok på DApp med en “färdplan”.

Att publicera en vitbok som förklarar konceptet, funktionerna och tekniken hos DApp är viktigt och är också det allra första steget. Denna process gör att feedback kan komma in från samhället, vilket gör det till en riktig DApp.

Om du lägger till DApps “färdplan”, eller planerar, blir det en positiv försäljningsargument. DApps med gedigna färdplaner ligger framför sina kamrater. Det är därför det är viktigt att om du vill att din DApp ska lyckas, måste du ha en gedigen färdplan framför den öppna marknaden.

Markera också funktionerna och historiken för de bästa utvecklarna och ideatörerna i ditt projekt för att skapa förtroende och tillförlitlighet bland samhället.

Steg 2: Starta en ICO.

ICO: er (initiala mynterbjudanden) är utgångspunkterna för dagens startups eller DApps. I ett mynterbjudande säljer du dina kryptomynt som kommer att driva din DApp. Dessa kryptomynt fungerar också som ett sätt att samla crowdfunding för ditt projekt.

Inledningsvis bör du meddela och förklara aspekterna på hur ICO för din DApp kommer att bli. Dela också med intresserade samhällsmedlemmar om DApp kommer att ha pre-mined tokens eller en gruvmekanism på plats.

Och för att bygga förtroende bör du markera hur mycket procent som går till utvecklingsbudgeten, marknadsföringsbudgeten och andra viktiga anslag. Det är viktigt att vara transparent med tilldelningar av tokens eftersom de flesta av DApps-projekten tidigare har förstört deras rykte genom att inte vara tillräckligt transparenta.

Steg 3: Börja utvecklingen.

När allt är sagt och gjort, efter att ha skaffat medlen och finjusterat konceptet, är det dags att börja utveckla. Och när du har börjat blir det viktigt att dela veckovisa eller månatliga uppdateringar om utvecklingen för att bygga en inkluderande miljö för medlemmar i samhället.

Steg 4: Starta produkten.

Starta produkten med sina detaljerade utgåvan och underhållsplaner för att hålla samhället inblandat.

Fortsätt underhålla och ändra den efter behov för att passa din färdplan, din vision och din gemenskap.

Essentials Of DApps

Nu när du vet hur du startar en DApp kan du ge det ett skott.

Men tänk om du inte är ett kreativt geni med en lysande DApp-idé? Hur kan du fortfarande delta?

Svaret är att du kan delta i DApps ICO: er.

Vad är DApps ICO: er och token?

Återigen betyder ICO ”initialt myntoffer”. Det är här DApps tokens säljs för första gången i utbyte mot andra valutor (BTC, LTC, ETH, fiatpengar etc.).

DApp-tokens är kryptomynt tillverkade i syfte att sälja i en ICO för att finansiera produktens utveckling och även för att driva DApps verksamhet.

Till exempel är ETH ”kryptobränslet” för att köra smarta kontrakt på Ethereum-plattformen.

Dessa tokens är inte kopplade till någon underliggande tillgång, men de är fortfarande värdefulla på grund av det unika konceptet och tekniken som stöder dem. Dessutom fortsätter värdet på tokens att variera baserat på hur mycket människor värdesätter applikationen.

Hur man deltar i ICO: er

Om du vill prova händerna tidigt på DApps-token, gå in i en ICO.

Följ stegen nedan:

 1. Håll dig uppdaterad – Följ populära krypto- och DApps-nyheter. Gå med i Slack- eller Telegram-kanaler för vissa ICO och följ dem på Twitter och andra sociala mediasidor.
 2. Förbered en plånbok – Läs noggrant ICO-detaljerna och andra tekniska krav, till exempel vilken plånbok som ska användas för ICO. Och kolla också vilken valuta du ska köpa dina tokens i (BTC, ETH, USD, etc.).
 3. Tidsfaktor – Olika ICO listar olika tidsinställningar enligt olika tidszoner. Kontrollera din tidszon och vara i tid. Vissa ICOs har tidigare avslutats på mindre än några minuter, så du måste vara riktigt snabb och punktlig.

Men en sak att notera är att inte alla ICO är värda det. Vissa ICO är bara bedrägerier som bara ser bra ut på papper.

Analys av ICO: er

Så hur bedömer du om en DApps ICO är en bluff eller inte? Här är några förslag:

 • Kontrollera om DApp löser något verkligt problem.
 • Kontrollera utvecklingsgruppens portfölj och historia.
 • Kontrollera vitboken och titta på dess tekniska genomförbarhet.
 • Gå med i forum för att kontrollera vad de tekniska experterna tycker om DApp.
 • Kontrollera deras utvecklingskarta.
 • Se om de har en fungerande prototypdemo av DApp.

Detta är bara några få av förutsättningarna; Vi föreslår att du gör din forskning och due diligence innan du går in i någon ICO för en DApp.

Framtiden för DApps

Det vi upplever nu är som en smygtitt till en decentraliserad värld som håller på att komma i full gång.

Till och med David Johnston, VD för DApp Fund, förutspår detta i sitt vitt papper:

“Dessa decentraliserade applikationer kommer en dag att överträffa världens största programvaruföretag inom värdering av verktyg, användarbaser och nätverk på grund av deras överlägsna incitamentstruktur, flexibilitet, transparens, flexibilitet och distribuerade natur.”

Att citera “Johnstons lag”:

Allt som kan decentraliseras kommer att decentraliseras.

-David A. Johnston

En decentraliserad framtid väntar på oss.

Vad tycker du om decentralisering av applikationer? Är DApps framtiden för allt som David Johnston förutspår? Låt mig höra dina tankar i kommentarerna nedan!

Gilla det här inlägget? Glöm inte att dela det!

Ytterligare föreslagna avläsningar:

 • Utforska blockchains för förutsägelse marknader
 • Vad är en Bitcoin Hash?
 • Topp 10 kryptovalutor med praktiska användningsfall
 • 5 smarta tips för nybörjare innan du investerar i ICO

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me