En titt på de bästa decentraliserade lagringsnäten (DSN) och deras token

Vi är alla vittne om hur “blockchain” förändrar världen för gott. För dem som har kommit in sent är “blockchain” den underliggande tekniken bakom kryptovalutor som Bitcoin som har tagit alla branscher med storm.

Huvudagendan för denna teknik är att decentralisera många saker som vi vet idag. Det började med decentralisering av pengar med Bitcoin men det går nu framåt och försöker decentralisera andra aspekter av mänskligt liv.

Detta påminner mig också om Johnstons lag som säger,

Allt som kan decentraliseras kommer att decentraliseras

Och detsamma händer! Blockchain-tekniken används för att granska varje hörn och hörn i olika branscher för att nå en slutsats om dess tillämpning kan göra det bättre.

Som ett resultat av det växer de “decentraliserade lagringsnätverken” ut för att utmana status quo för gigantiska molnlagringsföretag som DropBox, OneDrive och Amazon.

Traditionellt har vi för att lagra stora mängder data litat på centraliserade tjänster, varav några jag nämnde ovan. Men på detta sätt måste vi ge upp suveräniteten i våra uppgifter och måste stå vid rodret för sådana centraliserade företag som kan använda dessa uppgifter för alla syften de avser att.

Även med sådana tjänster vet vi verkligen inte hur hacktåligt deras serversystem egentligen är och om de kopierar våra data eller säljer dem någon annanstans.

Men med ökningen av decentraliserade molnlagringstjänster som drivs av blockchain kommer dagarna av stress över datastöld snart att vara borta. Några av de företag som försöker göra det listas nedan.

Top Decentralized Storage Network (DSN)

1. Sia

Sia decentraliserat lagringsnätverk

Sia är en decentraliserad peer-to-peer-molnlagringslösning som syftar till att minska kostnaderna för molnlagring samt förbättra säkerheten för dina lagrade data.

När du väljer att lagra data på Sia blockchain, delar Sia, krypterar och distribuerar dina data till olika noder som senare kan användas för att hämta dina data på din begäran bara för att du har krypterings privata nycklar..

Sia gör detta genom att skapa en marknadsplats för värdar och användare via Siacoins symboliska ekonomi. Vem som helst kan hyra ut extra utrymme på sin dator till Sia-decentraliserade nätverk och få betalt i Siacoin. På samma sätt måste alla användare som vill använda Sia-lagring betala Siacoins till en värd.

Siacoin-valuta används för att utföra ett fillagringskontrakt på Sia blockchain. En värd måste hålla filerna under en överenskommen tid och i ett avtalat utrymme plus måste sätta en viss mängd Siacoins som säkerhet också. Säkerhet så att värden kan straffas om han inte är online när användaren begär informationen. Senare, efter avtalets slut, kommer betalningen att frigöras genom filavtalet till värden i Siacoin.

Om värden tappar filerna får de inte betalt plus att deras säkerhet också är borta. Dessa filkontrakt på Sia-blockchain verkställer ett rättvist spel från både användar- och värdsidan.

  • Läs också: Siacoin (SC) Cryptocurrency: An Ultimate Beginner’s Guide

Vill du köpa Siacoin nu

2. Storj

Storj är ett annat distribuerat lagringsnätverk baserat på blockchain men dess strategi och implementering skiljer sig från sina kamrater.

Du hyr också ditt extra utrymme på din dator eller hårddisk för att lagra andras data och tjäna Storj-tokens för den mängd utrymme du har gett att hyra.

Storj gör också den största, billigaste och säkraste molntjänsten. Säker eftersom dina data är delade, krypterade och distribuerade över nätverket och endast kan nås på din begäran med dina privata nycklar.

Men till skillnad från Sia skapar Storj inte ett fritt marknadsutrymme för att låna ut ditt extra utrymme eftersom priserna redan är fasta av företaget.

Förekomsten av Storj-tokens är också tveksamt eftersom jag inte ser något verkligt användningsfall för dem när du har alternativa betalningsalternativ för att köpa Storj-tjänster i BTC.

Uppriktigt sagt, jag ser dem inte som en stor aktör eftersom deras betalningar för uthyrning av utrymme också är oerhört låga och det inte finns någon brytning av Storj-tokens eftersom det är en ERC20-token.

De är dock säkert bättre än Amazon-liknande tjänster om du bara ser det från prisvinkeln men jag kunde fortfarande inte ta reda på vad som händer när värden flyr bort eller beslutar att inte hyra längre. Jag ser detta som ett problem eftersom det inte finns någon mekanism som Sia här för att straffa eller tvinga värden att fortsätta i kontraktet eftersom de inte har några säkerheter inblandade.

Vill du köpa Storj nu

3. MaidSafe

MaidSafe står för Massive Array of Internet Disks – Secure Access for Everyone.

Det är ett ambitiöst projekt som har utvecklats i mer än ett decennium nu. Det är världens första autonoma datanätverk, ett slags nytt internet, kan du säga.

Och eftersom det enda målet inte är att distribuera och decentralisera data är det mer än en decentraliserad molntjänst som Sia eller Storj. Det behöver inte sägas att Iit har det element som kan användas för mycket säker molnlagring.

Kom också ihåg att MaidSafe inte använder blockchain direkt för decentralisering och har ett helt annat konsensussystem.

Det säkra nätverket har kunder och jordbrukare. Jordbrukare tar hand om data i nätverket genom att tillhandahålla sina resurser som diskutrymme, datorkraft och upptid. Och klienter använder nätverket som att bläddra, ladda upp data, använda DApps etc..

Kunder använder Safecoin för att ladda upp data i nätverket som går sönder, krypteras och distribueras i peer-to-peer-nätverket. Och på begäran kommer bevis på resurskonsensus att användas för att hämta dina uppgifter och även betala Safecoins till bonden som hittade den först för dig. Se bilden nedan för mer förståelse.

Notera: MaidSafeCoin är en proxytoken som släpptes under MaidSafes publikförsäljning och kommer att bytas mot Safecoin på 1: 1-basis när Safecoin släpps. MaidSafeCoin är en token som är listad på bitcoin blockchain och kan köpas på ett antal börser.

4. Filecoin

Filecoin liknar Siacoin eftersom de har sin egen blockchain där gruvdrift faktiskt kommer att ske.

Samtidigt finns det betydande skillnader mellan dem också för de har implementerat olika lösningar för att lösa samma problem.

Filecoin fungerar också baserat på att skapa en gratis marknadsplats för lagring av data och hyra av extra diskutrymme om du har det. Men den bygger på några mycket komplexa och nya tekniska bitar som inte har testats noggrant än. Jag kommer inte att fördjupa mig i att förklara alla dessa tekniska bitar utan kommer att lista dem för din kunskap.

Notera: Filecoin är fortfarande ett futuristiskt projekt som ännu inte har inletts. Du kan nu ansöka på deras hemsida för att bli en tidig gruvarbetare när dess faktiska blockchain startar och kan köpa sina futures på olika börser.

Men med detta sagt, det lägger det naturligtvis bakom resten av projekten som du kan använda nu för att säkert hålla dina data.

Vill du köpa Filecoin Futures nu

Slutsats: Bästa decentraliserade lagringsnätverket

Efter att ha undersökt och skrivit om detta ämne är en sak mycket tydlig – om du vill skapa ett decentraliserat internet måste du först lösa problemet med att lagra data centralt. Projektet som kommer att kunna lösa detta problem kommer att vinna på lång sikt. För en kortare period är alla dessa projekt ett bra alternativ för lagring av känslig data.

Decentraliserad lagring är utan tvekan framtiden för webbens nya lagring men det kommer inte att ske över en natt och vi borde förvänta oss många spärrar innan vi faktiskt träffar en stor.

Med detta sagt finns det andra projekt som försöker göra en sådan sak men inte alla är väldigt tilltalande. Jag tittar också djupt på INXT-projektet för att förstå hur de löser problemet med centraliserad lagring för att bygga ett nytt internet.

Allt från min sida i den här artikeln. Det är dags att höra från dig: Vilket DSN dvs decentraliserat lagringsnätverk du gillar? Använder du något av dessa lagringsnätverk? Hur har din erfarenhet hittills varit?

Jag skulle gärna höra från dig i kommentarfältet nedan.

Varning: Jag är inte investerad i något av dessa mynt just nu men det kan förändras snart. Ta inte heller den här artikeln som en investeringsråd och alltid DYOR (Gör din egen forskning).

Här är några andra handplockade skrifter för din vidare läsning på CoinSutra:

  • Bästa böcker att läsa om blockkedjor och kryptovalutor
  • 5 bästa decentraliserade börser som du kan använda för att handla just nu
  • CryptoKitties – Allt du behöver veta
  • CIVIC Cryptocurrency: Allt du behöver veta

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me