Bitcoin privata nycklar: allt du behöver veta

Vad händer om du förlorade alla dina bitcoins i morgon? Vad skulle du göra?

Låt mig betona denna punkt:

“Om du inte äger din privata nyckel, äger du inte dina bitcoins.”

Ja, du läste rätt.

Även den mest kunniga mannen på Bitcoin säger:

”Den privata nyckeln måste alltid vara hemlig, eftersom det att avslöja den för tredje part motsvarar att ge dem kontroll över de bitcoins som är säkrade med den nyckeln. Den privata nyckeln måste också säkerhetskopieras och skyddas från oavsiktlig förlust, för om den går förlorad kan den inte återvinnas och de medel som säkrats av den förloras också för alltid. ”

Andreas M. Antonopoulos, Mastering Bitcoin: Låsa upp digitala kryptovalutor

I min tidigare guide om Bitcoin-plånböcker har jag använt två termer i stor utsträckning – Privat adress (eller nyckel) och Allmän adress (eller nyckel). Dessa nycklar är det som gör Bitcoin till den säkraste och mest använda kryptovalutan.

För att förstå privata nycklar och offentliga nycklar, låt oss titta på ett exempel.

Tänk på en brevlåda där du får din fysiska post.

Den har ett unikt och specifikt nummer (en adress). Om någon måste skicka ett brev till dig måste han / hon känna till ditt hus / lägenhetnummer för att leverera det.

Och som mottagare har du en sidrivate-adress (eller nyckel) för att låsa upp brevlådan och samla in dina tillhörigheter.

I verkliga livet, ger du dina nycklar till någon okänd?

 • Nej, självklart inte.

Du håller alltid reda på din nyckel och äventyrar inte innehållet i din brevlåda.

På samma sätt, precis som ditt hus / lägenhetnummer, kan alla i Bitcoin-världen känna till din allmän adress (Bitcoin-adress) att skicka bitcoins till dig. Och för att låsa upp (spendera / skicka) dessa bitcoins, skulle du behöva din privat adress (eller nyckel) som du måste ta fullt ansvar för, precis som nycklarna till brevlådan.

Jag känner att det är viktigt att förstå den underliggande tekniska aspekten av nycklar så att du förblir bättre informerad och utbildad för att ta hand om dem.

I nästa avsnitt kommer jag att berätta om några grundläggande tekniska aspekter av dessa nycklar.

Vad är Bitcoin Private Key?

En privat nyckel är ett hemligt, alfanumeriskt lösenord / nummer som används för att spendera / skicka dina bitcoins till en annan Bitcoin-adress. Det är ett 256-bitars långt nummer som väljs slumpmässigt så snart du skapar en plånbok.

Graden av slumpmässighet och unikhet definieras väl av kryptografiska funktioner för säkerhetsändamål.

Så här ser Bitcoin privatnyckel ut (den börjar alltid med 5):

5Kb8kLf9zgWQnogidDA76MzPL6TsZZY36hWXMssSzNydYXYB9KF

Vad är en allmän adress (eller nyckel)?

Detta är en annan alfanumerisk adress / nummer som härrör från privata nycklar endast genom att använda kryptografiska matematiska funktioner.

Det är omöjligt att omarbeta och nå den privata nyckel som den genererades från.

Det här är adressen som används för att offentligt ta emot bitcoins.

Så här ser Bitcoin-adressen ut (den börjar alltid med 1):

1EHNa6Q4Jz2uvNExL497mE43ikXhwF6kZm

Denna adress ses och sänds alltid för att ta emot bitcoins. Användare kan göra så många offentliga adresser som de vill ta emot bitcoins.

Vad används Bitcoin privata nycklar till?

Privata nycklar används för att göra irreversibla transaktioner. Ja, irreversibel!

De är nyckeln till att spendera och skicka dina bitcoins till vem som helst och var som helst. Denna irreversibilitet garanteras av matematiska signaturer som är länkade till varje transaktion när vi använder privata nycklar för att skicka bitcoins.

Och för varje transaktion är dessa signaturer unika, även om de genereras från samma privata nycklar. Den här funktionen gör dem omöjlig att kopiera. Användaren kan med säkerhet använda samma privata nyckel om och om igen.

Dessutom är signaturerna matematiskt relaterade till Bitcoin-adresser. Denna matematiska relation hjälper till att bekräfta att signaturerna endast är av just den kontoinnehavaren som vill överföra bitcoins.

Bitcoin-konto

Hur skyddar vi privata nycklar?

Det är OK om du inte förstod ovanstående tekniska grejer.

Du kan fortfarande använda Bitcoin så länge du håller dina privata nycklar säkra.

Dessa digitala nycklar är avgörande för ägandet av bitcoins. Dessa nycklar lagras inte i Bitcoin-nätverket utan skapas och lagras av filen / programvaran (aka plånbok).

En plånbok lagrar dessa nycklar. Det finns många typer av plånböcker där ute och vissa låter privata nycklar lagras och skyddas av användaren.

Vissa håller nyckeln säker för användarens räkning.

 • Läs: Hur man lagrar privata nycklar säkert
 • var man kan lagra återvinningsutsäde

Jag har undersökt varje typ av säkerhetsåtgärd åt dig så att du kan välja den mest effektiva plånboken efter dina behov.

Webb- och mobilplånböcker

De flesta webb- och mobilplånbokstjänster på Bitcoin-marknaden lagrar din privata nyckel för dina räkning på deras servrar.

De lagras i en krypterad form som bara du kan dekryptera.

Android-plånböcker:

 • Coinomi
 • SamouraiWallet
 • Guarda
 • Atomic Wallet

iOS-plånböcker:

I denna typ av plånbok hålls dina nycklar av någon annan, och om det blir hackat eller stulet är dina bitcoins borta. Det är därför du måste vidta extra säkerhetsåtgärder när du hanterar dessa tjänster.

Skrivbordsplånböcker

Skrivbordsplånböcker är relativt säkra. När du har installerat dem på skrivbordet i sådana plånböcker får du din Bitcoin-adress och din privata nyckel i en nedladdningsbar och importerbar fil.

Dessa importerbara nycklar kan göras lösenordsskyddade och lagras på ett minneskort eller hårddisk.

Men när du förlorar filen med den privata nyckeln kommer du att förlora bitcoins.

Jag ska diskutera var och en av dessa i detalj i kommande artiklar.

 • Exodus
 • Atom
 • Electrum
 • Guarda

Här är några stationära Bitcoin-plånböcker:

Bitcoin Desktop PlånböckerBitcoin Desktop Plånböcker

Hårdvaruplånböcker

Hårdvaruplånböcker är i grunden en elektronisk uppfinning gjord för att lagra dina privata nycklar offline bort från den sårbara onlinemiljön så att de inte kan hackas.

Vissa hårdvaruplånböcker har säkerhetsnätkort som liknar vissa betalkort för att verifiera transaktionen. Vissa har till och med en liten digital skärm för att verifiera dina transaktioner.

De är manipuleringssäkra och har ett begränsat användargränssnitt. Om din enhet förstörs, så länge du har en säkerhetskopieringskod, kan du hämta dina nycklar och bitcoins.

Några av de populära hårdvaruplånböckerna är:

 • Trezor

Trezor

Trezor var den första hårdvaruplånboken som lanserades sedan uppfinningen av Bitcoin. Det är en liten enhet som kan anslutas via en USB-kabel till din persondator. Dess grundläggande syfte är att lagra privata nycklar offline och underteckna transaktioner.

 • Ledger Nano S

Ledger Nano S

Ledger Nano S kan användas även på en dator som är infekterad med skadlig kod. Den har två knappar som behövs för att tryckas ihop för att signera och bekräfta en transaktion, vilket gör det omöjligt för en hackare att använda.

Ledger Nano S kräver också att användaren skapar en PIN-kod vid installationen. PIN-koden hjälper till att förhindra förlust av bitcoins om din Nano S går vilse.

Det stöder Bitcoin, Ethereum och andra populära altcoins, och ansluter till andra programvaruplånböcker som MyCelium. Här är några videor för att lära dig mer om Ledger Nano S:

Pappersplånböcker (kylförvaring)

Pappersplånböcker är helt enkelt Bitcoin-privata nycklar tryckta på ett papper. Det kan också ha Bitcoin-adressen tryckt på den, men inte nödvändigtvis. Pappersplånböcker är ett effektivt sätt att lagra privata Bitcoin-nycklar offline.

De skyddar användaren mot potentiell stöld eller missöde med stationära eller mobila enheter.

Dessa typer av plånböcker kallas också “kylförvaring” eftersom nycklarna genereras offline och aldrig lagras online eller på en dator.

Du kan göra din pappersplånbok från bitaddress.org, som är en HTML-sida endast för detta ändamål.

Du kan spara HTML-sidan offline och förbli frånkopplad från internet för att generera nycklarna. De kan skrivas ut på papper eller lagras som en mjuk kopia på en USB eller hårddisk. Läs min tidigare guide hur man skapar en Bitcoin-plånbok.

Bitcoin pappersplånbokBitcoin pappersplånbok

Slutsats

I en Bitcoin-plånbok är det viktigaste din privata nyckel eftersom den kommer att bevisa att de bitcoins du hävdar som dina egna faktiskt är dina.

I kommande inlägg kommer jag att täcka hur man ställer in en plånbok för varje typ (mobil / skrivbord / hårdvara / papper) och hur man sparar / importerar dina privata nycklar.

Hur håller du dina privata nycklar säkra? Låt oss veta vad du gör i kommentarerna nedan !! Har du en fråga om privata Bitcoin-nycklar? Fråga gärna i kommentarsektionen nedan.

Här är några guider relaterade till Bitcoin plånbok som du måste läsa nästa:

 • Markera skillnaden mellan att svepa & Importera privata nycklar
 • Varför ska du beställa två eller fler hårdvaruplånböcker samtidigt?
 • Säkerhetsrisker för mobil, webb & Desktop Bitcoin Plånböcker [Måste veta]
 • Bästa Bitcoin plånbok
 • Hur får man en Bitcoin-adress?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me