Bitcoin Mining: En grundläggande guide för nybörjare

Förra veckan bad en vän till mig att förklara Bitcoin-gruvdrift för honom på ett sätt som en femåring skulle förstå. Det var då jag insåg att det skulle vara så många ute som ännu inte förstår begreppet Bitcoin-gruvdrift.

Till att börja, Bitcoinbrytning är en energiintensiv process för att introducera nya Bitcoins i ekosystemet.

Du kan tänka på det ett ögonblick som skapande av nya valutor av olika regeringar runt om i världen. Men till skillnad från regeringarna är Bitcoins leverans fast och reglerad av matematiklagarna som är praktiskt taget omöjliga att bryta.

Det är inte heller så enkelt som banker som skriver ut nya valutasedlar. Istället utförs mycket arbete, energiintensivt och kostnadsförvärv innan man producerar en enda Bitcoin, som kallas bevis på arbete.

Med tanke på det faktum att Bitcoin är baserat på blockchain-teknik, skulle jag rekommendera dig att noggrant förstå konceptet blockchain. För om termen blockchain är främmande för dig kanske den här guiden inte är till stor hjälp för dig.

  • Den ultimata guiden för att förstå vad en “Blockchain” är?

Vad är Bitcoin Mining?

Innan du dyker in i hur Bitcoin mining fungerar, rekommenderar jag att du tittar på den här korta videon om Bitcoin mining för att få en helhetsbild av vad mining är.

Som anges i videon, till skillnad från utskrift av fiatvalutan av centralbanker, bryts bitcoins i Bitcoin-nätverket. Tänk på det som guldbrytning men på internet.

Och precis som guldbrytning är kostnadskrävande och energiintensiv är Bitcoin-gruvdrift också intensiv eftersom det är sällsynt och begränsat av utformningen av sitt eget protokoll.

Precis som guldgruvare bryts Bitcoins av Bitcoin gruvarbetare och denna gruvprocess introducerar nya Bitcoins i ekosystemet.

Introduktionen av nya Bitcoins händer när Bitcoin-gruvarbetare bryter fram ett giltigt Bitcoin-block och därmed tjänar blockbelöningen i nya Bitcoins. Denna process hänvisas ibland också till lotteriet eftersom den här processen att vinna nya mynt sker baserat på gissningar som gruvarbetarna gör.

Dessa är dock inte enkla, slumpmässiga gissningar. Istället är de högutbildade och begränsade gissningar som kräver mycket energi.

För att varje gissning ska testas jämnt måste en viss mängd energi spenderas, där vanligtvis de flesta gissningar misslyckas och slösar mycket energi från gruvarbetarens ficka.

Oavsett detta lyckas en gruvarbetare i världen gissa var 10: e minut efter mycket energiförbrukning och får därmed lägga till blocket i blockchain och får lotteriet som är blockbelöningen.

Vilket betyder att gruvarbetaren som kunde gissa ett giltigt block måste ha gjort oräkneliga försök innan de uppnått rätt gissning, i sin tur att bränna mycket energi.

Detta är bevis på arbete och som belöning för att bränna sin energi får gruvarbetare blockbelöningen i form av Bitcoins som de senare kan sälja eller HODL till nuvarande marknadspris.

Från och med nu är belöningen för att hitta ett giltigt block i Bitcoins nätverk 12,5 nyskapade Bitcoins.

Tillbaka 2009, i början av Bitcoin-nätverket, var belöningen 50 BTC. Belöningen halveras vart fjärde år för att upprätthålla inflationen och nå den totala tillgången på 21 miljoner någon gång år 2120.

Detta var ett icke-tekniskt sätt att förstå vad Bitcoin-gruvdrift är och hur det fungerar på en högre nivå.

Låt oss nu titta på en mer teknisk förklaring av Bitcoin-gruvdrift.

Vad är Bitcoin Mining? [Tekniskt förklarat]

Innan jag dyker in i Bitcoin-gruvdrift vill jag förklara några termer för att hjälpa dig relatera till det jag pratar om.

  • Bitcoin Hash-funktion

Bitcoin använder SHA-256, en matematisk funktion som tar en ingång av vilken storlek som helst och producerar en fast längd varje gång. Den genererade produktionen kallas en hash eller Bitcoin Hash.

  • Merkel Tree & Merkel Root

Merkelträd är ett hashträd och den sista haschen av det trädet kallas Merkel-roten eller rot-haschen. Detta är ett koncept inom datavetenskap och kryptografi baserat på vilket Bitcoin bryts. Bitcoin-blockträdet ser ut ungefär så här efter att ha hasats i ett träd:

Bitcoin-Merkel-Tree

Obs! Jag har bara tagit fyra transaktioner i det här exemplet men i verkligheten finns det flera hundra transaktioner i ett Bitcoin-block.

  • Mål & Svårighet

Målet och svårigheten för Bitcoin-nätverket är liknande saker men svårigheten är mer förståelig i människans natur. Target är ett 256-bitarsnummer (extremt stort), erhållet genom att hasha föregående blockets rubrik på ett visst sätt, som alla Bitcoin-klienter delar, medan svårighet är ett mått på hur svårt det är att hitta en hash under eller lika med en given mål och mäts i hashfrekvens.

  • Bitcoin Nonce

‘Bitcoin nonce’ är ett särskilt 32-bitars (4-byte) fält i ingången till SHA-256-hashfunktionen vars värde måste ställas in på ett sådant sätt att den hashade utgången innehåller ett visst antal ledande nollor som ska vara lika med eller mindre än målet. Och det här är fältet som gruvarbetare spelar för att få önskad effekt.

Bli inte överväldigad om du inte har förstått termerna som nämns ovan. Jag kommer att ansluta alla punkter för att visa dig en större bild som klargör saker.

Men för att ansluta prickarna måste jag hänvisa till min förklaring om Bitcoin-gruvdrift i föregående avsnitt. Om du kommer ihåg diskuterade vi hur gruvarbetarna vinner lotteriet genom att gissa rätt data som är omöjliga att hitta utan att spendera energi.

Låt oss se hur en gruvarbetare vinner detta lotteri.

För att lyckas bryta ett block måste en gruvarbetare hasha blockets rubrik på ett sätt som är mindre än eller lika med “mål.”. Detta blockhuvud skapas genom att haska alla transaktioner i ett block och därigenom bilda ett Merkel-träd med en Merkel-rot.

Vidare kombineras denna rot med en hash av det senaste blocket och en nonce. Nu, dessa rådata från Merkel Root + Tidigare Hash + Nonce + Tidsstämpel sätts i en SHA-256-funktion för att producera en viss typ av hash-utdata som är enligt målet.

Block-Hashed-rubrik

Målet, när denna artikel skrivs, är att SHA-256-hash för ett blockets rubrik måste vara en 256-bitars alfanumerisk sträng och måste börja med 17 nollor. Du kan också se här att målet någon gång i historien var att få en block-hash med 8 nollor. Målet ändras samtidigt med svårighetsförändringen varje kvartal 2016.

Gruvarbetarna anländer sedan till just detta hash (eller mål) genom att variera en liten del av blockets rubriker, som kallas “nonce.”En nonce börjar alltid med“ 0 ”och ökas varje gång för att erhålla önskad hash (eller mål).

Eftersom variationen av nonce är hit and miss är chanserna att få just den här hash (eller målet), som börjar med dessa många nollor, mycket låga. Därför måste många försök göras av en gruvarbetare genom att variera nonce och kontinuerlig variation av nonce på ett inkrementellt sätt kallas matematiskt gissa beviset.

Och detta kräver en enorm mängd datorkraft- och hårdvareresurser som bevisar att en stor mängd arbete utförs innan någon enskild block bryts. Det är därför detta kallas “proof-of-work”.

Och på det här sättet, oavsett vilken gruvarbetare som får rätt Bitcoin Hash enligt målet först får lotteriet och får blockbelöningen på 12,5 BTC.

Och på det här sättet blockeras och transaktionerna som finns i det blocket läggs till och uppdateras på Bitcoin-huvudboken kallad Bitcoins blockchain.

Slutsats

För att avsluta detta kommer jag att visa dig två förenklade bilder av Bitcoin-gruvdrift som ytterligare kommer att öka din förståelse. Jag har lånat det här från internet.

Fel-Bitcoin-Hash

Svårighetsnivån bestämmer början på mål hash, som fortsätter att förändras varje kvartal 2016, ungefär varannan vecka.

Rätt-Bitcoin-Hash

Allt sagt och gjort, det kan se ut som en fantastisk idé att komma igång med Bitcoin-gruvdrift och tjäna eftersom nätverket är öppet för alla att gå med. Bitcoin-gruvdrift har dock utvecklats mycket under de senaste nio åren.

Ursprungligen, när det inte fanns några Bitcoin-utbyten, var det enda sättet att få dem att ställa in en fullständig nod och börja bryta på din CPU tills du hittar ett giltigt block. Det är dock inte möjligt längre.

Bitcoinbrytning fortsätter att bli svårt eftersom fler gruvarbetare går med för att upprätthålla en balanserad generation av nya mynt. Och genom åren många gruvarbetare med special GPU: er och ASIC-gruvarbetare har gått med i Bitcoin-nätverket och därigenom höjt svårighetsfältet så högt att det inte längre är lönsamt eller till och med möjligt att bryta på processorer.

Nu har gruvdrift blivit en nischuppgift som kräver att du gör stora investeringar i speciell hårdvara, mycket el och andra kylenheter. Därför görs det nu i datacenter och stora gruvgårdar.

Om du inte är redo att bli en gruvarbetare, fortsätt arbeta hårt i ditt nuvarande yrke, HODL Bitcoins och håll dig uppdaterad med CoinSutra.

Det är allt från min sida i den här artikeln. Jag lämnar dig med en video genom vilken du kan ta en smyga in på en Bitcoin-gruvgård och förstå det bättre.

Om du gillar den här artikeln, glöm inte att dela den med dina vänner och familj!

För vidare läsning:

  • 5 bästa Altcoins som aktiverade SegWit på deras blockchain
  • Så här kan du påskynda fasta Bitcoin-transaktioner
  • Bästa Bitcoin Blockchain / Block Explorers
  • Topp 5 Bitcoin-myter som behöver bytas ut
  • De 5 mest populära sätten att tjäna Bitcoin

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me