Hvordan Blockchain kan hjelpe Haiti å komme seg

Jeg var heldig nok til å delta på årets Summit at Sea, en bemerkelsesverdig tredagers samling på 3000 mennesker på et cruiseskip. Det er sjelden jeg møter folk sosialt som er kjent med arbeidet mitt, men på Summit hørte jeg tre eller fire samtaler om dagen om blockchain, ofte mellom folk som ikke jobber innen teknologi. Det var oppmuntrende for meg og mine kolleger på ConsenSys å finne vårt felt på hodet til det større entreprenørskapssamfunnet.

En annen hyggelig overraskelse var møtet “blockchain for social good”, hvor vi hadde sjansen til å snakke med den tidligere Statsminister på Haiti, Laurent Lamothe. Laurent delte sin beretning om jordskjelvet i 2010; det var påfallende forskjellig fra det jeg hadde lest i media.

Hvordan Blockchain kan hjelpe Haiti å komme seg

Ifølge den haitiske regjeringen drepte jordskjelvet med en styrke på 7,0 over 200 000 og skadet en enorm mengde eiendom. For Haiti, en av de minste økonomiene på den vestlige halvkule, var dette et uoverstigelig tilbakeslag. Humanitære grupper sirklet og lovet å hjelpe, og tok overskrifter med påstander om å ha samlet inn millioner, men til slutt kom hjelpepengene aldri.

Som en teknisk kunnskapsrik statsminister med bakgrunn fra entreprenørskap begynte Laurent å utforske teknologiske løsninger på krisene landet hans sto overfor. Hans søk førte ham til blockchain og til organisasjonen vår, så vi satte oss sammen og tenkte på noen måter vi kan hjelpe.

Flytt landregister til blockchain

Før jordskjelvet var Haiti avhengig av papirdokumenter for omtrent alt. Disse dokumentene ble lagret i kommunale bygninger, hvorav mange ble ødelagt i katastrofen.

Uten papirfiler var det ingen måte å avgjøre hvem som eide hva. Da Haiti prøvde å rekonstruere landregistrene sine, ble hver eiendom blitt hevdet av mange konkurrerende mennesker. Det er unødvendig å si at manglende evne til å opprettholde eiendoms eierskap gjennom en naturkatastrofe sårer offentlighetens tillit til regjeringen og økonomien.

Dette problemet er ikke unikt for Haiti. Nesten alle land, inkludert USA, til en viss grad er avhengig av papirjournaler som ikke er sikkerhetskopiert digitalt. De sentrale bygningene der disse fysiske dokumentene er plassert, er sårbare for ulykker, angrep og naturkatastrofer. Papirdokumenter er relativt enkle å smi, utsatt for svindel og manipulering. Et korrupt regime kan endre nasjonens historie ved å forfalske dokumenter.

Bare datamatisering av postene, mens det er en fordel i forhold til papirregistreringer, mangler betydelige fordeler som ville oppnås med blockchain-teknologi. Datastyrte poster og sikkerhetskopiering ville ha mange av de samme feilene som papirdokumentene hadde. Hver gang eierskapet overføres, vil det medføre en manuell prosess, som er utsatt for samme feil, svindel og ineffektivitet som er farlig i papiroppdateringer. Eierskap til eiendom representert med et blockchain-token muliggjør enkel, feilfri og ikke-repudiabel overføring av eierskap, konseptuelt så enkelt som å sende en dollar via PayPal.

Dette vil gjøre at rettighetshaverne føler seg tryggere på eiendommen og er sikre på at de kan overføre den gjennom generasjoner. Hvis Haiti begynte å legge landregistret sitt i blockchain i dag, ville det hoppe over databaseringsinnsatsen til velstående land og bli med i rekkene til de mest teknologisk eliteadministrasjonene i verden. For eksempel utforsker Estland, Georgia og Honduras forskjellige blockchain-implementeringer, og De forente arabiske emirater har også kunngjort ambisiøse planer å kjøre hele Dubai på blockchain innen 2020.

Haiti kunne hoppe over sentraliserte beregningsarkitekturer slik at mange utviklingsland sprang kobbertelefonlinjer og flyttet rett inn i trådløs teknologi uten å bruke kapital på teknologi som allerede var blitt foreldet.

Gjør bistandsutgiftene gjennomsiktige

En tragisk del av Laurents historie gjelder Røde Kors. Røde Kors er en av de største humanitære hjelpeorganisasjonene i verden. Naturligvis, da jordskjelvet rammet Haiti, det veldig offentlig innsamlet $ 500 millioner i midler for å hjelpe til med gjenoppbygging.

Ifølge Laurent, den gang Haitis statsminister, kom midlene aldri til øya. Han tok med seg en delegasjon for å møte Røde Kors i New York. Organisasjonens representanter klarte ikke å forklare hvor 500 millioner dollar hadde gått. Da Laurent presset dem, sa de at de kanskje kunne skrape sammen 1 million dollar for å sende regjeringen hans.

Uansett hvor 500 millioner dollar gikk, er det som skjedde i Haiti bekymringsfullt. Humanitære grupper møter ofte påstander om at de ikke bruker penger godt, noe som skader omdømmet deres, enten det er berettiget eller ikke, dette avskrekker sjenerøse mennesker fra å donere. Blockchain tilbyr en interessant løsning her for å gjenoppbygge tillit til veldedighetsgrupper.

I dag er det vanskelig å spore hvordan veldedighetsorganisasjoner bruker pengene de samler inn. Men ved hjelp av blockchain crowdfunding verktøy som WeiFund, grupper kan skaffe penger gjennomsiktig til offentlige prosjekter. Deretter, blockchain styringsverktøy som Styrerom kan demokratisere prosessen med tildeling av fond ved å la giverne direkte stemme på hvordan penger blir brukt. Til slutt, blockchain hovedbok verktøy som Balanse3 vil vise givere hvor hver bit av verdi går, og sørge for at deres stemmer fra styrerommet oversettes til penger brukt på ønskede tiltak.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me