Kryptovalutor och regeringar: krig eller samarbete?

Eftersom Blockchain genomsyrar fler och fler områden i våra liv inklusive ekonomi, säkerhet, hälso- och sjukvård, IoT och många andra, är det oundvikligt att det kommer under noggrann uppmärksamhet från regeringar. Det är inte konstigt – stater föredrar att behålla kontrollen över alla aspekter av sina medborgares liv och Blockchains decentraliserade natur verkar strida mot denna önskan..

Den mest kända aspekten av Blockchain är naturligtvis den kraft det ger till kryptovalutor. Vissa stater fruktar krypto i en sådan utsträckning att de förbjuder operationer i krypto för att skydda deras ekonomiska oberoende från de verkliga eller upplevda hoten.

Men vad kan regeringar göra? Är blockering av kryptovalutor en lönsam lösning för paranoida regimer eller inte? Låt oss ta reda på det.

Befintliga metoder för kryptovalutaförbud

Det finns ett antal länder där användning av kryptovalutor helt eller delvis är förbjudet. Det är dock inte omöjligt att dabba i krypto för medborgarna i dessa länder. Både Tor och VPN-tjänster är tillgängliga för dem, så att de kan dölja sin verksamhet för regeringen.

De flesta stater som har problem med bitcoin och andra valutor har inte förbjudit dem helt. Medan medborgarna får köpa och sälja dem (så att deras mynt ses som virtuella varor) kan de inte använda kryptovalutor som betalningsmedel. Detta är fallet i länder som Indonesien, Vietnam och några andra, enligt a 2018 års rapport utfärdat av Law Library of Congress.

Det finns dock länder som förbjuder sina medborgare att hantera kryptovalutor på något sätt. Egypten är ett exempel på ett sådant land, även om religiösa problem läggs till de finansiella där, eftersom användningen av kryptovalutor anses vara islamisk av de egyptiska lagstiftarna.

Många länder anger också att handel med bitcoin är extremt flyktig och riskfylld och föreslår att deras medborgare inte bedriver denna handel.

Den mest citerade anledningen till att blockera kryptovalutor är att deras användning, tack vare deras pseudonyma natur, är svår att spåra. Enligt den tidigare indiska finansministern Arun Jaitley var regeringen därför tvungen att ”vidta alla åtgärder för att eliminera användningen av dessa kryptoasseter vid finansiering av olagliga aktiviteter.”

Naturligtvis kan samma tvivelaktiga argument användas mot många andra saker, inklusive kontanter. Men kontanter utges naturligtvis av landets finansinstitut – till skillnad från kryptovalutor. Det senare kan erhållas av människor utan regeringens vetskap och det är det som gör regeringarna oroliga.

Är det möjligt eller nödvändigt för ett land att faktiskt förbjuda krypto?

Som vi har fastställt minskar inte enkla förbud, även om de är parade med stora böter, det verkligen eftersom det finns sätt att behålla sitt engagemang i den hemliga handeln med kryptovalutor. Men mycket få regeringar hindrades någonsin från att vara påträngande av några svårigheter. Så kan kryptovalutor förbjudas på något territorium på riktigt?

Det är helt omöjligt. Tekniskt sett kommer allt annat än ett helt internetförbud att brista för att hindra medborgarna från att handla i krypto på grund av decentralisering.

När det gäller rättsliga åtgärder kommer det inte heller att hjälpa mycket att höja påföljderna. Att förbjuda allt som är så efterfrågat som kryptovalutor leder oundvikligen till att det skapas svarta marknader för den produkten, tjänsten eller varan, och människor stoppas inte av de eventuella följderna.

Vissa ekonomer har uttryckte sin tro att det enda sättet för någon regering att döda kryptovalutor är att öka medborgarnas ekonomiska frihet. Denna idé håller lite vatten: om incitamentet att söka någon annanstans än till ett lands monetära system för ekonomiskt oberoende minskar sannolikt efterfrågan på bitcoin också.

Men även denna föreslagna metod är inte ett hot mot gruvarbetare och handlare. Ingen regering kommer sannolikt att ge friheten att frivilligt flytta pengar som kryptovalutor redan tillhandahåller. Det är så inte minst på grund av samma gamla pseudonymitetsproblem: om du inte kan spåra pengarna, hur ska du hindra dem från att nå terrorister? (Men som vi vet kunde terrorister tyvärr hitta finansiering långt före tillkomsten av kryptovalutor).

Dessutom finns det liten anledning att kämpa mot krypto för regeringar. Eftersom Blockchain är en enorm trend idag, är det bara vettigt att anamma det och riva fördelarna med det, till exempel inflödet av investeringar i landets teknologisektor som säkert kommer att följa om du börjar utveckla nya kryptovalutarelaterade lösningar och idéer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me