Beyond Gaming – Utforska nyttan med ERC-1155 Token Standard!

Utforska nyttan av ERC-1155 Token Standard och vad är en ERC Token Standard och varför vi behöver en?

ERC står för ‘Ethereum Request for Comments.’ Det är ett tekniskt dokument som skapats av smarta kontraktsutvecklare på Ethereum som definierar en uppsättning regler. En utvecklare som kodar en ny token måste följa dessa regler för att implementera tokens för Ethereum-ekosystemet. Innan det blir en standard måste ett ERC revideras, kommenteras och accepteras av samhället.

Men varför definiera regler?

Svaret på denna fråga ligger i själva strukturen i Ethereums ekosystem. För att utföra specifika funktioner i ekosystemet stöder Ethereum decentraliserade appar (Dapps). Beroende på dessa specifika funktioner som löser syftet med Dapp, kan det behöva producera tokens som fungerar som en valuta eller representerar tillgångar som guld eller egendom. Nu måste dessa tokens lagras i plånböcker och handlas på populära kryptovalutabörser. Annars har de inget värde. Dessa plånböcker, utbyten etc. följer också reglerna som definieras i ERC-dokumenten för att säkerställa kompatibilitet och stödjer alla tokens som baseras på specifika ERC-tokenstandarder.

Läs mer: Vad är Dapps? Den nya decentraliserade framtiden

Så det är enkelt – ERC-dokument definierar standardriktlinjer som alla kan följa för att bygga kompatibla tokens och de appar som stöder dem.

Gaming ERC-1155 Token Standard – en kombination av ERC-20s verktyg & ERC-721

ERC-1155-tokenstandarden gör det möjligt att skapa svampbara, halvfungibla och icke-fungibla tokens i en enda tokenstandard. Denna funktion ger ERC-1155-tokenstandard en kant över ERC-20 och ERC-721, som möjliggör antingen skapande av fungibla tokens (ERC-20) eller icke-fungibla tokens (ERC-721).

Läs mer: ERC20 Tokens: En omfattande Origin Story

Fungibel token har inte unika identiteter och kan ersättas med andra identiska tokens, som i fall där tokens fungerar som valuta. Däremot har icke-fungibla tokens unika identiteter och är oersättliga. De representerar unika tillgångar på Blockchain, som ett hus.

Men spel har båda typerna av föremål – fungibla och icke-fungibla. Följaktligen följer antingen ERC-20 eller ERC-721-tokenstandarden inte för en utvecklare som kodar för ett Blockchain-baserat ekosystem för ett spel. Låt oss förstå detta med ett exempel. I ett spel kan det finnas ‘med-kit’ som är fungibla (man kan placera av andra), begränsade upplagor som är halvfungibla (eftersom de är tillgängliga för några få användare) och unika vapen som inte är svampbar. Det är här ERC-1155 token standard kommer in i bilden.

Dessutom kräver ERC-1155-tokenstandarden inte att distribuera en separat kod för varje icke-fungibel token, något som krävs i ERC-721. I ERC-1155 lagras den ”gemensamma koden” över tokens i ett centralt smart kontrakt med en unik identifierare som kan hänvisas till av andra smarta kontrakt. Det gör det möjligt för smarta kontrakt att “återanvända” kod från det centrala smarta kontraktet. Denna metod eliminerar behovet av att kopiera den repetitiva koden, vilket sparar mycket lagringsutrymme och GAS slösas bort vid bearbetning av samma kod om och om igen.

Läs mer: Vad är Ethereum Gas: Steg-för-steg-guide

Är spel det enda användningsfallet för ERC-1155 Token Standard?

Absolut inte!

Det finns många verkliga scenarier som använder både fungibla (replikerbara) och icke-fungibla (unika) objekt. Till exempel – det digitala innehållet & konstverk. Det finns konstverk & digitalt innehåll som har unika identiteter. Det finns till exempel bara ett original ”Whistlers mor”Målning. Det kan också finnas utskrifter i begränsad upplaga som gjorts av en konstnär som endast är tillgängliga för några utvalda. Och så finns det icke-exklusiva konstverk som kan köpas och reproduceras av vem som helst. Dessa scenarier är lämpliga för att designa svampbara, halvfungibla respektive icke-svampbara tokens, och ett Ethereum-baserat ekosystem som kräver att alla behöver följa ERC-1155-tokenstandarden.

ERC-1155 Token: Slutsats

Oavsett om ditt Blockchain-användningsfall har krav på fungibla, icke-fungibla och halvfungibla föremål, är det alltid bra att ha förmågan att erbjuda något av dessa tokens i en enda tokenstandard. ERC-20 och ERC-721-tokenstandarder kräver att man spenderar GAS-enheter för varje smartt kontrakt som utförs. Metoden att hänvisa till ett centralt smart kontrakt är därför mer meningsfullt, eftersom det skulle kosta färre gasenheter samt använda färre resurser som är fördelaktigt för alla!

Om författaren

Anas: För närvarande förföljer PH.D. inom marknadsföring, hans senaste intresse inkluderar nya tekniker som Blockchain, IoT och A.I.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me