5 Blockchain-applikationer som kommer att störa samhället

Du har nog hört talas om bitcoin och kryptovaluta nu. Och från och med sent har termen “Blockchain” gjort massiva stänk i tech-samhället.

Det är tekniken som stöder digitala valutor och säkerställer att alla transaktioner genomförs och registreras ordentligt. Men det som lagras i blockchain behöver inte bara vara en valutaenhet – det kan användas för alla andra intressanta användningsområden.

Men det finns en understrykande fråga som de flesta har.

Vilka är framtidens blockchain-applikationer?

Som det visar sig kan fler applikationer förutom valutan utvecklas för att utnyttja tekniken. Följande är fem av blockchain-idéerna som pågår i pågående arbete.

1. DIGITAL IDENTITET

Tänk dig att du aldrig behöver oroa dig för din digitala säkerhet igen. Det är ett stort problem i världen.

Som nu beräknas kosta industrin cirka 18,5 miljarder dollar årligen, enligt en rapport som släpptes torsdag av Distil Networks.

Det betyder att för varje $ 3 som spenderas går $ 1 till annonsbedrägerier.

Blockchain-teknik gör spårning och hantering av digitala identiteter både säker och effektiv, vilket resulterar i sömlösa inloggningar och minskat bedrägeri.

Vare sig det är bank, hälso- och sjukvård, nationell säkerhet, medborgarskapsdokumentation eller detaljhandel online, identitetsautentisering och auktorisering är en process som är invecklat i handel och kultur världen.

Kommer du ihåg vad som hände med Target?

Dataintrånget på Target var betydligt bredare än vad som ursprungligen rapporterades: Företaget sa att 70 miljoner kunder hade hackat information som deras namn, adress, telefonnummer och e-postadress i intrånget..

Händelser som hackade databaser och brutna konton skiner ljus över de växande problemen i ett tekniskt avancerat samhälle utan snabbare identitetsbaserade säkerhetsinnovationer.

Blockchain-tekniken erbjuder en lösning på många digitala identitetsfrågor, där identiteten kan unikt verifieras på ett obestridligt, oföränderligt och säkert sätt. Nuvarande metoder använder problematiska lösenordsbaserade system med delade hemligheter som utbyts och lagras på osäkra system. Blockchain-baserade autentiseringssystem är baserade på obestridlig identitetsverifiering med digitala signaturer baserade på kryptografi med offentlig nyckel. Vid blockchainidentitetsautentisering är den enda kontrollen som utförs om transaktionen undertecknades av rätt privat nyckel eller inte. Det dras slutsatsen att den som har tillgång till den privata nyckeln är ägaren och den exakta identiteten på ägaren anses vara irrelevant.

Blockchain identitetsanvändningsfall

Blockchain-teknik kan tillämpas på identitetsapplikationer inom följande områden:

  • Digitala identiteter
  • Pass
  • E-uppehållstillstånd
  • Födelsebevis
  • Bröllopscertifikat
  • ID
  • Online-kontoinloggning

ShoCard är en digital identitet som skyddar konsumenternas integritet och är lika lätt att förstå och använda som att visa ett körkort. Den är optimerad för mobil och så säker att en bank kan lita på den.

2. DISTRIBUTERAD MOLKFÖRVARING

Blockchain-datalagring kommer att bli en enorm störare inom en snar framtid. (3-5 år)

Varför kan du fråga?

Nuvarande molnlagringstjänster är centraliserade – så du måste användarna lita på en enda lagringsleverantör. “De” styr alla dina onlinetillgångar.

Å andra sidan med Blockchain kan detta bli decentraliserat. Till exempel, Storj är betatestande molnlagring med ett Blockchain-driven nätverk för att förbättra säkerheten och minska beroendet. Dessutom kan användare (du) hyra ut överflödig lagringskapacitet, Airbnb-stil, vilket skapar nya marknadsplatser.

Sidanot: Se upp för små nischföretag som dyker upp med Slock.it-teknik och Storj tillsammans. Om jag var Airbnb eller Uber skulle jag ägna stor uppmärksamhet åt detta.

Vem som helst på internet kan lagra dina data till ett överenskommet pris. Hashing och att ha data på flera platser är nycklarna till att säkra den.

Storj.io och factom är två nystartade företag som utforskar denna idé. Efter kryptering av dina data skickas den ut till ett nätverk med enkla spårning av grundläggande metadata.

3. DECENTRALISERAD NOTERING

En intressant funktion i blockchain är dess tidsstämpelfunktion. Hela nätverket validerar i huvudsak tillståndet för inslagna data (kallas en hash) vid en viss specifik tidpunkt. Som ett pålitligt decentraliserat nätverk bekräftar det i huvudsak förekomsten av [något] vid en angiven tidpunkt som är ytterligare bevisbar i en domstol. Hittills har endast centraliserade notaritjänster tjänat detta syfte.

Manuel Aráoz, en Buenos Aires, Argentina-baserad utvecklare, som byggde Bevis på existens som en decentraliserad verifieringsmetod, förklarade en typ av kryptografisk notaristjänst:

“Eftersom blockchain är en offentlig databas är det en distribuerad sorts samförstånd, ditt dokument blir certifierat på ett distribuerat sätt.”

HUR DET FUNGERAR

Bevis på existens tillåter användare att ladda upp en fil och betala en transaktionsavgift för att få ett kryptografiskt bevis på den inkluderad i bitcoin-blockkedjan. Den faktiska filen lagras inte online och riskerar därför inte oönskad publicering av användarens material.

Efter anonym uppladdning av dokumentet och betalning av nätverksavgiften genereras en hash av dokumentet (eller någon annan typ av digital fil) som en del av transaktionen.

Webbplatsen Proof of Existence visar nyligen uppladdade filer som har haschar i blockkedjan.

Detta använder i själva verket blockkedjans offentliga och huvudbaserade karaktär för att lagra bevis på din fil, vilket senare kan verifieras om en fråga om författarskap eller datering uppstår.

“I grund och botten, genom att infoga dokumentets kryptografiska hash i en transaktion, när den transaktionen bryts in i ett block, blir blockets tidsstämpel dokumentets tidsstämpel”, säger Aráoz.

Tänk dig att aldrig behöva betala för notarization igen: Världen utvecklas mot en värdebasekonomi. Där, om du inte lägger till värde till helhet, behöver du inte längre. Och det är dags. För många arkaiska system finns idag som bara blodiglar av dig istället för att tillföra värde i ditt liv.

4. SMARTA AVTAL

Tänk om du skulle kunna sänka din hypoteksränta, gör det lättare att uppdatera din testamente?

Världen med smarta kontrakt närmar sig snabbt, men vad är det??

Dessa är juridiskt bindande programmerbara digitaliserade kontrakt som ingås på blockchain. De är smarta eftersom de är automatiserade och kan självköra. Vad utvecklare gör är att implementera juridiska kontrakt som variabler och uttalanden som kan frigöra medel som använder bitcoin-nätverket som en “tredje parts exekutör”, snarare än att lita på en enda central myndighet.

Till exempel, om två personer vill byta $ 100 vid en viss tid i framtiden när en uppsättning förutsättningar är uppfyllda, skulle villkoren, utbetalningen och parternas detaljer programmeras till ett smart kontrakt. När de definierade villkoren är uppfyllda, frigörs medel och skickas till lämplig part enligt villkoren.

Genom att ge datorer kontroll över kontrakt kan vi effektivisera affärer och göra rättssystemet mer rättvist.

“Smarta avtal löser problemet med mellanliggande förtroende mellan parterna i ett avtal, oavsett om det är mellan människor som överför tillgångar som guld, eller verkställer beslut mellan två parter i ett vadslagningskontrakt”, förklarade Vitalik Buterin, grundare av ethereum. “”

Plattformar som Ethereum för smarta kontrakt närmare verkligheten. Dessutom eftersom data som lagras i Blockchain inte kan manipuleras, grundläggande avtal som äktenskap har redan registrerats i kod.

5. DIGITAL RÖSTNING

Säkerheten är den största hindren för att få valprocesser online, enligt dess motståndare. Med hjälp av blockchain kunde en väljare kontrollera att hans eller hans röst framgångsrikt överfördes medan de var anonyma till resten av världen. År 2014 blev Liberal Alliance, ett politiskt parti i Danmark, den första organisationen att använda blockchain att rösta. Med amerikansk röstdeltagande fortfarande chockerande låg kan distribuerad digital röstning representera ett sätt att franchisera icke-deltagare.

”Många stater använder röstmaskiner som är över 10 år som inte bara är föråldrade och misslyckas, de blir också allt dyrare att underhålla eftersom delar inte längre tillverkas. Valbedrägerier undergräver själva demokratins struktur. ” -BTC

Förra året avslöjade ett team som godkänts för att följa kommunalvalet 2013 i Estland – det enda landet som genomförde internetröstning i stor skala – att de observerade att valtjänstemän laddade ner nyckelprogramvara över osäkra internetanslutningar, skrev PIN-koder och lösenord med tanke på kameror och förbereda valprogramvara på osäkra datorer. Norge avbröt också prövningar av e-röstningssystem vid lokala och nationella val och slutsatsen att väljarnas rädsla för att deras röster skulle bli offentliga skulle kunna undergräva demokratiska processer. (Källa: estoniaevoting.org)

Föreställ dig bara ett samhälle där din röst garanteras från din bekvämlighet.

Kan du föreställa dig vad som skulle hända med våra statliga strukturer?

Mitt hopp är att Blockchain-teknik kommer att bli guldstandarden för alla nationer i världen inom en snar framtid. Det är dags för vårt system och regeringar att bli mer transparenta.

SLUTSATS

Som nämnts ovan är de flesta av dessa applikationer fortfarande underutvecklade. Framtidspotentialen för blockchain-applikationerna är fortfarande på väg att rivas ut. De kommande paren av år kommer att handla om att experimentera och tillämpa alla aspekter av samhället. Oavsett vilken applikation som kommer först på global nivå. Poängen är att Blockchain är här för att stanna och förändrar hur vårt samhälle fungerar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me